tromaktiko: Νότιο Σουδάν: 50.000 oι νεκροί του εμφυλίου

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Νότιο Σουδάν: 50.000 oι νεκροί του εμφυλίου



Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο που... μαίνεται στο Νότιο Σουδάν τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας έναν απολογισμό που είναι πενταπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον για τον οποίο έκαναν λόγο οργανώσεις αρωγής τους πρώτους μήνες της ένοπλης σύρραξης.

Η πολιτική διένεξη ανάμεσα στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τον πρώην αντιπρόεδρό του Ρικ Μάκαρ ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά του πολέμου τον Δεκέμβριο του 2013. Η σύρραξη ξανάνοιξε το χάσμα ανάμεσα στις φυλές Ντίνκα (του Κιρ) και Νούερ (του Μάκαρ).

«Πενήντα χιλιάδες νεκροί, αν όχι ακόμη περισσότεροι, 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, λιμός ενόψει σε μερικούς μήνες», απαρίθμησε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει παρά ελάχιστες πιθανότητες να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία που είχε συναφθεί τον Αύγουστο.

Τα Ηνωμένα Έθνη είχαν καταγγείλει τον περασμένο μήνα ότι τα εμπόλεμα μέρη στο Νότιο Σουδάν συνεχίζουν να σκοτώνουν, να απαγάγουν και να εκτοπίζουν αμάχους, αλλά και να καταστρέφουν περιουσίες, παρά τη συμφιλιωτική ρητορική που έχουν υιοθετήσει στις δημόσιες εμφανίσεις τους οι Κιρ και Μάκαρ.

Έπειτα από μήνες αδιέξοδων, αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός που δεν εφαρμόστηκαν, οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τον Ιανουάριο να μοιραστούν την εξουσία σχηματίζοντας μια μεταβατική κυβέρνηση, και τον περασμένο μήνα ο Κιρ διόρισε εκ νέου τον Μάκαρ στο παλιό του αξίωμα, του αντιπροέδρου.

«Πού βρισκόμαστε όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης; Πουθενά», έκρινε το ανώτερο στέλεχος του ΟΗΕ. «Βλέπουμε τη βία να εξαπλώνεται κατά μήκος των εθνοτικών γραμμών και σε άλλες περιοχές του Νότιου Σουδάν, που δεν είχαν πληγεί ως τώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένα σώμα των ΗΕ στο οποίο έχει ανατεθεί η παρακολούθηση της ένοπλης σύρραξης στο Νότιο Σουδάν από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε σημειώσει τον Ιανουάριο πως οι Κιρ και Μάκαρ διατηρούν ακόμη τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεών τους και άρα είναι οι άμεσοι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες αμάχων.

Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών προσφέρουν καταφύγιο σε σχεδόν 200.000 ανθρώπους σε έξι προστατευόμενες εγκαταστάσεις στο Νότιο Σουδάν.

Η Ανγκόλα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως πρότεινε το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Νότιο Σουδάν, αλλά η Ρωσία—χώρα που διαθέτει βέτο—έκανε σαφές πως αντιτίθεται σε μια τέτοια απόφαση, αφού δεν κρίνει ότι θα βοηθούσε.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διεμήνυσε πως οι Κιρ και Μάκαρ θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με προσωπικές κυρώσεις εάν δεν συμβάλουν να εφαρμοστεί η ειρηνευτική συμφωνία, προειδοποιώντας πως η σημερινή είναι μια «κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση του Νότιου Σουδάν» ως κράτους.

Ο πόλεμος στο Νότιο Σουδάν, η απόσχιση του οποίου από το Σουδάν υποστηριζόταν επί μακρόν από την Ουάσινγκτον, κινδυνεύει να οδηγήσει στη διάσπαση του νεότερου κράτους του κόσμου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!