tromaktiko: Η περιβαλλοντική προστασία στο επίκεντρο δράσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Η περιβαλλοντική προστασία στο επίκεντρο δράσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας




«Τι θα γινόταν εάν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη κατανάλωναν και...
μόλυναν όπως εμείς σήμερα; Τι πραγματικά χρειαζόμαστε;». «Μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτά τα 12 πράγματα; Stop buying, start living, άλλαξε 12 συνήθειες».

«Οι πάγοι λιώνουν. 40 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά για έναν πιο οικολογικό πλανήτη». «Το νερό τελειώνει, μην το σπαταλάς. Προτάσεις σε όλα τα επίπεδα για εξοικονόμηση νερού».

Οι παραπάνω καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών υλοποιήθηκαν από εθελοντές φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλη της Περιβαλλοντικής του Ομάδας, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Γραφείου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMAS- ΠΑΜΑΚ .

Περιβαλλοντικά μηνύματα, παρεμβάσεις τέχνης, δημιουργία χρηστικών αντικειμένων από παλέτες, project κατά της προεκλογικής αφισορρύπανσης, αναπλάσεις κοινωνικών χώρων, εκθέσεις φωτογραφίας, δράσεις ενημέρωσης σε παγκόσμιες ημέρες (νερού, βιοποικιλότητας, κ.α.), επισκέψεις σε χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, trash art projects, καθαρισμοί φυσικών περιοχών, είναι μερικές ακόμη από τις δράσεις που υλοποιεί το γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (EMAS) του ΠαΜακ.

Το σχετικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε το 2005 με αφετηρία την καταγραφή των επιπτώσεων της λειτουργίας του Πανεπιστημίου στο περιβάλλον, των απαραιτήτων δράσεων μείωσής τους και την επιμόρφωση φοιτητών και προσωπικού, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια.

Αναγνωρίζοντας τη δράση του Πανεπιστημίου στον τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας, με την εφαρμογή του αυστηρού ευρωπαϊκού προτύπου περιβαλλοντικής πιστοποίησης EMAS η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απένειμε στο ΠΑΜΑΚ έπαινο, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία της για συνέχιση της συνεργασίας και της στήριξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «στην επιτυχημένη εφαρμογή μεθόδων περιβαλλοντικής διαχείρισης και λειτουργίας».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!