του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία συντάχθηκε από 195 χώρες το Δεκέμβριο του περασμένου έτους.
Οι νομοθέτες των Φίτζι συμφώνησαν ομόφωνα να εγκρίνουν τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, δεσμευόμενοι να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα και υπουργό Εξωτερικών Αϊγιάζ Σαγιέντ Χαϊγιούμ, η κυβέρνηση των Φίτζι θα πρέπει να επισημοποιήσει τη συμφωνία πριν από την τελετή υπογραφής στη Νέα Υόρκη στις 22 Απριλίου, όπου ο πρωθυπουργός Βορέκε Μπαϊνιμαράμα θα υπογράψει το έγγραφο για λογαριασμό του νησιωτικού κράτους.
Τα Φίτζι αντιμετωπίζουν ήδη πλημμύρες μεγάλης κλίμακας, διάβρωση των ακτών, τροπικές καταιγίδες μεγαλύτερης έντασης, και μείωση των αποθεμάτων ψαριών, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Τα Νησιά Φίτζι είναι ένα ηφαιστειακό αρχιπέλαγος περίπου 300 νησιών με πληθυσμό 880.000 άτομα.
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της χώρας για την κλιματική αλλαγή, τα Φίτζι δεσμεύονται να παράγουν το 100% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Το νησιωτικό κράτος δεσμεύεται επίσης να μειώσει τις συνολικές εκπομπές από τον ενεργειακό τομέα κατά 30% μέσα σε 15 χρόνια.
«Θέλουμε επίσης να καθιερώσουμε τα Φίτζι ως ένα από τα πρώτα νησιωτικά κράτη στον κόσμο που φέρνουν στο τραπέζι του διαλόγου τις νέες νομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Χαϊγιούμ.
Αυτό περιλαμβάνει την απώλεια γης, η οποία βυθίζεται κάτω από το νερό λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και τη δημιουργία προσφύγων λόγω κλιματικής αλλαγής.
Τα Φίτζι είναι η πρώτη χώρα από τις 55 που χρειάζονται για να επικυρωθεί η συμφωνία, αν και ο αριθμός αυτός αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος πριν την τελετή στη Νέα Υόρκη.
Οι 55 χώρες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη.