tromaktiko: Λογισμικό δίνει στους επιστήμονες την οπτική των ζώων

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Λογισμικό δίνει στους επιστήμονες την οπτική των ζώων



Λογισμικό που μετατρέπει ψηφιακές φωτογραφίες σε εξομοίωση της... οπτικής των ζώων ανοίγει νέους ορίζοντες στη μελέτη σηματοδότησης και καμουφλάζ ζώων και φυτών.

Ενώ οι άνθρωποι και τα περισσότερα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν μάτια ευαίσθητα στο κόκκινο, πράσινο και μπλε φως, πολλά θηλαστικά είναι ευαίσθητα μόνο στο μπλε και κίτρινο, ενώ τα περισσότερα πουλιά, ερπετά, αμφίβια και αρκετά έντομα είναι ευαίσθητα σε τέσσερα ή περισσότερα χρώματα καθώς και στην υπεριώδη περιοχή που είναι αόρατη για τον άνθρωπο.

Η μετατροπή ψηφιακών εικόνων για την εξομοίωση της όρασης ζώων προηγουμένως δεν μπορούσε να γίνει αυτόματα, αλλά τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ δημιούργησαν λογισμικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους επιστήμονες τη βαθμονόμηση εικόνων, την ενσωμάτωση πολλαπλών στρωμάτων, όπως ορατά και υπεριώδη κανάλια, καθώς και την εύκολη μέτρηση εικόνων.

«Η οπτική του κόσμου μέσα από τα μάτια ενός άλλου ζώου έχει γίνει τώρα πολύ ευκολότερη χάρη στο νέο λογισμικό μας», δήλωσε ο Τζόλιον Τροσιάνκο, επικεφαλής της έρευνας.

«Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι ισχυρά εργαλεία για τη μέτρηση χρώματων και μοτίβων στη φύση, αλλά μέχρι τώρα ήταν εκπληκτικά δύσκολο να χρησιμοποιηθούν ψηφιακές φωτογραφίες για να γίνουν ακριβείς και αξιόπιστες μετρήσεις χρώματος. Ελπίζουμε ότι και άλλοι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λογισμικό κώδικα ανοιχτής πρόσβασης για τις έρευνές τους», πρόσθεσε.

Για να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό οι ερευνητές, πρέπει να μετατρέψουν μια ψηφιακή κάμερα ώστε να είναι ευαίσθητη στο πλήρες φάσμα. Μετά τη λήψη μίας φωτογραφίας μέσω ενός ζωνοπερατού φίλτρου οπτικού φάσματος και μίας άλλης με υπεριώδες φίλτρο, το λογισμικό τις συνδυάζει και παράγει την εικόνα μέσα από τα μάτια του ζώου.

Στην εργασία τους οι ερευνητές έχουν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής ώστε να μελετηθούν διάφορα ζώα, όπως παγώνια, μέλισσες, κουνάβια και μερικά ψάρια, αλλά και άνθρωποι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!