tromaktiko: Ξυδάκης: "Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο..."

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ξυδάκης: "Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο..."



Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο δηλώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος,  Νίκος Ξυδάκης, απαντώντας...
στις κατηγορίες ότι δεν ελέγχονται τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Presse  της Ασυτρίας.

Όπως τονίζει ο υπουργός:  «Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να παλέψει για λύσεις, πλην όμως κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνο του αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν δυο εργαλεία: πρώτον το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο αποφασίσθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και λειτουργεί, εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Προς το παρόν τα μισά κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει ούτε μια φορά σε αιτήματα για την κατανομή προσφύγων. Το δεύτερο εργαλείο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά από δυο, όμως, μήνες δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν αυτό το σχέδιο δράσης λειτουργεί».

Παράλληλα, ο Νίκος Ξυδάκης αγνοεί τις "απειλές" της Υπουργού Εσωτερικών, Mikl-Leitner, περί αποπομπής της χώρας του από τη ζώνη του Schengen λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νομικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος, για να αποπεμφθεί μια χώρα από τη ζώνη του Schengen. Σε περίπτωση ελλιπούς εφαρμογής της Συνθήκης υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και αναστολής για τρεις ή έξι μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι έξι κράτη ανέστειλαν την εφαρμογή της Συνθήκης του Schengen. Ο ανεπαρκής έλεγχος των συνόρων δεν οφείλεται σε δικό μας πταίσμα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την προστασία των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία».

Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων από τις βαλκανικές χώρες, προειδοποιώντας ότι τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη Die Presse: «Το domino effect έχει ήδη αρχίσει. Ο καθένας κλείνει τα σύνορά του. Πολλοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα είναι 50.000, ίσως και 80.000. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και τα χρήματά του, για να έλθει στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές και να μείνει εδώ. Μετά από ένα μήνα θα ανακαλύψουν άλλους δρόμους μέσω της Λιβύης ή του Ευξείνου Πόντου. Πρόκειται γι’ απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα βρουν οπωσδήποτε κάποιον δρόμο».



Αναλυτικά το κείμενο της συνέντευξης του Αναπληρωτή υποyργού Νίκου Ξυδάκη στη Die Presse

«Ερ.: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, κ. Kurz, εδήλωσε προσφάτως ότι η κυβέρνησή σας επιδεικνύει ελάχιστη ετοιμότητα για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί ή δεν μπορεί να ελέγξει τα σύνορα με την Τουρκία;

Απ.: Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να παλέψει για λύσεις, πλην όμως κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνο του αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν δυο εργαλεία: πρώτον το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο αποφασίσθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου…

Ερ.: … Και το οποίο δεν λειτουργεί καθόλου.

Απ.: Είναι, όμως, ένα εργαλείο, το οποίο λειτουργεί, εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Προς το παρόν τα μισά κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει ούτε μια φορά σε αιτήματα για την κατανομή προσφύγων. Το δεύτερο εργαλείο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά από δυο, όμως, μήνες δεν γνωρίζομε ακόμη, εάν αυτό το σχέδιο δράσης λειτουργεί.

Ερ.: Όταν ήδη στο μέσον του χειμώνα καταφθάνουν τόσο πολλοί άνθρωποι, τι αφίξεις προσφύγων αναμένετε την Άνοιξη;

Απ.: Οι προσφυγικές ροές φέτος θα είναι το ίδιο υψηλές, όπως το περασμένο έτος. Εν τούτοις δεν γνωρίζομε ποιούς δρόμους θα επιλέξουν οι πρόσφυγες.

Ερ.: Θα πάρουν τον πιο εύκολο δρόμο – μέσω της Ελλάδος.

Απ.: Και για ποιόν λόγο; Ένας ισχυρός προωθητικός παράγοντας είναι ότι ο πόλεμος στη Συρία διαρκώς χειροτερεύει. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι τα μέλη του ΟΗΕ περιόρισαν πέρσι κατά πολύ τις εισφορές τους για τους καταυλισμούς των προσφύγων. Στους καταυλισμούς επικράτησε ο φόβος της πείνας.

Ερ.: Ίσως ένας ακόμη παράγων είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι εις θέσιν να ελέγξει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Απ.: Δεν γνωρίζω πολλές χώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκρατήσουν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Μπορεί κανείς να τους σταματήσει μόνο, εάν αφήνει ανθρώπους να πνιγούν και σκοτώνει παιδιά σε πλαστικές βάρκες. Δεν μπορούμε να επαναπροωθούμε πλαστικές βάρκες. Αυτό θα ήταν φόνος. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, έχουμε την υποχρέωση να διασώζουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Ερ.: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι εις θέσιν να ελέγξει τα σύνορά της; Διαθέτει Ναυτικό.

Απ.: Τα χερσαία σύνορά μας με την Τουρκία είναι σφραγισμένα με φράκτη, με κάμερες. Κανείς δεν μπορεί να περάσει τόσο εύκολα. Τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ελληνικών νησιών και της τουρκικής ακτής είναι πέντε έως δέκα μίλια στενά. Με ταχύπλοο σκάφος μπορεί κανείς να καλύψει την απόσταση σε επτά λεπτά, μερικοί μάλιστα περνούν κολυμπώντας.

Ερ.: Είναι έτοιμη η Αθήνα να δεχθεί βοήθεια, επί παραδείγματι αστυνομικούς και στρατιώτες, για τη φύλαξη των συνόρων;

Απ.: Κάτι τέτοιο θα το χαιρετίζαμε ιδιαιτέρως. Αυτό το εδήλωσα επίσης στην Υπουργό Εσωτερικών, κ. Mikl-Leitner. Όμως δεν μπορούμε να στείλουμε πολεμικά πλοία για περιπολίες και διάσωση και σίγουρα όχι για να απωθούν πλαστικές βάρκες. Αυτό είναι παράνομο. Δεν μπορούμε να κτίσουμε τείχος στη θάλασσα με ουγγρικό συρματόπλεγμα. Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες, οι οποίοι θα επιτίθενται σε πρόσφυγες.

Ερ.: Ξέρετε, δεν καταφθάνουν μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί. Τι συμβαίνει με τους Μαροκινούς και τους άλλους παράνομους μετανάστες;

Απ.: Τους επιστρέφουμε στην Τουρκία.

Ερ.: Πόσοι ήταν αυτοί;

Απ.: Τους περασμένους μήνες 100. Έχομε συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, πλην όμως οι απαντήσεις επί των αιτημάτων μας φθάνουν πάντα με καθυστέρηση. Του παράνομους μετανάστες μπορούμε να τους κρατήσομε μόνο μια εβδομάδα. Δεν μπορούμε να μετατρέψομε τα νησιά σε φυλακές χιλιάδων ανθρώπων.

Ερ.: Και πόσους Βορειοαφρικανούς άφησε η Ελλάδα να προχωρήσουν;

Απ.: Χιλιάδες.

Ερ.: Παρά τη συμφωνία επανεισδοχής. Αποτελεί αυτό πρόγευση του σχεδίου δράσης της ΕΕ με την Τουρκία;

Απ.: Εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξη της ΕΕ. Περιμένομε από την Τουρκία ότι θα σεβασθεί τις δεσμεύσεις της. Γνωρίζομε ότι αυτοί οι νεαροί Μαγρεβίνοι, οι οποίοι συχνά είναι επιθετικοί, είναι ως επί το πλείστον παράνομοι μετανάστες. Χρειαζόμαστε έναν εταίρο, ο οποίος θα τους δέχεται πίσω. Η ΕΕ προσπαθεί να διαπραγματευθεί με το Μαρόκο και την Αλγερία μια συμφωνία.

Ερ.: Ο έλληνας Πρόεδρος, κ. Παυλόπουλος, κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεργάζεται με τους λαθρεμπόρους.

Απ.: Δεν έχω αποδείξεις γι’ αυτό, πλην όμως η Τουρκία έχει ισχυρά εξοπλισμένη αστυνομία και κατά πολύ μεγαλύτερη ακτοφυλακή από την Ελλάδα. Παρά ταύτα τα δίκτυα των λαθρεμπόρων θυσαυρίζουν στη Μεσόγειο από το εμπόριο τσιγάρων, ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων. Συμφώνως προς εκτιμήσεις, οι λαθρέμποροι κερδίζουν κάθε ημέρα 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι πολλά χρήματα και μπορούν να παράξουν διαφθορά σε όλα τα επίπεδα.

Ερ.: Γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η δημιουργία των hotspots; Οι σχεδιασμοί είχαν αρχίσει ήδη από το φθινόπωρο.

Απ.: Υπερφορτωθήκαμε από τον καταιγισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, από τις εικόνες νεκρών παιδιών, από την ιδιαίτερα φιλική κοινή γνώμη στην Ευρώπη και από την κουλτούρα εγκάρδιας υποδοχής της Καγκελαρίου Merkel. Αυτό προκάλεσε ισχυρή έλξη.

