Τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία Rosstat αντικατοπτρίζουν τον διπλό αντίκτυπο στο βιοτικό επίπεδο των Ρώσων που έχει η κρίση την οποία προκάλεσαν η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και οι κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης λόγω της ουκρανικής σύρραξης.
Κατά μέσο όρο τον περασμένο χρόνο, 19,2 εκατομμύρια Ρώσοι, ήτοι το 13,4% του πληθυσμού έζησαν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου που έχει θέσει η κυβέρνηση σε σχέση με ένα σύνολο απαραίτητων προϊόντων. Το 2014, αυτός ο αριθμός ανερχόταν σε 16,1 εκατομμύρια ανθρώπους (11,2% του πληθυσμού), ήτοι καταγράφηκε μια αύξηση της τάξης του σχεδόν 20%.
Το όριο αυτό έχει οριστεί στο τέταρτο τρίμηνο στα 9.452 ρούβλια (123 ευρώ σε σχέση με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων που έχει διαμορφωθεί σήμερα).
Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το πρώτο τρίμηνο καταγράφθηκε το ανώτατο όριο, όταν ο αριθμός των Ρώσων που θεωρούνται φτωχοί ανήλθε σε 22,9 εκατομμύρια, ήτοι 15,9% του πληθυσμού.
Στο τέταρτο τρίμηνο ο αριθμός των Ρώσων κάτω από το όριο της φτώχειας βρέθηκε στα 14,5 εκατομμύρια, ήτοι το 10% του πληθυσμού.
Η τάση αυτή εξηγείται από την αύξηση των τιμών που προκάλεσε τον περασμένο χρόνο η νομισματική κρίση σε συνδυασμό με την κατακρήμνιση του ρουβλιού, όπως επίσης και το εμπάργκο που επέβαλε το Κρεμλίνο στα προϊόντα διατροφής των χωρών της Δύσης ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση.