Το πείραμα πραγματοποιηθηκε σε 20 φοιτητές που συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αξιολογούσε τον βαθμό εθισμού αλλά και το άγχος που προκαλείται στους χρήστες αφού «βγουν» από το κοινωνικό δίκτυο. Μαζί χρησιμοποιήθηκαν και εικόνες σχετικές με το facebook και άλλες με σήματα κυκλοφορίας. Οι εθελοντές έπρεπε να πατήσουν ένα κουμπί κάθε φορά που έβλεπαν εικόνα που συσχετιζόταν με το facebook.
Οι ιθύνοντες της έρευνας παρακολουθούσαν με αυτό τον τρόπο την δραστηριότητα των εγκεφάλων, διαπιστώνοντας ότι πατούσαν εξαιρετικά γρήγορα το κουμπί. Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν στους φοιτητές αντίστοιχο ή εντονότερο αποτελέσμα με την κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών.
Ο καθηγητής Ofir Turel του California State University δήλωσε: «Είναι τρομακτικό να σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί αν οδηγούν αυτοί που πιο γρήγορα αντιδρούν στο Facebook και όχι στα σήματα κυκλοφορίας».
Βέβαια υπάρχει μια σημαντικότατη διαφορά, αφού όπως όπως πρόσθεσε ο καθηγητής Turel η συμπεριφορά των φανατικών χρηστών του facebook μπορεί προφανώς να διορθωθεί, ενώ εκείνη των εθισμένων στα ναρκωτικά είναι προφανώς δυσκολότερη.