tromaktiko: Συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ επιβεβαίωσαν Τουσκ - Κάμερον

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ επιβεβαίωσαν Τουσκ - Κάμερον



Την επίτευξη συμφωνίας για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο...
πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβντ Κάμερον. Υπάρχει ομόφωνη στήριξη για μια συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Τουσκ, ενώ ο Ντέιβιντ Κάμερον...

είπε ότι θα προτείνει τη συμφωνία, η οποία όπως δήλωσε δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο "ειδικό καθεστώς" στην ΕΕ, στο υπουργικό συμβούλιο το Σάββατο.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανοίγει το δρόμο για το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχετικά με την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Τί πέτυχε η Βρετανία

Η Βρετανία πέτυχε να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της ένταξής της στην ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Οι βασικές αλλαγές στους όρους αυτούς περιλαμβάνουν τέσσερα σημεία - κλειδιά:

-Περιορισμό στις παροχές λόγω εργασίας από τους Ευρωπαίους που πηγαίνουν να εργαστούν στη χώρα, για μία επταετία. Το μέτρο θα ισχύει για κάθε εργαζόμενο έως τέσσερα χρόνια, και θα καταργείται σταδιακά μετά το πρώτο έτος.

-Περιορισμοί στα επιδόματα τέκνων για τους μετανάστες της ΕΕ. Θα εφαρμόζεται με μειωμένο συντελεστή - προσαρμοσμένο στα επίπεδα της χώρας προέλευσης. Θα ισχύσει για τους νέους μετανάστες, άμεσα. Οι ήδη εργαζομενοι μεανάστες της ΕΕ θα υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς από το 2020.

-Η Βρετανία εξαιρείται από την ιστορική δέσμευση της ΕΕ να σφυρηλατήσει μια «διαρκώς στενότερη ένωση των λαών της Ευρώπης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενισχύει τον έλεγχο αλλά και το δικαίωμα βέτο που έχουν τα εθνικά κοινοβούλια στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

- Μία χώρα - αποτελεσματικά Βρετανία - θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλει χειρόφρενο να αναφερθώ αμφιλεγόμενο δημοσιονομικού κανονισμού σε μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

-Ειδική προστασία του Σίτι του Λονδίνου από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις των Βρυξελλών.

Κάμερον: Η Βρετανία δεν θα γίνει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. είναι αρκετή για να προτείνει την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είπε, η χώρα του πρέπει να ανταποκριθεί και στις ανησυχίες του βρετανικού λαού, ενώ υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελέσει ποτέ τμήμα ενός ευρωπαϊκού «υπερκράτους».

«Σήμερα απαντήθηκαν τα τέσσερα ερωτήματα που θέτει ο βρετανικός λαός» ανέφερε και σημείωσε ότι πρώτο του μέλημα ήταν να προστατευθεί η Βρετανία.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την ομόφωνη απόφαση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε ότι εξασφάλισε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετά τις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και την αποτροπή της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., του λεγόμενου Brexit.

Όπως δήλωσε ο κ. Κάμερον, η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι όλα τα νομίσματα θα τυγχάνουν του ίδιου σεβασμού, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα φροντίσει ώστε οι Βρετανοί επιχειρηματίες να μην αντιμετωπίσουν εμπόδια επειδή, η χώρα βρίσκεται εκτός Ευρωζώνης.

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι την οριστική απόφαση θα την λάβουν οι Βρετανοί πολίτες, μέσω του δημοψηφίσματος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!