κοινότητα, κρούει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm,.
Με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερά πρωτεία στην κατανάλωση αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά και να παραμένει, πολύ ψηλά στη λίστα της υπερσυνταγογράφησης των συγκεκριμένων φαρμάκων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζει την επιτακτική ανάγκη, για έλεγχο στην κατανάλωσή τους. Παράλληλα, αποδίδει ευθύνες σε γιατρούς, φαρμακευτικές εταιρείες, νοσηλευτές, δάσκαλους, χωρίς μάλιστα να εξαιρεί τον δικό του κλάδο, που όπως χαρακτηριστικά λέει «οι φαρμακοποιοί πρέπει να ξέρουν πού, τι, πότε και πόσο δίνουν, αλλά κυρίως πότε δεν πρέπει να δίνουν αντιβιοτικά».
Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών θα αποβεί σύντομα πιο μοιραία από τον καρκίνο
«Θα έρθει κάποια εποχή που ο καρκίνος θα είναι υποδεέστερος σε κίνδυνο για θάνατο, από οποιαδήποτε λοίμωξη, η οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση και δεν θα υπάρχουν αντιβιοτικά» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ. Επικαλούμενος στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 1ο συνέδριο φαρμακοεπιδημιολογίας, πριν λίγες μέρες στην Αλεξανδρούπολη, καταδεικνύει πόσο ανενημέρωτοι είναι οι Έλληνες για τις πραγματικές ενδείξεις των αντιβιοτικών, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά «το 65% του κόσμου, πιστεύει πως τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς, αν είναι δυνατόν, πράγματα αστεία, ο ιός δεν σκοτώνεται από το αντιβιοτικό.
»Επίσης το 40% πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν το κρυολόγημα, ενώ το 35% θεωρεί ότι το αντιβιοτικό καταπολεμά τον πυρετό, πράγματα που σαφώς δεν συμβαίνουν».
Η ανθεκτικότητα του πνευμονιόκοκκου σε κοινά αντιβιοτικά αγγίζει το 70%
«Η ανθεκτικότητα του στρεπτόκοκκου, σε αντιβιοτικά, όπως η ερυθρομυκίνη, η αζιθρομυκίνη, οι μακρολίδες, έχει φτάσει το 30%. Όπως και η ανθεκτικότητα του πνευμονιόκοκκου- που είναι το κύριο αίτιο της πνευμονίας, της ωτίτιδας, της ιγμορίτιδας, ακόμα και της μηνιγγίτιδας- έχει φτάσει στο 70%, στις μακρολίδες. Οι μακρολίδες, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι πολύ κοινά αντιβιοτικά και χορηγούνται κατά κόρον. Κι ακριβώς επειδή χορηγούνται κατά κόρον και όχι με φειδώ, υπάρχουν μικρόβια που έχουν αναπτύξει αντοχή» ανέφερε ο κ. Λουράντος, παραθέτοντας στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση των Ευρωπαίων Φαρμακοποιών στις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα. Όπως είπε, στην πρόσφατη γενική συνέλευση, για πρώτη φορά αναφέρθηκε το πρόβλημα της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. «Η ίδια η Κομισιόν το έχει βάλει σαν προτεραιότητά της και τον Νοέμβριο σε μία νέα γενική συνέλευση όλων των φαρμακοποιών της Ευρώπης, θα τεθεί επί τάπητος το θέμα, με όλες τις εξελίξεις που θα υπάρχουν μέχρι τότε, για να αποφασίσουμε και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν από τον κλάδο, πανευρωπαϊκά. Ειπώθηκε μάλιστα ότι αυτήν τη στιγμή, μέλημα είναι να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες και να χρηματοδοτήσουν, οποιεσδήποτε ενέργειες, ώστε να βρεθούν νέα αντιβιοτικά. Πράγμα το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν υφίσταται. Δεν βγαίνουν καινούργια αντιβιοτικά».
Τις πταίει;
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλο τον κόσμο, αναφέρει ο κ. Λουράντος, ότι όσο περισσότερα αντιβιοτικά χορηγούμε σε μία κοινότητα, τόσο περισσότερα θα είναι τα στελέχη των μικροβίων που θα ανθίστανται σε αυτά. «Κι όσο περισσότερο δεν πλενόμαστε, δεν καθαρίζουμε τα χέρια μας ακόμα και μετά από χειραψία, έχουμε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να μεταδώσουμε, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μικρόβια αντοχής, προς τα αντιβιοτικά. Και αν με ρωτήσετε ποιος ευθύνεται θα σας πω όλοι. Γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, φαρμακοποιοί, εταιρείες, δάσκαλοι και καθηγητές. Οι πάντες φέρουν ευθύνη».
Τι γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες
Η χρήση των αντιβιοτικών πρέπει να παίξει πολύ σοβαρό ρόλο από δω και πέρα στη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και φέρνει παραδείγματα από τη Γαλλία και τη Φινλανδία: «Στη Γαλλία, που μειώθηκε η χορήγηση αντιβιοτικών κατά 18%, μειώθηκε η αντοχή του πνευμονιόκοκκου στην πενικιλίνη, κατά 26%. Επίσης στη Φινλανδία, η χρήση της ερυθρομυκίνης που μειώθηκε κατά ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό, από 42% που υπήρξε αντοχή του πνευμονιόκοκου του πυογόνου, έπεσε μόλις στο 6%. Άρα λοιπόν με μία απλή μείωση και έλεγχο των αντιβιοτικών μπορούμε να επιβιώσουμε και χωρίς ακόμα νέα αντιβιοτικά».
Πώς επηρεάζει το τραπέζι μας η κακή χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία
Στην κτηνοτροφία δίνονται αντιβιοτικά ανθρώπινης χρήσης, τα οποία δημιουργούν τεράστια προβλήματα, γιατί δίνονται για προληπτικούς λόγους, για να μην πάθει κάτι το ζώο, επισημαίνει ο κ. Λουράντος. «Κι εκεί πλέον γεμίζει το τραπέζι μας, με κρέας γεμάτο αντιβιοτικά και μικρόβια, τα οποία βεβαίως έχουν πολλαπλασιαστεί, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι είναι εντελώς προβληματικό, ακόμα και το φαγητό μας. Δεν πρέπει να δίνονται τα ανθρώπινα αντιβιοτικά στα ζώα, γιατί δημιουργούν ίδιους μικροοργανισμούς αντοχής. Και βεβαίως μετά κολλάει ο άνθρωπος από το ζώο».