υπολογίζεται σίγουρα πάνω από 500 χρόνια! Οι βασίλισσες αυτές θα έχουν να διηγηθούν στους επισκέπτες του πλουσιότερου Βοτανικού Κήπου της Αθήνας ιστορίες από πολύ παλιά, πιθανώς και από τα χρόνια του Βυζαντίου και της Φραγκοκρατίας!
Χτες το πρωί υλοποιήθηκε το πρώτο μέρος της προσπάθειας, με τη φύτευση των δύο πρώτων. Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε για τη μεταφορά και τη φύτευση των δέντρων στο Ιστορικό Τμήμα του Κήπου. Η κάθε ελιά ζύγιζε πάνω από τρεις τόνους, η φύτευση δεν ήταν απλή διαδικασία και χρειάστηκε βαρύς εξοπλισμός. Τα δέντρα προέρχονται από την κοινότητα Ελαιώνα του Δήμου Αιγιαλείας και ανήκουν στην κορωνέικη ποικιλία.
Τα πρόσφερε η ΕΡΓΟΣΕ, η οποία απαλλοτρίωσε τα κτήματα και τα δέντρα για την επέκταση του Προαστιακού μέχρι την Πάτρα. Προτίμησε, προς τιμήν της, να μην τα κάνει καυσόξυλα, αλλά να τα κρατήσει ζωντανά, όπως αξίζει σε αυτά τα ανεκτίμητα μνημεία της ελληνικής φύσης. Τις διαδικασίες επιμελήθηκε ο διευθυντής του Βοτανικού Κήπου, κ. Στέλιος Σούλιος, ο οποίος είχε επίσης την ευθύνη της μεταφύτευσης παρόμοιων ελιών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Θα άξιζε να διερευνήσει ο Δήμος, με τη συνδρομή του Διομήδειου Κήπου που έχει τη γνώση, τη δυνατότητα φύτευσης κάποιων από αυτά τα δέντρα της ΕΡΓΟΣΕ στο Παλατάκι, όπου οι αιωνόβιοι φοίνικες εξολοθρεύτηκαν από το κόκκινο σκαθάρι. Φυσικά και σε άλλα σημεία της πόλης θα αποτελούσαν ανεκτίμητο θησαυρό φύσης και ιστορίας. Με δεδομένο ότι η ΕΡΓΟΣΕ έχει κάνει μεγάλη ζημιά στα βουνά της πόλης μας με την κατασκευή της εμπορικής γραμμής Ν. Ικόνιο - Ασπρόπυργος, θα μπορούσαμε να της ζητήσουμε να αναλάβει και τα έξοδα της μεταφύτευσης, σαν ανταπόδοση.