Γράφει ο Σιμιτζής Βασίλης
Φοιτητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)
Η συγκυβέρνηση έχει την πεποίθηση πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η οικονομία μας θα ανακάμψει κι έτσι τον επόμενο χρόνο η χώρα μας θα... ξεφύγει από την παρατεταμένη ύφεση που την βασανίζει εδώ και χρόνια.Το παραμύθι γνωστό από κάθε κυβέρνηση, κάθε κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο,κάθε χρόνο!
Η ανάπτυξη κάθε χώρας του πλανήτη φανερώνεται από την πορεία κάποιων οικονομικών δεικτών.Για μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα τον σημαντικότερο ρόλο για την ανάκαμψη της τον έχει το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο. Οι εξαγωγές συντελούν σημαντικά στην οικονομία της χώρας,στην επίτευξη ικανοποιητικών αναπτυξιακών ρυθμών και στις μεταβολές του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών .Εξαγωγές χρειαζόμαστε!
Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται να υπάρχει πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής όπου θα διευκρινίζονται ποσοτικοί στόχοι όπου και θα προσδιορίζεται η αποδοτικότητα των στόχων.Όχι άλλες γενικολογίες και προβλέψεις!
Για να συμβεί κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται να υπάρχει πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής όπου θα διευκρινίζονται ποσοτικοί στόχοι όπου και θα προσδιορίζεται η αποδοτικότητα των στόχων.Όχι άλλες γενικολογίες και προβλέψεις!
Χορτάσαμε!
Λόγου χάρη το επιτελείο οικονομικών για το διάστημα 2015-2020 προβλέπει ότι ο μέσος αναπτυξιακός ρυθμός θα είναι κοντά στο 2,5% (ικανοποιητικός ρυθμός).Όμως για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί πρέπει και να εφαρμοστούν με ακρίβεια.Πράγμα αδύνατο! Το "άσχημο" της όλης υπόθεσης δεν είναι η μη εφαρμογή των μέτρων,είναι ο χαρακτήρας που έχουν και ότι το βάρος πέφτει σε αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες,μκρ επιχειρηματίες κ.α).Αν και κυβέρνηση της Αριστεράς το αίσθημα κοινωνικής ισότητας και δικαίου φαίνεται να απουσιάζει από τις πολιτικές που ακολουθεi.
Η εύπορη τάξη της χώρας μας(οικονομική ελίτ) ακόμη δεν έχει κληθεί να πληρώσει όσο θα έπρεπε τo κόστος των μνημονίων κι ας έχει εισοδήματα που ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ κάθε χρόνο .Με μια επιβολή έκτακτης εισφοράς στα νόμιμα εισοδήματα εκείνων στον κρατικό κουμπαρά θα μπορούσαν να έμπεναν μπόλικα χρήματα κάθε χρόνο.Πόσα; Όσα εισπράττει από τον ΕΝΦΙΑ ας πούμε,ακόμη και παραπάνω,ο συντελεστής θα το καθόριζε αυτό!
Τίποτα δεν έχει τελειώσει απλά οι συνθήκες είναι καταστροφικές.Ναι με συνθήκες αποπληθωρισμού και οικονομικής ύφεσης το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται και δεν θα είναι εξυπηρετήσιμο Οι συνθήκες όμως αλλάζουν μονάχα με αλλαγές.Κάποιες ουσιαστικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν άμεσα είναι Μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής, της παραοικονομίας,την φοροδιαφυγής.
Έτσι κάθε χρόνο τα ταμεία του κράτους θα τροφοδοτούνται με μπόλικα δις ευρώ.Μόνο με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες η χώρα μας θα μπορέσει να εισέλθει σε φάση αναπτυξιακής τροχιάς και να βγει από την δημοσιονομική κρίση.Είναι θέμα βούλησης και τόλμης για κάθε κυβέρνηση.Ρήξεις με το κατεστημένο θέλουμε και όχι άλλα τρικ επικοινωνίας! Σιμιτζής Βασίλης Φοιτητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)