tromaktiko: Ερωτήματα για την τύχη του πορίσματος Ρακιντζή για το Κτηματολόγιο

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ερωτήματα για την τύχη του πορίσματος Ρακιντζή για το Κτηματολόγιο



Του Μανώλη Αργυρόπουλου
Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Σπίρτζη υπουργό υποδομών και τον... κ.Σκουρλέτη υπουργό περιβάλλοντος,για την εξέλιξη του πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης,σχετικά με την κρατική εταιρεία του Κτηματολογίου και αν ισχύουν οι πληροφορίες για κουκούλωμα των σκανδάλων που αναγράφει το πόρισμα,αφού άλλωστε οι υπόδικοι παραμένουν ακόμα ανενόχλητοι στις θέσεις τους. Διότι έχουν παρέλθει έξι(6) συναπτά έτη από την δημοσίευση του πορίσματος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το Κτηματολόγιο,διότι μας είχαν υποσχεθεί διαφάνεια παντού,διότι πρόσωπα που αναφέρονται στο πόρισμα παραμένουν κανονικά στη θέση τους,διότι το πόρισμα αναφέρεται σε ποινικά αδικήματα-σπατάλη δημοσίου χρήματος και αποτελεί πρόκληση σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης να επιχειρείται κουκούλωμα σκανδάλων και οι υπαίτιοι να μένουν ατιμώρητοι. 

Επίσης,κύριοι υπουργοί,εμένα με προσβάλει προσωπικά ως έλληνα πολίτη,η χώρα μου,να αποτελεί τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει Κτηματολόγιο,ενώ η γειτονική Αλβανία διαθέτει κτηματολόγιο.Τη στιγμή μάλιστα που η γειτονική Αλβανία το ολοκλήρωσε, μέσα σε δύο χρόνια. Θύμιζω ότι στη χώρα μας ξεκίνησε το 1996 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Το 2010 δημοσιέυτηκε το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το κτηματολόγιο.Το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το κτηματολόγιο,μας μιλά για πλαστογραφίες κάποιων Διευθυντών και συγκεκριμένων υπαλλήλων(δηλαδή για πλαστογράφους διευθυντές και κάποιους πλαστογράφους υπαλλήλους κτηματολογίου),για αποδεδειγμένα παράνομες προσλήψεις που πρέπει να κριθούν άκυρες,για υπαλλήλους χωρίς προσόντα για την θέση που κατέλαβαν,για αστικές ευθύνες της τότε διοίκησης,για παράνομες αξιολογήσεις,για προσλήψεις μετά την προκύρηξη των εθνικών εκλογών στο διάστημα που απαγορέυονται οι προσλήψεις(σύμφωνα και με γνωμοδότηση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλου για την ακυρότητα αντίστοιχων περιπτώσεων) και πολλά άλλα.Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί το πόρισμα Επιθεωρητών έχει δημοσιευθεί από το έτος 2010 και δεν έχει υπάρξει καμμία πρωτοβουλία προς την κατέυθυνση της διαφάνειας και της απόδοσης ευθυνών.Έτσι,δημιουργούνται δικαιολογημένα σκιές και σχόλια ότι σκοπός τους είναι το κουκούλωμα σκανδάλων και όχι η διαφάνεια.Από τη στιγμή που το πόρισμα των Επιθεωρητών για το Κτηματολόγιο έχει δημοσιευθεί παντού(τηλεοπτικά κανάλια,ραδιόφωνα,εφημερίδες,blog),η μοναδική εκτεθειμένη είναι η διοίκηση του κτηματολογίου,που δεν σέβεται τα στοιχεία του πορίσματος,δεν σέβεται τους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης,δεν σέβεται την ελληνική νομοθεσία.Άρα,η διοίκηση κτηματολογίου παρανομεί όταν κουκουλώνει αποδεδειγμένα σκάνδαλα. 
 
Το πόρισμα για το Κτηματολόγιο,υπογράφουν οι κύριοι Σέργιος ∆ρόσος Ειδικός Επιθεωρητής ΓΕ∆∆ και Βασίλης Γεωργιάδης Επιθεωρητής-Ελεγκτής ΣΕΕ∆∆ και όλες οι σελίδες του πορίσματος,έχουν δημοσιευθεί στην επίσημη σελίδα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης www.gedd.gr,σελίδα προσβάσιμη σε όλους,ανά πάσα στιγμή.Το πόρισμα για το κτηματολόγιο καταλήγει,με τους επιθεωρητές να ζητούν: Να ασκηθεί κατά των µελών των ∆Σ και του ∆/ντος Συµβούλου της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ η εταιρική αγωγή του Κ.Ν.2190/1920 για τη ζηµία που υπέστη η εταιρεία από τη λήψη απόφασης διενέργειας προσλήψεων προσωπικού κατά την ελεγχόµενη περίοδο. Η ευθύνη των µελών του ∆Σ ερείδεται στο άρθρο 22α του Κ.Ν.2190/1920 σύµφωνα µε τα οποία τα µέλη του ∆Σ ευθύνονται για κάθε πταίσµα κατά τη διαχείριση. Ζ.2 Ποινική ευθύνη Να διαβιβαστεί η παρούσα στον αρµόδιο Εισαγγελέα για τη διερεύνηση της άσκησης ποινικής δίωξης κατά των µελών του ∆Σ και του ∆/ντος Συµβούλου της εταιρείας για παράνοµες πράξεις κατά τη διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων (διενέργεια προσλήψεων) κατά την ελεγχόµενη περίοδο. Η ποινική ευθύνη των µελών του ∆Σ ερείδεται στα άρθρα 54 επ. του Κ.Ν.2190/1920 και στα άρθρα 259, 263 Α και 390 ΠΚ.

Η αλήθεια είναι ότι σε οργανισμούs άλλων Υπουργείων, αμέσωs μετά το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι αντίστοιχοι αρμόδιοι Υπουργοί, ανέλαβαν πρωτοβουλίεs και έτσι δεν μπορούν να κατηγορηθούν για συγκάλυψη σκανδάλων - για συγκάλυψη παρανομιών.
Είναι αλήθεια ότι η γνωμοδότηση του σημερινού Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Παυλόπουλου,ως καθηγητή νομικής,αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους θεωρούνται άκυρες οι προσλήψεις που πραγματοποιούνται στη δημόσια διοίκηση μετά την προκύρηξη των εθνικών εκλογών και μάλιστα η ακυρότητα τους έχει αναδρομική ισχύ,δεν θεραπέυεται η ακυρότητα.
Μην ξεχνάμε ότι μετά από πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης,έχουν απομακρυνθεί από το δημόσιο, παιδεραστές ,υπάλληλοι που ζητούσαν χρήματα από τους πολίτες,υπάλληλοι που προέβησαν σε υπεξαίρεση εις βάρος του δημοσίου και έχουν ασκηθεί διώξεις.
Επιπροσθέτως, τον κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο του Κτηματολογίου το 2020 αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του Ποταμιού κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας), Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθήνας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης),λόγω λανθασμένων επιλογών ως προς τη πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης αναδόχων. Επίσης,οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Λευτέρης Αυγενάκης,με ερώτηση προς τον υπουργό περιβάλλοντος,τονίζουν ότι τίθεται θέμα ασυμβίβαστου μελών του ΔΣ της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε.» με την κατοχή θέσης ΔΕΠ στο ΕΜΠ, με βάση το άρθρο 24 του νόμου 4009/2011, η παραβίαση του οποίου συνεπάγεται την υποχρεωτική παραπομπή μέσω του Πρύτανη ή του υπουργείου Παιδείας στο πειθαρχικό συμβούλιο με την ποινή της οριστικής παύσης καθηκόντων(παραβίαση νόμου 4009/11 στις περιπτώσεις Προέδρου και Αντιπροέδρου της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση Α.Ε).
Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης,είναι ανώτερο ιεραρχικά όργανο που ελέγχει τη δημόσια διοίκηση κατόπιν καταγγελίας ή αυτεπαγγέλτως,αποτελεί εποπτέυουσα αρχή με ελεγκτικές αρμοδιότητες, έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, την παρακολούθηση και αξιολόγηση του έργου του Σώματος Επιθεωρητών -Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και όλων των ιδιαίτερων Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου της δημόσιας διοίκησης, καθώς και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Με το άρθρο 12 του ν.3320/2005 ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης απέκτησε τη δυνατότητα να ενημερώνεται για την πορεία των ποινικών διώξεων που ασκούνται κατά υπαλλήλων, λειτουργών ή οργάνων δημόσιων φορέων, για τα παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα και τις καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις. Ειδικότερα ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο γραμματέας του δικαστηρίου ή του δικαστικού συμβουλίου υποχρεούνται να ανακοινώνουν στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ο μεν πρώτος την ποινική δίωξη, που ασκείται με κάθε μορφή συμμετοχής κατά υπαλλήλου, λειτουργού ή οργάνου των φορέων της παρ. 2α του άρθρου 1 του Ν.3074/2002 για εγκλήματα περί την υπηρεσία (άρθρα 235-263Α Π.Κ.), περί τα υπομνήματα (άρθρα 216,217,218,220,222 Π.Κ.), κατά της ιδιοκτησίας (άρθρα 372,375,381,382 Π.Κ.) και κατά περιουσιακών δικαιωμάτων (άρθρα 386,386Α,389,390,394), που στρέφονται κατά του Δημόσιου και των ως άνω φορέων, ο δε δεύτερος τα παραπεμπτικά ή απαλλακτικά βουλεύματα, σε κάθε βαθμό δικαιοδοσίας καταδικαστικές ή αθωωτικές αποφάσεις κατά των ως άνω προσώπων και για τις αξιόποινες αυτές πράξεις. 

Ερωτάσθαι κύριε Σπίρτζη και κύριε Σκουρλέτη,σε ποιές ενέργειες έχετε προβεί ώστε να μην κουκουλωθούν τα σκάνδαλα που αναδεικνύει το πόρισμα Ρακιντζή για το Κτηματολόγιο;
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!