tromaktiko: Τέσσερις τρόποι με τους οποίους ο Jobs κατάφερε να εμπνεύσει τους υπαλλήλους της Apple

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Τέσσερις τρόποι με τους οποίους ο Jobs κατάφερε να εμπνεύσει τους υπαλλήλους της Apple



Ο Steve Jobs ήξερε τη δύναμη της αφήγησης καλύτερα από οποιοδήποτε επιχειρηματία...

Στο νέο τους βιβλίο Illuminate: Ignite Change Through Speeches, Stories, Ceremonies, and Symbols, η Nancy Duarte, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία σχεδιασμού Duarte της Silicon Valley και ο επικοινωνιολόγος Patti Sanchez εξηγούν πως δημιουργικοί ηγέτες όπως ο Jobs χρησιμοποιούν την επικοινωνία για να κάνουν αλλαγές.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς τέσσερις είναι οι καινοτόμοι τρόποι με τους οποίους ο Jobs κατάφερε να εμπνεύσει τους υπαλλήλους της Apple.

1. Η τελετή

O Job ήταν γνωστός για τη χρήση συμβολικών χειρονομιών στην Apple. Για παράδειγμα υπήρχε χαραγμένη η υπογραφή κάθε μέλους της αρχικής ομάδας της Macintosh στο εσωτερικό κάθε Mac. Χρησιμοποιούσε επίσης τελετές για να προχωρήσει την ατζέντα του. Για παράδειγμα όταν θέλησε οι υπάλληλοι της εταιρίας να ξεχάσουν το Mac OS 9 και να μπουν στο Mac OS X, έκανε «κηδεία» στα Mac OS 9.

“Το Mac OS 9 ήταν φίλος όλων μας. Εργάστηκε ακούραστα για λογαριασμό μας,πάντα φιλοξενούσε τις εφαρμογές μας,ποτέ δεν αρνήθηκε μια εντολή,ήταν πάντα στη διάθεσή μας εκτός από σπάνιες φορές που έπρεπε να γίνει επανεκκίνηση” είχε πει ο Jobs.

Αυτή η “ανάλαφρη” τελετή κατέστησε σαφές σε όλους τους προγραμματιστές της Apple ότι οι ημέρες ανάπτυξης για το Mac OS 9 είχαν τελειώσει.

2. Παραδέξου ότι δεν έχεις όλες τις απαντήσεις

Μετά τη δημιουργία του αρχικού Mac OS, το οποίο παρείχε τα πάντα στον καταναλωτή ως ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, ο Jobs είπε μια ιστορία από την παρουσίαση του Xerox του 1979. Τα πρώτα από τα τρία χαρακτηριστικά στην παρουσίαση , τα γραφικά του Xerox, ήταν πραγματικά επαναστατικά, αλλά ακολούθησαν άλλα δυο χαρακτηριστικά τα οποία εκείνη την εποχή δεν εκτιμούσε πλήρως. “Ήμουν τόσο τυφλωμένος που δεν έμεινα εκεί για να μάθω τα άλλα δυο, και μου πήρε χρόνια για να ξαναβρώ” είχε πει ο Jobs.

Ομοίως, σε μια παρουσίαση της Apple όπου ο Jobs έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τους προγραμματιστές του για τον τερματισμό πολλών προϊόντων ένας αγριεμένος προγραμματιστής σηκώθηκε και του είπε ότι δε ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Τότε ο Jobs αντί να έρθει σε κόντρα με τον προγραμματιστή είπε: “Άνθρωποι σαν αυτόν τον κύριο έχουν δίκιο σε ορισμένα πράγματα.” Το μάθημα; Αναγνωρίζοντας τους επικριτές σας δεν υπονομεύετε αναγκαστικά την ικανότητά σας να είστε ηγέτες.

3. «Άλμα πίστης»

Οι άνθρωποι θέλουν να είναι μέρος κάτι συναρπαστικού- αλλά θέλουν επίσης να γνωρίζουν ότι οι άλλοι είναι πρόθυμοι να γίνουν επίσης μέρος αυτού. Για να ενθαρρύνει μια ομάδα προγραμματιστών για τη δημιουργία ενός νέου Macintosh ο Jobs είπε την ιστορία ενός προγραμματιστή λογισμικού. “Αυτός είναι ένας προγραμματιστής που γνωρίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Του τηλεφώνησα και του είπα: “Έχουμε κάτι μυστικό για το οποίο εργαζόμαστε και δε μπορώ να σου πω τι είναι, αλλά θέλω να πάρεις όλους τους κωδικούς σου σε ένα σκληρό δίσκο και να έρθεις εδώ… νομίζω ότι θα εκπλαγείς.” Αφηγούμενος την ιστορία ενός developer που έκανε «άλμα πίστης» και έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, ο Jobs απέδειξε ότι άλλοι developers θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εμπειρία.

4. Ακούστε αντί να μιλάτε

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Developer το 1997, ο Jobs ήξερε ορισμένοι προγραμματιστές θα ήταν θυμωμένοι για την εξαγορά της NeXT, και τις αλλαγές που θα ερχόντουσαν για τον NeXT OS. Αντί να κάνει τη συνηθισμένη παρουσίαση του ο Jobs γύρισε το μικρόφωνο στο κοινό για να τους ακούσει. “Θέλω να μιλήσω για οτιδήποτε θέλετε να μιλήσετε”, είπε.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!