Οι βουλευτές, επικαλέστηκαν έγγραφα, που περιλαμβάνονται σε απάντηση του υπουργού Εξωτερικών σε σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα και επισημαίνουν, σε γραπτή δήλωσή τους, ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών ήταν ενήμερες για την ύπαρξη της λίστας Βεστφαλίας - Ρηνανίας, ή «λίστας Μπόργιανς» και πως «αρνήθηκαν ευγενικά» την πρόταση για παραλαβή της.
«Πρόκειται περί γελοιότητας», σχολίασαν από το περιβάλλον του πρ. διευθυντή του γραφείου του πρ. πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καθώς - όπως αναφέρουν - ο ίδιος ο Μπόργιανς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά δήλωσε ότι παρέλαβε την λίστα με τους Έλληνες φοροφυγάδες την 'Ανοιξη του 2015.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι ο γενικός πρόξενος του Ντίσελντορφ, ήδη από τις 8 Οκτωβρίου του 2012, ενημέρωσε τις εθνικές αρχές ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Βεστφαλίας - Ρηνανίας, Dr Nordert Walter - Borjans, τον προσκάλεσε για να συζητήσουν «θέμα οικονομικής κρίσεως και CD με στοιχεία καταθετών φοροφυγάδων», ζητώντας σχετικές οδηγίες. Σε επόμενη επικοινωνία, στις 19 Νοεμβρίου του, ο γενικός πρόξενος απευθύνθηκε εγγράφως στον τότε υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη, ενημερώνοντάς τον ότι απέρριψε ευγενικά την πρόταση «σε συνέχεια τηλεφωνικών οδηγιών», που έλαβε από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κ. Κωνσταντίνο Μπούρα.
Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές θέτουν τα ερωτηματικά:
-Για ποιους λόγους ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, «προφανώς κατόπιν εντολών του ιδίου», δεν αποδέχθηκε την πρόταση για παραλαβή της «λίστας Μπόργιανς», που είχε νομίμως αγοραστεί από τις αρμόδιες αρχές της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας
- Για ποιους λόγους η τρικομματική κυβέρνηση απέρριπτε προτάσεις για διερεύνηση ενδεχόμενων πηγών εσόδων και επέλεξε τον δρόμο της δραματικής μείωσης συντάξεων και της λήψης επώδυνων μέτρων;
«Δυστυχώς, για όσους βιάστηκαν να μιλήσουν, η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών έρχεται να ανατρέψει την αφήγηση όλων όσοι μας κατηγόρησαν για λασπολόγους. Τα έγγραφα δε, που συνοδεύουν την απάντηση του ΥΠΕΞ, καίνε την τρικομματική κυβέρνηση, της οποίας υφυπουργός Εξωτερικών, της οποίας ήταν ο κ. Κούρκουλας», ανέφεραν ο βουλευτές.
Το περιβάλλον του Κ. Μπούρα
Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Μπούρα, από την άλλη, το 2012 η επικοινωνία αφορά σε αίτημα του κ. Μπόργιανς προς την Ελλάδα για τεχνική βοήθεια αφού την λίστα που είχε τότε στα χέρια του, αφορούσε Γερμανούς φοροφυγάδες, ενώ για τους Έλληνες παρελήφθη το 2015.
Τότε, όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του κ. Μπούρα, από την ελληνική πλευρά η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν γίνεται δεκτή η πρόταση για τεχνική βοήθεια καθώς η Ελλάδα συνεργάζεται με κράτη και όχι κρατίδια, όπως αυτό της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας, και παρέπεμψαν τον κ. Μπόργιανς στον υπουργό της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Δεν αφορούσε καμία λίστα το αίτημα, η οποία άλλωστε δεν υπήρχε το 2012, αφορούσε τεχνική βοήθεια. Πρόκειται περί γελοιότητος», επισήμαναν από το περιβάλλον του Κ. Μπούρα, προσθέτοντας πως υπάρχει επίσης δήλωση του τότε υπουργού Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν περιήλθε ποτέ σε γνώση του τέτοιο θέμα.