Όπως είπε η κυρία Όλγα Γεροβασίλη, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του δυναμικού στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής έχει καταθέσει σχέδιο και ζητά στήριξη ύψους 380 εκατ. ευρώ
Τα χρήματα θα εκταμιεύονται προς το ελληνικό κράτος, ή μπορεί να πιάνει κάποια και προς την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Στις συζητήσεις με τους εταίρους δεν συμψηφίζουμε τα δυο ζητήματα, το προσφυγικό και το οικονομικό πρόγραμμα, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι «η προσφυγική κρίση μας υποχρεώνει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και για την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει και αυτό το βάρος, όταν άλλες χώρες δεν έχουν στείλει ούτε μια κουβέρτα».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μουζάλα, η κυρία Γεροβασίλη υποστήριξε ότι ο υπουργός δεν μίλησε για μονομερείς ενέργειες, «εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική, θέλουμε όλοι να σηκώσουν αναλογικά το βάρος», ενώ κοινοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης να φτάσει μέχρι και στο μπλοκάρισμα των αποφάσεων στην ΕΕ, «όχι όμως για αποφάσεις που επιβαρύνουν χώρες που συνεργάζονται».
Για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα με τα Σκόπια, όπου χιλιάδες πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι, η ίδια ισχυρίστηκε ότι δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας να ανοίξουν, καθώς κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της ΕΕ. «Γι' αυτό κάναμε το έκτακτο σχέδιο ανάγκης, που αντιστοιχεί σε 100 χιλιάδες ανθρώπους, όμως αυτό είναι μια πρόχειρη λύση, πρέπει να υπάρξει οριστική λύση» είπε.
Σε μια προσπάθεια πάντως να φανεί καθησυχαστική και αισιόδοξη σχετικά με το ζήτημα, η κυρία Γεροβασίλη σχολίασε ότι η κατάσταση δεν θα γίνει ανεξέλεγκτη, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην Τουρκία που όπως είπε «ακολουθεί μέχρι τώρα μια τακτική αντίθετη με την επίλυση του προβλήματος. Και η Τουρκία πιστεύω ότι μέσα από μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θα γίνει, θα το δει και θα το σεβαστεί» τόνισε.
Για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είπε:
«Το πρόβλημα είναι με τη στάση του ΔΝΤ, το οποίο πρέπει να κάνει στροφή στο ρεαλισμό, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο. Εμείς και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κινούμαστε στο πλαίσιο της καλοκαιρινής συμφωνίας και σε αυτή θα μείνουμε. Η μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι δέσμευση της κυβέρνησης και παραμένει. Οι μεγάλες συντάξεις δεν αποτελούν κεντρικό θέμα της διαπραγμάτευσης, η μείωση τους θα είχε μόνο συμβολικό χαρακτήρα, δεν έχουν επίδραση στην βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ως προς τις πολλαπλές συντάξεις, έχει ήδη λυθεί το θέμα με τους βουλευτές, οι οποίοι δεν παίρνουν χωριστή, παρά μόνον από τον ασφαλιστικό τους φορέα».
Για τη διαπλοκή είπε:
«Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε κανένα εκβιασμό. Προς όσους έχουν χάσει την ψυχραιμία τους, τους λέμε ότι η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη στην καταπολέμηση της διαπλοκής. Δεν ξεκίνησε η κυβέρνηση την αντιπαράθεση με κάποιο συγκρότημα. Δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με κανέναν εκδότη. Τα ίδια έντυπα συνεχίζουν να επιτίθενται και μάλιστα σε πρόσωπα και με τρόπο που πρέπει να το δει η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν μπορεί να θίγει υπολήψεις ανθρώπων και να σπιλώνει. Η ΝΔ δε θέλει ,φαίνεται, να πάρει θέση σε τέτοια θέματα». Κάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τι είδους υπηρεσίες αγόραζε από μέλος του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε και μάλιστα σε μηνιαία βάση.