Επανεκκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας”, που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Η Αναπτυξιακή Κοζάνης Α.Ε. και η Αστική Εταιρεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας Νομού Κοζάνης (ΑΕΠΕΚ).
Μετά το πέρας του Συνεδρίου, η Υφυπουργός επισκέφτηκε την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, στην οποία από τον 17ο αιώνα συγκεντρώνονται τόμοι, χάρτες και έγγραφα υψηλής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, τα οποία της παρουσίασαν ο Δήμαρχος Κοζάνης κύριος Λευτέρης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της βιβλιοθήκης, κύριος Παναγιώτης Δημόπουλος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της ΥΜΑΘ κας Κόλλια Τσαρουχά, στο Συνέδριο “Επιχειρηματική Επανεκκίνηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας”.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας, καθώς τελεί υπό το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Είναι προτεραιότητά μας η εφαρμογή ενός οικονομικού μοντέλου που θα της επιτρέψει να ξεφύγει από την αρνητική τροχιά που βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες. Ένα μοντέλο που θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να μπει δηλαδή σ’ αυτό που ονομάζουμε “τροχιά ανάπτυξης”. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς είναι η μοναδική που δεν βρέχεται από Θάλασσα και συνορεύει με χώρες μικρής οικονομίας, έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών και οι δραστηριότητές της έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, πρόκειται για μια περιοχή που έχει τη δυνατότητα, και όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, για να μετατραπεί σε κέντρο οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το αποφύγω. Η ανυπαρξία πραγματικής αναπτυξιακής πολιτικής, και η προσωρινή “λύση” που έδιναν σε όλα τα προβλήματα, με τον δανεισμό, βλέπουμε ότι οδήγησε τις παραγωγικές μας μονάδες, σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο εδώ, στο μαρασμό. Επίσης, η περίφημη “θεωρία της Λιτότητας”, αυτή η παράξενη πεποίθηση που προωθούν ακόμη και σήμερα διάφορα κέντρα στο Εξωτερικό, αλλά και μέσα στη Χώρα μας, και η οποία κηρύττει ότι ο οικονομικός στραγγαλισμός και η εξαθλίωση, θα οδηγήσουν με κάποιο μαγικό τρόπο στην Ανάπτυξη, χτύπησε ιδιαίτερα περιοχές σαν την Δυτική Μακεδονία, που γονάτισαν ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την άποψη υπέρ της Λιτότητας, γιατί είδαμε πού οδηγεί. Δεν πιστεύουμε σε καμία περίπτωση ότι η περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων, που θα φέρει πχ η μείωση των συντάξεων, θα οδηγήσει σε κάποιου είδους ανάπτυξη, αλλά θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη βεβαρυμένες περιοχές που ζούνε από αυτές τις έμμεσες ενισχύσεις της οικονομίας τους. Ο σκοπός μας είναι να σταματήσουμε, επιτέλους, το τεχνητό πάγωμα της οικονομίας μας, που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μας υποχρεώσει να ακολουθήσουμε τις πολιτικές της.
Ο απώτερος σκοπός της κάθε διαπραγμάτευσης και συμφωνίας με τους εταίρους, είναι η ανάκτηση και η ανασύνταξη της Οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται δημιουργούν μια αναγκαία αίσθηση εμπιστοσύνης προς την Ευρώπη, και δείχνουν την καλή μας διάθεση και τη σοβαρότητά μας ως χώρα.
Εργαζόμαστε λοιπόν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύκλου της συμφωνίας, δηλαδή του 70% περίπου του προγράμματος, και για την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο. Μπορεί κάποιοι να μην το αναγνωρίζουν, καθώς προτιμούν να βλέπουν στενά τα πράγματα και να αποφεύγουν τη μεγάλη εικόνα, αλλά η κυβέρνησή μας, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, έχει καταβάλει τα μέγιστα για να μεταδοθεί το μήνυμα του αδιεξόδου των πολιτικών Λιτότητας, σε όλη την Ευρώπη. Έχει επίσης προσπαθήσει πολύ να περάσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι “μπαταχτσής”, ούτε θέλει την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Οικονομίας για να διαγραφούν οι δικές της ευθύνες, όπως προσπάθησαν να μεταδώσουν κάποια κέντρα του εξωτερικού. Αντίθετα, εργαζόμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς εκεί είναι τα συμφέροντά μας, και καθώς από αυτήν λάβαμε και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε στήριξη. Όμως δεν δεχόμαστε όρους καταστροφής, ούτε την υποταγή σε κάθε απαίτηση.
Οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα του Νότου, εκφράζουν πλέον ξεκάθαρα την άποψη ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να θυσιάζουμε περιοχές και ανθρώπους, για να αυξηθούν τα κέρδη μερικών δεκάδων μεγάλων παραγόντων. Νομίζω πως όλοι βλέπουμε πως η Ευρώπη αλλάζει, και το παράδειγμά της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης έχει αρκετά μεγάλη συμμετοχή σ’ αυτό το γεγονός. Είναι λοιπόν θέμα χρόνου, κατά τη γνώμη μου, τα πράγματα να αλλάξουν και η οικονομική ασφυξία να τελειώσει. Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα φανεί η δυνατότητα και η ικανότητα της κυβέρνησης να κάνει τις βαθιές τομές που απαιτούνται και η χρονιά που θα ξαναμπούμε σε θετική πορεία ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας που πολύ σύντομα θα δούμε να επαληθεύεται.
Βέβαια, εδώ θα πρέπει να πω, Κυρίες και Κύριοι, πως η Κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια. Εργαζόμαστε, αντίθετα, πυρετωδώς, για να δημιουργήσουμε ένα ευρύ εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Οικονομίας, και Αναδιάρθρωσης του Κράτους, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να σταθεί επάξια και ανταγωνιστικά, δίπλα στα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά Κράτη. Σε αντίθεση με το παρελθόν, προσπαθούμε να συνδυάσουμε έναν αριθμό διαφορετικών εργαλείων και να στήσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο πολλών επιπέδων.
Είναι η πεποίθησή μας ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα έλθει από την ισοπέδωση των συντάξεων και των κατώτατων μισθών, αλλά από μια στρατηγική επενδύσεων σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες θα χρησιμοποιούν το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που έχει η χώρα μας. Οι Έλληνες είναι άτομα που διαπρέπουν στο Εμπόριο, στον Πολιτισμό και στις Επιστήμες. Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουμε ώστε να αλλάξει. Είναι θέλησή μας να επενδύσουμε στους πτυχιούχους και επίδοξους επιχειρηματίες. Αυτούς τους νέους μπορούμε να μετατρέψουμε στο μεγάλο μας πλεονέκτημα, και πάνω τους να ξεκινήσει η ανάκαμψη, δίνοντάς τους την απαραίτητη βοήθεια για να μείνουν στη χώρα μας και να δημιουργήσουν.
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού ανήκουν και τα 4 νέα προγράμματα επιδότησης του Νέου ΕΣΠΑ, ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά είναι μέρος από το συνολικό προϋπολογισμό των 4,3 δισεκατομμυρίων του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα” που ανακοίνωσε πολύ πρόσφατα το Υπουργείο Οικονομίας και θα ενισχύσει ελληνικές επιχειρήσεις. Σ’ αυτό το νέο ΕΣΠΑ, είναι ευδιάκριτη η αλλαγή της φιλοσοφίας του, σε μια στροφή των επενδύσεων προς υπηρεσίες και προϊόντα υψηλή προστιθέμενης αξίας.
Το ΕΣΠΑ θα ενισχύσει τον τόπο μας και μέσα από 13 περιφερειακά προγράμματα, δηλαδή χρήματα που θα διαχειριστούν απευθείας οι περιφέρειες της χώρας. Είναι ευθύνη όλων μας να εργαστούμε για την πλήρη και αποτελεσματική απορρόφησή τους.
Ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων θα φτάσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια, και σε νέους που είναι μέχρι τώρα άνεργοι. Άλλο μέρος των επιδοτήσεων θα δοθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις. Είναι ίσως μια ακόμη ευκαιρία, με τη βοήθεια των επιμελητηρίων και των επαγγελματιών της περιοχής, να δημιουργήσουμε περισσότερες υποδομές για την τουριστική αξιοποίηση των τοποθεσιών της Δυτικής Μακεδονίας. Μεγάλο κομμάτι, επίσης, θα δοθεί προς την ενίσχυση των πτυχιούχων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με κίνητρα για να μείνουν στον τόπο της καταγωγής τους και να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουμε, όσο είναι δυνατόν, την αιμορραγία των πιο ελπιδοφόρων και πιο ικανών νέων μας προς το εξωτερικό.
Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι κάποιοι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες με μεγάλες καθυστερήσεις και αδιαφάνεια. Αυτό είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξει και θα τα κάνουμε πολύ πιο άμεσα και προσβάσιμα. Πλέον οι προτάσεις του ΕΣΠΑ θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, κάτι που θα εξοικονομήσει χρόνο και κόστος. Τα δικαιολογητικά θα προσκομίζονται αφού γίνει η έγκριση της αίτησης, ενώ στο παρελθόν ο έλεγχος πληρότητας των δικαιολογητικών γινόταν πριν από την αξιολόγηση, για το σύνολο των υποβαλλόμενων επενδυτικών σχεδίων, κάτι που δημιουργούσε τεράστια καθυστέρηση. Επίσης, αφαιρέσαμε πολλές περιττές ενέργειες και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες, ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγουν αναγκαστικά οι ενδιαφερόμενοι σε γραφεία συμβούλων. Για να διασφαλιστεί η διαφάνεια, οι προτάσεις θα αξιολογούνται από δύο τουλάχιστον αξιολογητές, που η επιλογή τους γίνεται ηλεκτρονικά κατά τυχαίο τρόπο από το Μητρώο Αξιολογητών. Οι αξιολογητές δεν θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των επενδυτών, ούτε στον ηλεκτρονικό κωδικό της πρότασης, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
Ένα άλλο θέμα, που ανήκει πλήρως στην αρμοδιότητά μου ως Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας και Θράκης), είναι το θέμα των ελέγχων. Αναλαμβάνοντας το Μακεδονίας-Θράκης, διαπίστωσα ότι, ένας μεγάλος αριθμός εταιριών που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο 3908/2011 και έχουν υλοποιήσει το επενδυτικό τους σχέδιο, δεν μπορούν εδώ και χρόνια να ελεγχθούν εξαιτίας διάφορων κωλυμάτων, ενώ έχουν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούν να λάβουν τα επενδυτικά κεφάλαια και τις ελαφρύνσεις που ορίζει ο νόμος.
Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο η γραφειοκρατία να στερεί ανάσες ρευστότητας από τις επιχειρήσεις, και για αυτό έχω κινήσει όλες τις διαδικασίες ώστε να ξεπεραστούν τα κωλύματα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, και να δοθούν οι χρηματοδοτήσεις και οι φορολογικές απαλλαγές, από τις οποίες θα ωφεληθεί συνολικά η οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης. Ήδη τους προηγούμενους μήνες κατάφερα να απελευθερωθούν κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων σε δικαιούχους, σε ολόκληρη τη Μακεδονία και της Θράκη. Είμαι αποφασισμένη, εγώ και οι συνεργάτες μου, να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες, για να δοθούν μεγαλύτερες ανάσες ρευστότητας στις περιφερειακές επιχειρήσεις.
Κυρίες και Κύριοι, η κυβέρνηση, όπως και κάθε μέλος της ξεχωριστά, εργαζόμαστε ώστε να γίνει πραγματικότητα ένα πλήρες σχέδιο που θα πατάει γερά σε έναν αντικειμενικό, διαφανή και ξεκάθαρο σχεδιασμό. Τα λάθη του παρελθόντος, και η έλλειψη ευθύνης, που μας οδήγησαν στην Κρίση, δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Για αυτό και προχωράμε στη θεσμοθέτηση ενός 11μελούς αναπτυξιακού συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν επιφανείς άνθρωποι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, με μεγάλο κύρος, εμπειρία και επιστημονική υπόσταση, που θα λειτουργούν συμβουλευτικά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Οργανώνουμε μια αναπτυξιακή τράπεζα, που θα προσφέρει στις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ΕΤΕΑΝ. Κύριος στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αναστρέφοντας την αρνητική τροχιά των Ελληνικών εξαγωγών, και αυτό όπως τόνισα προηγουμένως, θα γίνει μόνο μέσω της επένδυσης στους ικανούς και εξειδικευμένους νέους μας.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στην πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση των διάφορων τομέων της Ελληνικής Οικονομίας, μέσα από τη διοργάνωση Εμπορικών Εκθέσεων, που γίνονται ειδικά στην Περιφέρεια. Προσωπικά, έχω παραβρεθεί σε πολλές τέτοιες εκθέσεις, που αποδεικνύουν τη μεγάλη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι θέμα χρόνου να βρούνε τη θέση τους ανάμεσα στο ευρωπαϊκό σκηνικό.
Είναι σημαντικό πλεονέκτημα της χώρας μας ότι αποτελεί, αυτή τη στιγμή, έναν κόμβο σταθερότητας και πολιτισμού, εν μέσω ενός ιδιαίτερα ταραγμένου παγκόσμιου σκηνικού. Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε.
Κλείνοντας, αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να αναφερθώ στον σημαντικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τον αγώνα που κάνουμε ώστε να σταθεί η Ελλάδα ξανά στα πόδια της. Και θα ήθελα να τονίσω ότι αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Επιμελητηρίων της Χώρας που ολοκληρώνεται σήμερα.
Πιστεύω ότι με αλληλεγγύη και καλή συνεννόηση ανάμεσα στους παραγωγικούς και κρατικούς φορείς, τα προβλήματα που ταλανίζουν επί δεκαετίες τη χώρα, και φτάσανε στις μέρες μας στο απροχώρητο, σύντομα θα γίνουν αναμνήσεις του παρελθόντος. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, και κάνει ό,τι είναι δυνατόν προς αυτό το σκοπό. Γιατί, όπως λέει μια παροιμία που μου αρέσει, «αν θέλεις να τρως μήλα, φύτεψε σήμερα μερικές μηλιές».
Και είμαστε εμείς σήμερα αυτοί που φυτεύουμε τις μηλιές, για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.