Εκατοντάδες δικηγόροι συνωστίζονται καθημερινά, περιμένοντας υπομονετικά να δικάσουν υποθέσεις, να καταθέσουν ...
δικόγραφα, να υποβάλουν μηνύσεις, να παρασταθούν σε ανακρίσεις, να συμμετέχουν στον διαγωνισμό.
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έπληξε και τον κλάδο τους, με αποτέλεσμα χιλιάδες από αυτούς να έχουν κάθε έτος ελάχιστες παραστάσεις στα δικαστήρια. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για όσους νέους με όνειρα αρχίζουν τώρα την καριέρα τους. Πολλές φορές ψάχνουν μία διέξοδο.
Για αρκετούς από αυτούς του νέους δικηγόρους, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και αναζητούν σταθερότητα και οικονομική ασφάλεια, το επάγγελμα ή κατά πολλούς λειτούργημα του δικαστή αποτελεί πόλο έλξης. Στα «πηγαδάκια» που δημιουργούνται καθημερινά στα δικαστήρια, το πιο συνηθισμένο θέμα συζήτησης είναι τα οικονομικά προβλήματα, οι ελάχιστες παραστάσεις και οι πελάτες που πολλές φορές δεν πληρώνουν. Ειδικά για τις γυναίκες, αν έχουν γίνει μητέρες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, καθώς οι απολαβές είναι λίγες και τα ωράρια εξαντλητικά. Η σκέψη της προσπάθειας για εισαγωγή στο δικαστικό σώμα, πολλές φορές μοιάζει μονόδρομος.
Συν τοις άλλοις, η ιδιότητα του δικαστή, του εισαγγελέα, του ειρηνοδίκη έχει αναμφισβήτητα κύρος και αίγλη που δύσκολα αποκτά κάποιος στα πρώτα βήματα της καριέρας του στη μάχιμη δικηγορία. Ενδεικτικό του πόσο έχει πληγεί ο κλάδος ειδικά των νέων δικηγόρων από την οικονομική κρίση είναι πως σύμφωνα με στοιχεία του ΔΣΑ του προηγούμενου έτους η ανεργία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 45% στους νέους δικηγόρους.
Αμείβονται με… εμπειρίες!
«Παρ’ ότι, ως φοιτητές, ονειρευόμασταν μεγάλες δίκες και κοινωνική καταξίωση, η δικηγορική πραγματικότητα μας προσγείωσε ανώμαλα. Όχι μόνο προς τον δικαστικό κλάδο, αλλά προς οτιδήποτε άλλο πλην δικηγορίας είναι η λύση: δικαστές, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη και επαγγέλματα που δεν έχουν συνάφεια με τις σπουδές είναι η διέξοδος, όπως μεσίτες και δημοσιογράφοι», τονίζει στην «Α» νέος δικηγόρος ο οποίος θα συμμετέχει στις εξετάσεις κυνηγώντας το όνειρο να γίνει δικαστής.
Η κατάσταση για έναν νεοεισερχόμενο στον χώρο της δικηγορίας δεν είναι τόσο ρόδινη όπως κάποιος μπορεί να φαντάζεται, και αυτό διότι παρά το γεγονός ότι έχει πρεστίζ οι οικονομικές απολαβές είναι πάρα πολύ χαμηλές. Οι μισθοί σε γραφεία και δικηγορικές εταιρείες ξεκινούν στην καλύτερη περίπτωση από τα 800 ευρώ και μπορεί να κατέβουν ακόμα και στα 300 ευρώ ή και στο απόλυτο μηδέν, με αντάλλαγμα στην καλύτερη αμοιβή επί ποσοστών και στη χειρότερη αμοιβή την εμπειρία… Λογικό είναι οι νέοι συνάδελφοι να στρέφονται προς τον δικαστικό κλάδο. Ενδεικτικό είναι ότι δικηγόρος πενταετίας, για να ξεκινήσει τη δικαστική χρονιά, πρέπει να έχει «καβάντζα» περί τις 8.000 ευρώ για τεκμήριο διαβίωσης, ασφαλιστικές εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Τώρα, με τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό σύστημα, η κατάσταση στον χώρο, όπως επισημαίνουν νέοι δικηγόροι στην «Α», αναμένεται να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο.
«Η οικονομική κρίση με ώθησε στο να αναζητήσω μια θέση εργασίας η οποία μπορεί να προσφέρει σταθερότητα, καλές απολαβές, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και βέβαια η νομική εργασία να εστιάζεται πράγματι στη νομική και όχι σε άσχετα θέματα, όπως οι προθεσμίες, η αναζήτηση του πελάτη, οι αμοιβές και όλα τα παρεπόμενα», τονίζει ο ίδιος υποψήφιος στην εφημερίδα μας.
Μεγάλος ο ανταγωνισμός, ελάχιστες οι θέσεις
Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου, πρόκειται να διεξαχθεί το προκριματικό στάδιο για την εισαγωγή 61 σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών που έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη. Το τελικό στάδιο θα διεξαχθεί κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο στην Αθήνα.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν είναι μία εύκολη διαδικασία, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι θέσεις ελάχιστες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί υποψήφιοι προκειμένου να επιτύχουν την εισαγωγή τους να κάθονται ξανά στα θρανία, πηγαίνοντας σε εξειδικευμένα φροντιστήρια ή κάνοντας συχνά ιδιαίτερα, που τους προετοιμάζουν για τις απαιτητικές εξετάσεις. Κατά γενική ομολογία, πρόκειται για μία δαπανηρή (τα δίδακτρα μπορούν να φτάσουν και τα 5.000 ευρώ το έτος) και εξαντλητική διαδικασία.
Αντίθετα, όσοι δεν έχουν και τις οικονομικές και τις ψυχικές αντοχές, εγκαταλείπουν τον κλάδο των δικηγόρων. Πρόκειται κυρίως για νέους δικηγόρους που δεν έχουν οικογενειακή παράδοση στο επάγγελμα και συνεπώς δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να τα βγάλουν πέρα.
Πηγή