tromaktiko: Ανακηρύχθηκαν μνημεία οι χιτώνες του Μινωτή και της Καρέζη

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Ανακηρύχθηκαν μνημεία οι χιτώνες του Μινωτή και της Καρέζη



Γράφει ο Aντώνης Καρατζαφέρης
Χίλια εκατό αντικείμενα από το ιστορικό βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά μνημεία από το...
υπουργείο Πολιτισμού. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται κοστούμια και εξαρτήματα που σχεδιάστηκαν από κορυφαίους ενδυματολόγους, όπως ο Γιώργος Βακαλό και ο Βασίλης Φωτόπουλος, για παραστάσεις αρχαίου δράματος, κατά κύριο λόγο, που άφησαν εποχή. Οι πρωταγωνιστές τους -όπως οι Αλέξης Μινωτής, Ελένη Χατζηαργύρη, Παντελής Ζερβός και Τζένη Καρέζη- έγραψαν τη δική τους ιστορία στην πρώτη Κρατική Σκηνή.
Η καταγραφή και τεκμηρίωση του ιστορικού βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2012 από τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην οποία προΐσταται η κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου. Πέρυσι χαρακτηρίστηκαν ως μνημεία 750 αντικείμενα και πριν από λίγες ημέρες στον κατάλογο των κηρυγμένων προστέθηκαν άλλα 350, με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Διότι, όπως σημειώνεται στη γνωμοδότηση, «παρουσιάζουν ιδιαίτερη ιστορική και καλλιτεχνική αξία, καθώς αποτελούν έργα σημαντικών Ελλήνων ενδυματολόγων». Αλλά και επειδή «αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο».

Στο σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται ενδύματα (χιτώνες αρχαίου δράματος, επενδύτες, θώρακες, ιμάτια κ.ά.). καλύμματα κεφαλής (σκούφοι, καπέλα, κεφαλόδεσμοι), κοσμήματα, υποδήματα (μπότες, σανδάλια), καθώς και διάφορα εξαρτήματα, ανάμεσά τους περικάρπια, ζώνες, τελαμώνες, απομιμήσεις αλόγων, όπως και προσωπεία.
Η καταγραφή του πολιτιστικού θησαυρού στο βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου διενεργείται σήμερα από τις κυρίες Μάρα Καλοζούμη και Ανη Κοντογιώργη, στελέχη της παραπάνω διεύθυνσης. Απώτερος σκοπός των εργασιών είναι «η συντήρηση και αποθήκευση των κοστουμιών και άλλων αντικειμένων σε χώρο με τις κατάλληλες συνθήκες διατήρησης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου και, μελλοντικά, η δημιουργία ενός μουσείου της ιστορίας του Εθνικού Θεάτρου ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

«Η σημαντικότερη συλλογή»

Το ιστορικό βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου «περιλαμβάνει περισσότερα από 5.000 κοστούμια με τα εξαρτήματά τους, γεγονός που ανεβάζει τον τελικό αριθμό σε περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, χωρίς ο αριθμός να είναι δυνατόν ακόμη να υπολογιστεί». Σύμφωνα με το υπ. Πολιτισμού, «πρόκειται για τη σημαντικότερη και πλουσιότερη συλλογή θεατρικών ενδυμάτων στην Ελλάδα, φιλοτεχνημένων σχεδόν από το σύνολο των ενδυματολόγων που δραστηριοποιήθηκαν στο ελληνικό θέατρο, όπως οι Βασίλης Φωτόπουλος, Διονύσης Φωτόπουλος, Γιώργος Πάτσας, Σάββας Χαρατσίδης, Γιώργος Ζιάκας, Ιωάννα Παπαντωνίου, Γιάννης Μετζικώφ κ.ά., και από μερικούς από τους γνωστότερους Ελληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Τσαρούχης, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας κ.ά.».

Aπό το ’30

Τα κοστούμια του βεστιαρίου χρονολογούνται «από την περίοδο της επανίδρυσης του Βασιλικού Θεάτρου ως Εθνικό Θέατρο, το 1932. Ορισμένα από τα κηρυγμένα αντικείμενα χρονολογούνται από το 1945-1946 και εξής και υπάρχουν και λίγα από τα τέλη της δεκαετίας του ’30».

Τα περισσότερα κοστούμια «ανήκουν στις δεκαετίες του 1950 και 1960 και στην πλειονότητά τους έχουν φιλοτεχνηθεί από τους ενδυματολόγους Αντώνη Φωκά (αρχαία τραγωδία) και Γιώργο Βακαλό (αρχαία κωμωδία), ενώ συμπεριλαμβάνονται και κοστούμια των εικαστικών Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Αλέκου Φασιανού».
Και επειδή… πενία τέχνας κατεργάζεται, ορισμένα από τα παλαιότερα κοστούμια επαναχρησιμοποιήθηκαν (αυτούσια ή μεταποιημένα) σε έργα νεότερου ρεπερτορίου. Τα κοστούμια αυτά, αφού μελετήθηκαν και τεκμηριώθηκαν, συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των κηρυγμένων, ο οποίος αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς η έρευνα στα άδυτα του βεστιαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!