tromaktiko: Που οδηγούν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού;

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Που οδηγούν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού;



Γράφει η Έλενα Ερμείδου
Στο μοντέλο «Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), και στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης που έχει καθυστερήσει σημαντικά στην Ελλάδα θα οδηγήσουν αργά ή...
γρήγορα οι τρέχουσες συζητήσεις για την αναδιάρθρωση και το επίπεδο της οικονομικής βιωσιμότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης και Συντάξεων» δηλώνει συγκεκριμένα ο Φίλιππος Κάσσος, Γενικός Διευθυντής στο Ελεγκτικό Τμήμα Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG.

Στόχος της αναδιάρθρωσης το νέο ασφαλιστικό να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, να εξασφαλίσει στο μέτρο που είναι εφικτό τις απερχόμενες γενεές, και να συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και συσσώρευσης κεφαλαίων στην οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη του μοντέλου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος διότι αποτελεί ένα μέρος της λύσης που θα αλλάξει και την μέχρι σήμερα προσέγγιση στο θέμα αυτό.

Το μοντέλο αυτό μπορεί να στηριχτεί σε δύο βασικούς άξονες:

Στον άξονα των κυρίων συντάξεων όπου ο σύστημα σύμφωνα με τον καθηγητή Μιλτιάδη Νεκτάριο το σύστημα είναι διανεμητικό με καθορισμένες εισφορές 10%  και ατομικούς λογαριασμούς. Κάθε χρόνο οι ασφαλισμένοι ενημερώνονται για το ύψος του κεφαλαίου που έχει συσσωρευτεί, όπως γίνεται για παράδειγμα την Ιταλία ή την Σουηδία

Στο άξονα των επικουρικών συντάξεων τύπου καθορισμένων εισφορών: όπου γίνεται πλήρης κεφαλαιοποίηση και κάθε ασφαλισμένος έχει ατομικό λογαριασμό με πλήρη ενημέρωση για την συσσώρευση του κεφαλαίου.
Οι κλάδοι δε, που θα ενταχθούν στο επικουρικό ταμείο, υποχρεωτικά θα συμμετέχουν σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Τα ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης χρηματοδοτούνται από τους εργαζόμενους και εργοδότες και έχουν προαιρετικό χαρακτήρα. Συμπεριλαμβάνουν επίσης και το Δημόσιο βάσει του νόμου που δεν έχει λειτουργήσει Ν.3029/2002.

Με το νέο σύστημα ο όπως έχει δηλώσει στο sofokleousin.gr ο καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος και πρόεδρος του ΕΙΑΣ ο εργαζόμενος θα καταβάλλει εισφορές 10% για το διανεμητικό σύστημα και 6% για επικουρικό κεφαλαιοποιημένο σύστημα, αντί του 26% που καταβάλλει σήμερα.

Σύμφωνα, ωστόσο με την KPMG για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται αλλαγή του τρόπου σκέψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων, ιδεών και σχέσεων του κράτους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μια έντιμη win-win συμφωνία θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων και φυσικά των ασφαλισμένων τονίζει ο Γενικός Διευθυντής στο Ελεγκτικό Τμήμα Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων της KPMG.

Στην απορρόφηση των κραδασμών δεδομένης και της ελληνικής νοοτροπίας και κουλτούρας θα βοηθούσε η σταδιακή συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης πρώτα στον τομέα της Υγείας και έπειτα στις συντάξεις

Υπενθυμίζεται ότι το ασφαλιστικό ήταν η γενεσιουργός αιτία της κρίσης, στην Ελλάδα. Το 2000 το χρέος στο σύστημα των συντάξεων που ξεπερνούσε το άθροισμα δύο ΑΕΠ. Ανερχόταν σε περίπου 500 δισ. ευρώ, ποσό για το οποίο ζητούσαν  εξηγήσεις  οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και για το οποίο δεν έλαβαν.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!