Ερ.: Ήταν λάθος της κ. Merkel να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα;

Απ.: Δεν ήταν λάθος. Η κ. Merkel είπε το προφανές, αυτό που πιστεύουν επίσης πολλοί οικονομολόγοι: η ευημερούσα Ευρώπη με το μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους μπορεί να ενσωματώσει δυο έως τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Υπάρχουν περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια στο Λίβανο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία.

Ερ.: Η μαζική εισροή μουσουλμάνων Αράβων δεν θα προκαλέσει κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα;

Απ.: Δεν νομίζω ότι πρόκειται για πολιτισμικό πρόβλημα.

Ερ.: Σε περίπτωση που τα βαλκανικά κράτη κλείσουν τα σύνορά τους είσθε προετοιμασμένος να εγκλωβισθούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα;

Απ.: Το domino effect έχει ήδη αρχίσει. Ο καθένας κλείνει τα σύνορά του. Πολλοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο στην Ελλάδα.

Ερ.: Μπορείτε να διανοηθείτε ότι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβισθούν στην Ελλάδα;

Απ.: Ενδεχομένως θα είναι 50.000, ίσως και 80.000. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και τα χρήματά του, για να έλθει στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές και να μείνει εδώ. Μετά από ένα μήνα θα ανακαλύψουν άλλους δρόμους μέσω της Λιβύης ή του Ευξείνου Πόντου. Πρόκειται γι’ απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα βρουν οπωσδήποτε κάποιον δρόμο.

Ερ.: Λαμβάνετε σοβαρά υπ’ όψιν την απειλή της κ. Mikl-Leitner για αποπομπή της Ελλάδος από το Schengen;

Απ.: Νομικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος, για να αποπεμφθεί μια χώρα από τη ζώνη του Schengen. Σε περίπτωση ελλειπούς εφαρμογής της Συνθήκης υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και αναστολής για τρεις ή έξι μήνες. Η αλήθεια είναι ότι έξι κράτη ανέστειλαν την εφαρμογή της Συνθήκης του Schengen. Ο ανεπαρκής έλεγχος των συνόρων δεν οφείλεται σε δικό μας πταίσμα. Κάνομε το καλύτερο δυνατό για την προστασία των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία.

Ερ.: Θεωρείτε ότι η ΕΕ έχει ανάγκη από μια νέα προσέγγιση ως προς την πολιτική για το άσυλο;

Απ.: Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενεργό εξωτερική πολιτική. Πρέπει να καθιερωθούμε σε όλο τον κόσμο ως δύναμη επιβολής της ειρήνης. Ποιά είναι η ευρωπαϊκή φωνή σχετικά με την πολιτική στη Μέση Ανατολή; Υπάρχουν η ρωσική φωνή, ο θόρυβος των βομβαρδισμών, οι πυροβολισμοί της Χεσμπολάχ, των ιρανών φρουρών της επανάστασης, της πολιτοφυλακής του Ισλαμικού Κράτους και της al-Nusra.

Ερ.: Τι πρέπει να κάνει, λοιπόν, η ΕΕ;

Απ.: Πρώτον θα έπρεπε να διαθέσει χρήματα για τρόφιμα, δεύτερον να επαναφέρει στη ζωή τις διαπραγματεύσεις για τη Συρία. Χρειαζόμαστε γρήγορα εκεχειρία. Συντελείται ένα έγκλημα μπροστά στα μάτια μας. Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πόλεμο στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη μέσω αντιπροσώπων και τώρα έχομε στο χώρο της Μεσογείου ορισμένες μαύρες τρύπες.

Ερ.: Είναι αναγκαίες στρατιωτικές επεμβάσεις, για να εμποδισθούν τέτοιες μαύρες τρύπες, όπως στη Λιβύη ή στη Συρία;

Απ.: Με ένα έτοιμο σχέδιο ειρήνης θα το εξέταζα κάτι τέτοιο σοβαρά.

Ερ.: Διατελέσατε αρχισυντάκτης της «Καθημερινής». Εάν ετοιμάζατε ένα σχόλιο για την προσφυγική κρίση και τον ρόλο της ΕΕ, ποιός θα ήταν ο τίτλος σας;

Απ.: Τρεις λέξεις: Έκπληξη, Πανικός, Υποκρισία. Δεν μπορώ να θεωρήσω υπεύθυνους για την έκπληξη και τον πανικό τους Έλληνες ή τους Αυστριακούς.

Ερ.: Και τι εννοείτε με την υποκρισία;

Απ.: Σε κάθε πόλεμο υπάρχουν κάποιοι, που κερδίζουν. Εμπλέκονται πολλοί, επιχειρήσεις και κράτη.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!