tromaktiko: «Ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο το καρότο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

«Ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο το καρότο, σύμφωνα με νέα έρευνα



Το καρότο θωρακίζει τον γυναικείο οργανισμό από τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με... ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail που δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας, με την τακτική κατανάλωση αυτού του θρεπτικού λαχανικού, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μπορεί να μειωθεί έως και 60%.

Στο πλαίσιο μίας από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διεξαχθεί ποτέ για τη σχέση διατροφής και καρκίνου –την Ευρωπαϊκή Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC)– οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση διαφόρων φυτικών συστατικών στην πρόληψη του καρκίνου. Η μελέτη περιελάμβανε 1.500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και 1.500 που δεν είχαν λάβει διάγνωση για τη συγκεκριμένη νόσο. Αναλύθηκαν σε βάθος οι διατροφικές τους συνήθειες και λήφθηκαν αιματολογικά δείγματα ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα συστατικών όπως το βήτα-καροτένιο, η βιταμίνη C και το λυκοπένιο. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι, η αυξημένη πρόσληψη βήτα-καροτένιου συσχετίζεται με 40 % έως 60% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκεκριμένα καρκίνο του μαστού που δεν οφείλεται στην επίδραση των οιστρογόνων.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως, τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν σημαντική ποσότητα μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται βήτα καροτένιο, συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού. Το βήτα-καροτένιο είναι μια φυσική χημική ουσία που προσδίδει σε φρούτα και λαχανικά έντονο χρώμα. Εκτός από το καρότο, ιδιαίτερα πλούσια σε βήτα-καροτένιο είναι το σπανάκι, το μάνγκο, η κόκκινη πιπεριά, το βερίκοκο, το σπαράγγι, το γκρέιπφρουτ, το μπιζέλι, η γλυκοπατάτα και το μπρόκολο .

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει παλαιότερα ότι, το βήτα-καροτένιο προστατεύει τον οργανισμό από τις καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου και τα νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θεωρία αυτή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!