Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος εμφάνισης κίρρωσης μειώνεται κατά 22% όταν καταναλώνεται ένα φλιτζάνι την ημέρα, κατά 44% στα δύο φλιτζάνια, κατά 57% στα τρία φλιτζάνια και κατά 65% στα τέσσερα φλιτζάνια. «Η κίρρωση είναι δυνητικά θανατηφόρα και δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν», δήλωσε ο Κένεντι, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό ότι οι πιθανότητες ανάπτυξής της μπορεί να μειωθούν με την κατανάλωση καφέ, ο οποίος είναι ένα φθηνό και καλά ανεκτό ρόφημα».
Βέβαια, η κλινική διατροφολόγος του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου της Νέας Υόρκης Λανγκόν, Σαμάνθα Χέλερ, κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν τη διατροφή τους και να μην προχωρούν σε διατροφικές υπερβολές με τη βεβαιότητα ότι θα αντιστρέψουν τις επιπτώσεις από αυτές με την κατανάλωση καφέ.
«Δυστυχώς, παρότι ο καφές έχει ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα δε μπορεί να αντιστρέψει τη συστηματική καταστροφή που είναι αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, της καθιστικής ζωής και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, ή της κακής διατροφής», επισημαίνει ηΧέλερ. Επισημαίνεται πως η κίρρωση οφείλεται στην αντικατάσταση του ηπατικού ιστού από ουλές και οδηγεί στην ηπατική ανεπάρκεια, ενώ συνήθως οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ.