πάνω κάτω; Επρόκειτο για διαφωνία πολιτικών - στρατιωτικών; Δεύτερον, τελικά αυτή η συμφωνία στην οποία καταλήξατε και μας παρουσιάσατε σήμερα είναι καλή συμφωνία για την Τουρκία, είναι καλή για την Ελλάδα, είναι καλή για όλους;
Νομίζω ότι είναι μια καλή συμφωνία για όλους. Καλή για την Ελλάδα, γιατί στην πλειονότητά του ο ελληνικός λαός, ως φιλόξενος λαός και ως λαός μεταναστών, υποδέχθηκε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τον τελευταίο χρόνο πέρασε πάνω από ένα εκατομμύριο από τη χώρα, μια χώρα σε οικονομική κρίση. Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητες να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών από τον δικό μας προϋπολογισμό. Είναι μια καλή συμφωνία για την Ευρώπη, διότι και αυτή έχει πλέον κορεστεί από μετανάστες και πολλές χώρες, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων.
Είναι μια καλή συμφωνία και για τους πρόσφυγες, διότι, με την ασφάλεια που θα τους παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα βρίσκονται κοντά στην περιοχή στην οποία πρέπει να επιστρέψουν, και αυτή πρέπει να είναι η αποστολή όλων μας, δηλαδή η διασφάλιση της επιστροφής των οικογενειών στις χώρες τους και στα σπίτια τους. Ο οικονομικός μετανάστης θέλει να φύγει για να βρει ένα καλύτερο μέλλον. Ο πρόσφυγας φεύγει από τη χώρα του επειδή δεν μπορεί να ζήσει εκεί, δεν έχει την ασφάλεια να ζήσει εκεί.
Η συμφωνία εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο;
Είναι μια συμφωνία, βέβαια, η οποία αντιμετωπίζει το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θέμα πολύ αργά. Είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία αυτή, δηλαδή το να γυρίζουν πίσω στη χώρα απ' όπου έφυγαν, εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο, τη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα το 2002. Η Τουρκία είναι μια χώρα όπου καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και είναι σημαντικό ότι, για να προχωρήσει η Ελλάδα σε μια τέτοια συμφωνία, διασφαλίζεται η προστασία των προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και βεβαίως η αποφυγή των τραγικών ατυχημάτων, των ναυτικών τραγωδιών που είχαμε, όπου θύματα εκείνων που διακινούν ανθρώπους είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.
Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η αποστολή έχει έναν στόχο: να σταματήσει το trafficking, το δουλεμπόριο, και την εκμετάλλευση των ανθρώπων. Σίγουρα η Τουρκία τους χρησιμοποίησε και ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Ευρώπη. Πιστεύω, λοιπόν, ότι με αυτή τη συμφωνία στο τέλος και η Τουρκία έχει να κερδίσει, διότι θα μπορέσει να έχει οικονομικές απολαβές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορέσει να αλλάξει τη δημόσια εικόνα της προς την Ευρώπη. Βεβαίως την Ελλάδα τη συμφέρει διότι θα σταματήσουν αυτή η εκμετάλλευση των ανθρώπων και η επιβάρυνση της χώρας, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, από έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να φιλοξενούμε πρόσφυγες, βάσει των υποχρεώσεών μας στη Συνθήκη της Γενεύης αλλά και των ανθρωπιστικών υποχρεώσεων που οι Έλληνες πάντα φέρναμε εις πέρας.
