Μέχρι και σήμερα οι πληροφορίες που έφταναν από τον Πειραιά, ήταν ότι οι Σύριοι όταν πληροφορήθηκαν ότι θα εγκατασταθούν στην Ηλεία και είδαν στο χάρτη που βρίσκεται ο νομός, απογοητεύτηκαν και αρνιόντουσαν να μπουν στα λεωφορεία λέγοντας ότι «τα σύνορα είναι πολύ μακριά». Μάλιστα πολλοί Σύριοι συμμετείχαν στην πορεία που έγινε προς την Ομόνοια με συνθήματα με τα οποία ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα και να ακυρωθεί η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.
«Η Μυρσίνη έχει καταγραφεί πλέον ως hot spot. Αυτό σημαίνει ότι θα φιλοξενήσει πρόσφυγες», ήταν η απάντηση κυβερνητικών κύκλων στην ερώτησή μας «τι θα γίνει αν δεν έρθουν οι Σύριοι».
Πάντως το hot spot στη Μυρσίνη είναι έτοιμο. Οι 38 κατοικίες διαθέτουν τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση και η 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα είναι πανέτοιμη να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό της προς τους περίπου 200 πρόσφυγες.
Kαι στην Κυλλήνη;
Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος. Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Πρόκειται για το παραθεριστικό κέντρο της 117 ΠΜ, ΜΙΜΟΖΑ.
Aυτή τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται 5.724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1.100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.
Στη σύσκεψη που διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες συμμετείχαν εκπρόσωποι από το υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο γενικός γραμματέας του υπ. Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Πειραιά, Πέτρος Κόκκαλης, στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ αλλά και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.