tromaktiko: Παραδομένα από τη φύση στο θαυμασμό του ανθρώπου [photos]

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Παραδομένα από τη φύση στο θαυμασμό του ανθρώπου [photos]



Μπορεί τα δημιουργήματα του ανθρώπου να είναι εκπληκτικά, αλλά όταν η φύση έχει κέφια...
το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Ας απολαύσουμε μερικά από αυτά.

1. Μετέωρα, Καλαμπάκα-Θεσσαλία








Ένα από τα επιβλητικότερα και μεγαλοπρεπέστατα φυσικά δημιουργήματα της φύσης. Όταν τα νερά της λίμνης της Θεσσαλίας χύθηκαν στο Αιγαίου, λόγω της διαβρωτικής δράσης του ανέμου, του νερού και των σεισμών ο ενιαίος ογκώδης βράχος χωρίστηκε στα δύο σχηματίζοντας τους λόφους που βλέπουμε σήμερα, στις κορυφές των οποίων είναι χτισμένα μοναστήρια .

2. Χαράδρα του Βίκου, Μονοδένδρι -Ήπειρος




Το στολίδι των χωριών του Ζαγορίου κατέκτησε μία ιδιαίτερη πρωτιά στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες καθώς αποτελεί το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου σε αναλογία με το πλάτος του. Φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα είδη πανίδας όπως το ζαρκάδι, ο χρυσαετός και το αγριόγιδο καθώς και το υγρό στοιχείο σε όλο του το μεγαλείο με το ποτάμι Βοϊδομάτης να συμπληρώνει ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα του κόσμου.

3.Το φαράγγι της Σαμαριάς, Χανιά-Κρήτη




Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της Κρήτης και ίσως το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με μήκος 18 χλμ. Η χλωρίδα και η πανίδα του Εθνικού Δρυμού ποικίλει με 450 διαφορετικά είδη φυτών, πελώρια πεύκα και κυπαρίσσια καθώς και τους γνωστούς κατοίκους του φαραγγιού τα αγριοκάτσικα, κοινώς κρι-κρι. Η προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος είναι νόμος καθώς δεν επιτρέπεται να κοπεί ούτε λουλούδι.

4. Απολιθωμένο δάσος , Μυτιλήνη-Λέσβος




Κυκλωμένο από ηφαιστειακά πετρώματα τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια το απολιθωμένο δάσος στη Δυτική Λέσβο είναι ένα φαινόμενο που συνδέει την προϊστορία με το σήμερα. Ένα μνημείο της γεωλογικής μας κληρονομιάς, αποτελούμενο από διάσπαρτα δέντρα αμέτρητων αποχρώσεων που συντίθενται λόγω της αυξημένης ηφαιστειότητας της περιοχής.

5. Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, Καραβόμυλος-Κεφαλονιά





Παίρνοντας το όνομά του από μια νύμφη της αρχαιότητας, το λιμνοσπήλαιο έχει μια φυσική είσοδο κατακόρυφη, που δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής του σπηλαίου μετά από σεισμό, και μια τεχνητή υπόγεια σήραγγα που διευκολύνει την είσοδο των τουριστών στο σημείο για τις ξεναγήσεις στο χώρο, οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο με βάρκα.

6. Ηφαίστειο Θήρας-Σαντορίνη





Υπεύθυνο για τη σημερινή μορφολογία του νησιού, καθώς η τελευταία έκρηξή του μετέτρεψε το στρογγυλό τότε σχήμα του νησιού σε ημισελήνου, ευνοώντας την απέραντη θέα από και προς όλα τα σημεία του νησιού. Παραμένει ενεργό, κάνοντας μοναδικό το νησί, μια και αυτό αποτελεί τον κρατήρα του.

7. Δογκαράτη, Κεφαλονιά






Μοναδικό στο είδος του, καθώς στα έγκατά του φιλοξενεί συναυλίες αφού η μορφολογία και το μέγεθός του ενδείκνυνται για τέτοιες εκδηλώσεις. Από τα πιο αξιόλογα σπήλαια του ελλαδικού χώρου με εντυπωσιακούς σταλακτίτες και τις σταλαγμίτες που χρονολογούνται εκατό εκατομμύρια χρόνια πριν.


8. Το σπήλαιο των λιμνών, Καστριά Αχαΐας






Μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς το συνθέτουν 13 αλλεπάλληλες λίμνες , στις οποίες η διάβαση πραγματοποιείται είτε με τεχνητές υπερυψωμένες γέφυρες, είτε με βάρκα. Κατά τη χειμερινή περίοδο κάποιες από τις λίμνες υπερχειλίζουν λόγω βροχοπτώσεων και έτσι το σπήλαιο μένει κλειστό.

9. Αμμοθίνες στο Γομάτι, Λήμνος







Κι όμως, η Ελλάδα έχει έρημο και μάλιστα τη μοναδική στην Ευρώπη! Τοποθετημένες στη μέση του πουθενά, λόγω εποχιακών ανέμων η άμμος παρασύρεται δημιουργώντας κάθε φορά ένα διαφορετικό τοπίο από αμμόλοφους, ενώ η ύπαρξή τους μαρτυρά ότι κάποτε στο σημείο έσκαγε το κύμα.


10. Ροζ άμμος, Ελαφονήσι Κρήτη






Υπεύθυνα για τη ροζ άμμο είναι τα σπασμένα κοχύλια και συγκεκριμένα κάποια μικροσκοπικά όστρακα κόκκινου χρώματος, τα οποία όταν πεθαίνουν θρυμματίζονται με την άμμο, δίνοντάς της το συγκεκριμένο χρώμα. Πλέον απαγορεύεται η αμμοληψία, λόγω της σπανιότητας της άμμου, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!