Τις υποδομές για τη διαχείριση του προσφυγικού σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τις παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πώς θα αποφύγετε να θεωρηθεί ότι στρατιωτικοποιείτε το ζήτημα;
Από την πρώτη στιγμή απέφυγα να εμπλακούν με δημόσιες δηλώσεις μου οι Ένοπλες Δυνάμεις σε αυτό το θέμα, διότι δεν είναι η δουλειά τους. Όταν όμως το θέμα έγινε επικίνδυνο για τη χώρα, δηλαδή όταν έπρεπε μέσα σε πολύ λίγο καιρό η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρώπης και σε αυτά που πρέπει να κάνουμε ως χώρα απέναντι στους μετανάστες, να δημιουργήσει τα πέντε hotspots και τα δύο relocation centers σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών, μόνον οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούσαν να το φέρουν εις πέρας. Εντάσσεται μέσα στις κοινωνικές υποχρεώσεις τους.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν σταμάτησαν ποτέ να δίνουν φαγητό στους πρόσφυγες, δεν σταμάτησαν ποτέ να κάνουν εργασίες, χωρίς όμως να έχουν αναλάβει την ευθύνη. Η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων κατάφερε να τελειώσει γρήγορα τις υποδομές, να διασφαλίσει τη γρήγορη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών, να οργανώσει τα κέντρα σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθελοντές και να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους από ορισμένους οι οποίοι, ενώ στην αρχή, μαζί με τους χρυσαυγίτες, έδειχναν ότι δεν θέλουν τα hotspots στα νησιά τους για να μην επιβαρυνθεί δήθεν ο τουρισμός, είχαν σκοπό να αφήσουν τους πρόσφυγες έξω από κέντρα όπου δινόταν δωρεάν τροφή και φαγητό ώστε να πωλούν μπουκαλάκια νερό προς πέντε ευρώ, να πωλούν τις φορτίσεις τηλεφώνου προς πέντε ευρώ ή ο ξενοδόχος της Κω, που είναι αντιπρόεδρος των ξενοδόχων και επικεφαλής της ομάδας του Facebook που ξεσήκωσε τον κόσμο, να νοικιάζει ντους προς δεκαπέντε ευρώ σε κάθε πρόσφυγα. Να συνεχίσουν, δηλαδή, να εκμεταλλεύονται τον κόσμο, που, μέσα στο δράμα του, ζητούσε το ελάχιστο που μπορεί να δώσει η Πολιτεία.
Έχετε υπάρξει υπουργός Άμυνας από τον Ιανουάριο του 2015.Ήσασταν από τους πρώτους που προβλέψατε, προειδοποιήσατε, ότι θα υπάρξουν και θα αυξηθούν οι προσφυγικές ροές με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα; Θα μπορούσαν να είναι χειρότερα;
Θεωρώ ότι μετά τη συμφωνία με το NATO, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων στην Τουρκία με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με οργανωμένη και την ενωμένη πλέον Ευρώπη στην πλειονότητά της να τηρεί τις διεθνείς συνθήκες, τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα τις επόμενες ημέρες, τους επόμενους μήνες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσο υπάρχουν πόλεμοι θα υπάρχουν πρόσφυγες. Το θέμα είναι να προλαβαίνουμε τους πολέμους ή να φροντίζουμε να κάνουμε το καλύτερο για να τελειώνουν, και οι πρόσφυγες να γυρίζουν στα σπίτια τους. Ως υπουργός Άμυνας, λοιπόν, ήμουν αυτός που προέβλεψε την κατάσταση. Φοβάμαι πολύ ότι θα έχουμε νέα μέτωπα στη Βόρεια Αφρική, όμως θεωρώ ότι το θέμα της Συρίας, μετά και τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν, θα βοηθήσει να γυρίσουν αυτοί οι άνθρωποι γρήγορα στα σπίτια τους. Άρα, εάν σταματήσει το trafficking, το εμπόριο ανθρώπων, θα λυθεί και το θέμα της Μέσης Ανατολής πολύ πιο γρήγορα και αυτό θα είναι μια λύση στην οποία θα έχει συμβάλει η Ελλάδα ως μια σταθερή χώρα.
