Στην κατάργηση της συνταγματικής αρχής του αυτοδιοίκητου του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), καθώς και στις δυσμενείς επιπτώσεις για την ελεύθερη και αποτελεσματική λειτουργία της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, αναφέρεται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.
Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η υπ’ αριθ. 216/36/17-02-2016 τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ)» στο Σ/Ν «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου και Άλλες Διατάξεις», προκαλεί έντονες αντιδράσεις και εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις και την αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την τροπολογία, μεταβάλλονται οι προϋποθέσεις αυτοδιοίκησης του ΕΑΠ κατά παράβαση των νόμων, ανατίθεται επ’ αόριστον η διοίκηση του ΕΑΠ σε μια επταμελή Διοικούσα Επιτροπή διορισμένη από το Υπουργείο Παιδείας, έξω από οποιοδήποτε πλαίσιο αξιολόγησης, λογοδοσίας και δημοκρατίας και διευρύνονται οι αρμοδιότητες της Διοικούσας Επιτροπής, έως του σημείου να αποφασίζει ακόμη και για τις αμοιβές των μελών της και να ανακοινώνει, απλά, τις αποφάσεις της στον Υπουργό.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά, επιδεικνύει την αυταρχική της πρακτική: δίχως δημόσιο διάλογο και διαβούλευση και δίχως σχεδιασμό και προγραμματισμό, προσπαθεί να «αλώσει» τον ακαδημαϊκό χώρο, αφού, επί της ουσίας, το Υπουργείο Παιδείας εγκαθιδρύει ένα καθεστώς επιτροπείας στο ΕΑΠ και μάλιστα επ’ αόριστον».
Επίσης, τονίζεται ότι «Η πρωτοφανής αυτή αντιδημοκρατική και αντιακαδημαϊκή πρόταση ανάκλησης της αυτοδυναμίας του ΕΑΠ και την παράδοσή του άνευ όρων σε μια διορισμένη Διοικούσα Επιτροπή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντισυνταγματικών και αυταρχικών συμπεριφορών της κυβέρνησης, όπως οι περιορισμοί και ο έλεγχος της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και ο έλεγχος των τηλεοπτικών μέσων, με δηλώσεις για συνέχιση και σε άλλα ΜΜΕ. Η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η «απίθανη αφέλεια» με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τόσο ευαίσθητο χώρο της παιδείας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελεύθερη και αποτελεσματική λειτουργία της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης».
Τέλος, με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: « 1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την εφαρμογή της συνταγματικής αρχής του αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ; Θα προβείτε στην απόσυρση της προαναφερόμενης διάταξης για το ΕΑΠ, ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στις αντισυνταγματικές διατάξεις; 2. Ποιος ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την άμεση έναρξη της διαδικασίας εκλογής Πρύτανη και συγκρότησης Συγκλήτου στο ΕΑΠ; και 3. Ποιος ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για τη στήριξη της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής δράσης της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης;».