Οι Αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν σε γυναίκες λάδι που παράχθηκε από σπόρους κουκουναριών πεύκου και διαπίστωσαν ότι 30 λεπτά μετά τη χορήγηση αυξάνονταν τα επίπεδα δύο συγκεκριμένων ορμονών, τα οποία μειώνουν τη διάθεση για φαγητό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ορμόνες που αυξάνονταν στο αίμα λόγω των σπόρων, ήταν η χολεκυστοκινίνη (CCK, αύξηση κατά 60%) και η GLP1 (glucagon-like peptide, αύξηση κατά 25%). Δουλειά τους είναι να στέλνουν μηνύματα κορεσμού στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια να μειώνεται η διάθεση για κατανάλωση φαγητού.
Όπως επεσήμαναν οι επιστήμονες, οι σπόροι των κουκουναριών περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία καταστέλλουν την όρεξη. Απόδειξη ότι στις 18 από τις παχύσαρκες γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι σπόροι προκαλούσαν αίσθηση μείωσης της όρεξης τουλάχιστον κατά 29% και η μείωση της πρόσληψης φαγητού ήταν της τάξης του 36%.
Η αύξηση των ορμονών που μειώνουν τη διάθεση για φαγητό κρατούσε 4 ώρες και το υψηλότερο σημείο αύξησής τους ήταν στα 30 λεπτά μετά τη λήψη του λαδιού.
Το ενδιαφέρον από τη μελέτη είναι ότι η καταστολή της όρεξης γινόταν με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα, ωστόσο οι επιστήμονες τόνισαν ότι δεν πρέπει να ξεφεύγουμε στην κατανάλωσή τους καθώς οι σπόροι αυτοί είναι πλούσιοι σε θερμίδες. Ενώ σημείωσαν επίσης ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών τέτοιοι σπόροι πεύκων, όπως είναι ο άγριος, ο ήμερος, ο μαύρος, ο κορεάτικος κ.λπ. και δεν έχει ελεγχθεί αν όλοι προκαλούν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα. Είναι πολύ πιθανό αυτό να συμβαίνει, όμως θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί, όπως είπαν.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι οι σπόροι των κουκουναριών ήταν γνωστοί για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στη διατροφή τόσο στους αρχαίους Έλληνες όσο και στους Ρωμαίους.