Η Ελλάδα έχει να σηκώσει ταυτόχρονα την αξιολόγηση και το προσφυγικό. Η Ευρώπη προσπαθεί να σηκώσει το ζήτημα του προσφυγικού, αλλά και την όξυνση της οικονομικής κρίσης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι;
Ναι, είμαι αισιόδοξος. Σας λέω ξεκάθαρα ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι το Πάσχα θα έχει λυθεί το θέμα της αξιολόγησης. Η κυβέρνησή μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ήταν μια κυβέρνηση την οποία τα εκδοτικά, επιχειρηματικά κατεστημένα, οι τρόφιμοι των λιστών Λαγκάρντ, Μπόργιανς, είχαν καταδικάσει από την ανάληψη της εξουσίας μετά την εντολή του ελληνικού λαού. Μας είχαν έτοιμους για μια «παρένθεση», δήθεν «παρένθεση», σε συνεργασία και με πολλούς στην Ευρώπη. Μην ξεχνάτε ότι αυτό το σύστημα χρησιμοποιήθηκε και από μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ιδιαίτερα εξοπλιστικών, ή άλλες, όπως η Siemens, που με διεφθαρμένους πολιτικούς απομυζούσαν τα χρήματα που έδινε ως βοήθεια η Ευρώπη. Αντί οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν προς όφελος του ελληνικού λαού, γίνονταν μίζες για κάποιους βρόμικους πολιτικούς, γίνονταν επιχειρήσεις από κάποιους εκδότες που στήριζαν βρόμικους πολιτικούς και παράλληλα γίνονταν δισεκατομμύρια για κάποιες βιομηχανίες οι οποίες χρημάτιζαν.
Για τη διαφθορά χρειάζονται πάντα δύο, είναι σαν το τάνγκο. Χρειάζονται ο διαφθορέας και ο διεφθαρμένος. Η κυβέρνηση, λοιπόν, παρ' όλο τον πόλεμο, επέζησε. Και επέζησε επειδή είχε τη στήριξη του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση αυτή είναι η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης η οποία πέρασε τρεις εκλογές, τέσσερις με τις ευρωεκλογές, και τις κέρδισε όλες. Αυτό έγινε γιατί ο Αλέξης Τσίπρας και εγώ είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Όταν το καλοκαίρι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτό το βήμα, το οποίο δεν είχαμε εντολή να κάνουμε τον Ιανουάριο, ζητήσαμε πάλι την έγκριση του ελληνικού λαού και την πήραμε.
Είναι μια κυβέρνηση η οποία, για πρώτη φορά στην Ιστορία της μεταπολίτευσης, χτύπησε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Συγκρούστηκε με τα θηρία και, ξέρετε, για την κυβέρνησή μας ισχύει αυτό που λένε: «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Είμαστε πολύ δυνατοί, είμαστε και έτοιμοι αυτή τη στιγμή, έχοντας πείσει πλέον την Ευρώπη ότι δεν είμαστε η «προσωρινή λύση» ή παρένθεση, να πείσουμε ότι είμαστε η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα αλλάξει τα πράγματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.
Η αξιολόγηση θα κλείσει, θα ξεκινήσει η ανάπτυξη και η Ελλάδα θα είναι μια ισχυρή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, με ισχυρές συμμαχίες και με τη βόρεια Αφρική, με χώρες όπως η Αίγυπτος, αλλά και με τη Μέση Ανατολή, με χώρες όπως το Ισραήλ ή η Ιορδανία και τα Εμιράτα. Θα είναι μια χώρα που, με την ανάπτυξη και τον καθορισμό της ΑΟΖ, θα προχωρήσει σε εξόρυξη του φυσικού της πλούτου και θα αποτελέσει και το ενεργειακό σταυροδρόμι για την Ευρώπη. Έρχονται καλύτερες μέρες.
Αρκετοί αποδίδουν την όξυνση των αντιπολιτευτικών τόνων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από μερίδα των καναλιών στο ότι έρχεται ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες και εντείνεται το κυνήγι της φοροδιαφυγής. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση;
Όταν πεθαίνει ένα σύστημα, κάνει την τελευταία του αντίδραση. Το σύστημα της μεταπολίτευσης, το σύστημα της διαπλοκής, το σύστημα της διαφθοράς, το σύστημα της εκμετάλλευσης του δημόσιου, αλλά και του ευρωπαϊκού πλούτου, τελείωσε. Είναι τα τελευταία τους σκιρτήματα. Όταν κάτι νέο γεννιέται, το παλιό πάντα αντιδρά πριν πεθάνει. Αλλά το νέο πάντα επικρατεί.