Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, εισηγητής της πρότασης της αντιπολίτευσης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Παναγόπουλος, που κατά την περίοδο των πυρκαγιών του 2007 διατελούσε δήμαρχος του Καποδιστριακού δήμου Ωλένης. Ο κ. Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στους πρώην Καποδιστριακούς δήμους Ωλένης, Ιάρδανου, Πύργου και Βώλακα, αναφέροντας πως και οι τέσσερις έχουν κηρυχθεί πυρόπληκτοι ωστόσο δεν εντάσσονται, όπως θα ήταν αναμενόμενο, στην πρόταση του Δήμου Πύργου, ώστε να καλυφθεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, πρότεινε να προστεθούν στα δύο έργα που είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση η Δημοτική Αρχή και αφορούσαν αγροτική οδοποιία στις Δ.Ε Ιάρδανου και Ωλένης και άλλα πέντε έργα στις Δημοτικές Ενότητες Ωλένης και Πύργου.
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θα απορρίψει την πρόταση της αντιπολίτευσης ευχαριστώντας ταυτόχρονα τα μέλη της παράταξης «Σύγχρονος Πύργος» για την παρουσία τους στο συμβούλιο, ωστόσο επεσήμανε πως αν δοθεί παράταση και σε περίπτωση που ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση τότε θα καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Εντάσεις και λογομαχίες
Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια που ο κ. Λιατσής ήταν στο βήμα, τόσο από την πλευρά των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων – οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα – όσο και από την πλευρά των επικεφαλής των παρατάξεων όπου από αυτή την πλευρά αποχώρησαν οι Αντώνης Καράμπελας, Τάκης Αντωνακόπουλος και Δώρα Καλάκου. Αντίθετα, παρέμειναν οι Γιάννης Αργυρόπουλος, Χάρης Μιχαλακόπουλος και Χρήστος Γιάνναρος, οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική Δημοτική Αρχή. «Φεύγουν γιατί δεν θέλουν να ακούσουν την εισήγησή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιατσής που νωρίτερα είχε μια έντονη λογομαχία με την επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Συμπολιτεία», Δώρα Καλάκου, όταν η τελευταία εξέφρασε την συμπαράστασή της στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.
Ως «ανεπαρκή» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της παράταξης «Αναγένεσις», Χάρης Μιχαλακόπουλος, στην τοποθέτησή του, την πρόταση της δημοτικής αρχής, ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν έχει υπογράψει το αίτημα των 12 συμβούλων για το οποίο προκλήθηκε το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο γιατί απλά δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τους επικεφαλής των παρατάξεων και όχι γιατί δεν ενστερνίζεται την πρόταση που τέθηκε. Παράλληλα, ο κ. Μιχαλακόπουλος, έθιξε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, όσον αφορά την εκπόνηση μελετών αναφέροντας πως «υπήρχαν τέσσερις δήμοι όταν έγιναν οι καταστροφές τον Αύγουστο του 2007 οι οποίοι εκπονούσαν μελέτες συνεχώς. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να υπάρχει ένα δωμάτιο γεμάτο μελέτες και τελικά βρεθήκαμε το 2016 να έχουμε μόνο δύο ώριμες μελέτες για τα 3 εκατ. ευρώ. Ούτε η νυν δημοτική αρχή είναι έτοιμη».
Την άποψη πως θα πρέπει να δει η δημοτική αρχή ποια έργα είναι εφικτά να γίνουν και για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες ώστε να βαδίσουν όλες οι παρατάξεις σε μια κοινή πρόταση, εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας», Γιάννης Αργυρόπουλος, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να έχουν κατανεμηθεί 3 εκατ. ευρώ στον Δήμο Πύργου και να υποβάλλεται πρόταση για έργα της τάξης του 1,25 εκατ. ευρώ. «Αντιμετωπίσατε ένα τόσο σοβαρό θέμα με προχειρότητα και ανευθυνότητα. Επί 20 μήνες δεν ωριμάσατε καμιά μελέτη» τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος, ενώ στη δευτερολογία του επισήμανε ότι «μεταξύ των έργων υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές και των αναπλάσεων είναι κάθετα υπέρ των πρώτων».
Έδωσε απαντήσεις
Απαντήσεις σε όλες τις τοποθετήσεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων, κλήθηκε να δώσει ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Ανδριόλας, ο οποίος έκανε και την εισήγηση της πρότασης της δημοτικής αρχής εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους σε αυτή εντάσσονται τα δύο έργα «Αγροτική οδός Καράτουλα – Ώλενας» και «Αγροτική Οδοποιία Κατσαρού, Βουνάργου, Φωναϊτίκων και Αγίων Αποστόλων».
Ο κ. Ανδριόλας τόνισε πως η μόνη απόφαση που μπορεί να υποστηριχθεί είναι αυτή που έχει ψηφίσει το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, εξηγώντας ότι τον Μάρτιο του 2014 προτάθηκαν για τον ίδιο σκοπό τέσσερα συνολικά έργα τα δύο από τα οποία είναι ήδη ενταγμένα στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Τα άλλα δύο που τελικά δεν εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια αφορούσαν υποδομές αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού των τοπικών κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Σοπίου συνολικού προϋπολογισμού 1,75 εκατ. ευρώ.
Επίσης, ο κ. Ανδριόλας αποκάλυψε ότι τον Αύγουστο του 2013 με εμπιστευτικό του έγγραφο το υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε από την ΚΕΔΕ να προτείνουν οι δήμοι μέλη της – μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πύργου – από ένα αναπτυξιακό έργο. Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ανδριόλας, ο Δήμος Πύργου τότε πρότεινε έργο ύψους 3,85 εκατ. ευρώ για αποχετευτικό δίκτυο στα Λαστέικα, το οποίο και δεν έλαβε έγκριση από το υπουργείο.
Τελειώνοντας την εισήγησή του ο κ. Ανδριόλας, σημείωσε πως το πρόγραμμα χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Μολυβιάτη περιλαμβάνει κι άλλους άξονες οι οποίοι θα «ανοίξουν» μέσα στον επόμενο μήνα και σε αυτούς ο Δήμος Πύργου θα μπορέσει να υποβάλλει πρόταση για έργα αναπλάσεων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το συνολικό ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Γιάνναρος που έθιξε το γεγονός πως ο Δήμος Πύργου μπορεί να εντάσσει με ώριμες μελέτες έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα που ψηφίζεται κάθε χρόνο από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά δεν «βρίσκει», όπως είπε, ώριμες μελέτες για ένταξη έργων στο πρόγραμμα του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βροχίτσας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, εξέφρασε τα παράπονά του προς τη δημοτική αρχή Πύργου για τη μη συμπερίληψη της Βροχίτσας σε έργα αποκατάστασης του πρώην Ταμείου Μολυβιάτη.
Η συνεδρίαση έκλεισε με την καταψήφιση της πρότασης της αντιπολίτευσης κατά πλειοψηφία από την παράταξη «Σύγχρονος Πύργος».