πρόσφυγες στην Ειδομένη. Αναμονή για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα.
Μέρα με τη μέρα η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μετατρέπεται σε μία απέραντη προσφυγούπολη: Ενδεικτικό είναι ότι χθες (05/03), από το συνοριακό σημείο ελέγχου, μέσα σε 12 ώρες, πέρασαν μόλις 100 άτομα, ενώ στον καταυλισμό βρίσκονται στο «περίμενε» ακόμη 10.000 που εκτός των άλλων, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κακές καιρικές συνθήκες.
Τζιτζικώστας: Να κηρυχθεί το Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε το Σάββατο την ανάγκη να κηρυχθεί ο νομός Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να διευκολυνθούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Επειτα από σύσκεψη που είχε με δημάρχους, φορείς και εθελοντές, ο Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών φτάνει στους 20.000, ενώ ανέφερε ότι οι τοπικές υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Δομές φιλοξενίας: Εικόνα ασφυξίας
Στον Πειραιά υπολογίζεται ότι είναι εγκλωβισμένα περίπου 3.000 άτομα, στο Ελληνικό βρίσκονται 3.500, ενώ οι δομές στον Ελαιώνα και το Σχιστό είναι πλήρεις, με 700 πρόσφυγες στον Ελαιώνα και 1.500 στο Σχιστό.
Στην πλατεία Βικτωρίας εκτιμάται ότι έχουν βρει καταφύγιο περίπου 400 ψυχές, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, ενώ συγκινητική είναι η ανταπόκριση των απλών ανθρώπων που ακόμα και από το υστέρημά τους σπεύδουν να προσφέρουν τρόφιμα.
Τουρκία: «Μπλόκο» σε δύο διακινητές και 120 πρόσφυγες
Πάντως, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη της ΕΕ με τη συμμετοχή και της Τουρκίας, οι αρχές της γειτονικής χώρας συνέλαβαν δύο διακινητές, οι οποίοι μετέφεραν περίπου 120 Σύρους πρόσφυγες στα παράλια του Αιγαίου.
Χωροφύλακες σταμάτησαν την ομάδα, η οποία αποτελούνταν κυρίως από γυναίκες και παιδιά, σε μια παραλία κοντά σε δασώδη περιοχή δίπλα στο χωριό Μπαντέμλι που βρίσκεται απέναντι από τη Λέσβο και τους επέστρεψαν στη Σμύρνη, ενώ όπως αναφέρεται τουλάχιστον ένας διακινητής έφυγε με τα πόδια από το σημείο.
Βουλγαρία: Ασκήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα
Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία ενισχύει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς περισσότερα από 400 στελέχη του στρατού, της χωροφυλακής και της αστυνομίας, θα παραμείνουν στην περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός των γειτόνων.
Οπως είπε ο Μπόικο Μπορίσοφ, τα μέτρα της κυβέρνησης αποφασίστηκαν προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση εναλλακτικών δρομολογίων για τους χιλιάδες ξεριζωμένους, παρότι μέχρι στιγμής οι ροές από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία παραμένουν περιορισμένες.
Μέρκελ: Η Ελλάδα να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες όπως δεσμεύθηκε
Στο μεταξύ, η Άνγκελα Μέρκελ έκανε σαφές ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ δεσμεύτηκε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτόν τον στόχο.
Μιλώντας στη «Bild am Sontag», η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, επίσης, ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους.
Σουλτς: Να ανακουφίσουμε την Αθήνα
Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας «Συμμαχίας Προθύμων» στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Εάν μπορέσουμε να ανακατανείμουμε 30.000 από τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην Ελλάδα, αυτό θα ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τη χώρα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αβραμόπουλος: Εως τέλος Μαρτίου 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, στην Αθήνα, μόνο τον Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι οι μονομερείς κινήσεις κρατών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ, ή η ΠΓΔΜ, οδηγούν στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.
Πηγή