Έχω την εντολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ακούσω τί θέλετε εσείς από την Ελλάδα. Και μετά την ομιλία - ενημέρωση που θα σας κάνω για την κατάσταση, τα τρέχοντα θέματα και τις εξελίξεις στην πατρίδα, θα μείνω εδώ μαζί σας για διάλογο, απαντήσεις και σημειώσεις».
Έτσι ξεκίνησε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ την ομιλία του, προσκεκλημένος στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Τάμπα της Φλόριντας. Μία ομιλία που μαζί με τον ειλικρινή και ανοικτό διάλογο που ακολούθησε με τους συνέδρους, καταγράφηκε ως μία δίωρη εξαιρετικά γόνιμη διαδικασία, από εκείνες που έχει ανάγκη ο Ελληνισμός της Διασποράς, σε συναντήσεις του με εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τέρενς Κουίκ για τα ομογενειακά θέματα, έχουν ως εξής:
«Πάνω από 35 χρόνια ασχολούμαι δημοσιογραφικά με την απανταχού Ομογένεια. Με επιτόπια - σε αλλεπάλληλα ταξίδια μου - ρεπορτάζ, επισκέψεις μου συνοδεύοντας κορυφαίους πολιτικούς, συνεντεύξεις, ομιλίες μου, συμμετοχή μου σε φιλανθρωπικές-ερανικές εκδηλώσεις... Και δεν προσμετρώ την καθημερινή ενημέρωσή που έκανα δορυφορικά, από τα Δελτία Ειδήσεων της ΕΡΤ και του ΑΝΤΕΝΝΑ, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη «γνωριμία» μας, η οποία με πολλούς εξελίχθηκε και σε φιλία, χωρίς να ζητάω ψήφους ή πολιτική στήριξη. Δημοσιογράφος ήμουνα...
Κι όλα αυτά, τώρα από το χώρο της πολιτικής, μου δίνουν το δικαίωμα να γνωρίζω καλύτερα από τους περισσότερους, ποιοι πραγματικοί πατριώτες είστε, πώς αντιμετωπίζετε τη μητέρα Πατρίδα, ποιά είναι τα παράπονά σας, ποιές είναι οι προσφορές σας, ποιές οι ενδογενείς αδυναμίες και ιδιαιτερότητες, πότε είστε καλά και μονοιασμένοι και πότε σπασμένοι σε τάσεις και ομάδες.
Σε αυτές τις δύσκολες εποχές που περνάει η Ελλάδα, σας απευθύνουμε μία έκκληση:
Αφήστε τις όποιες προσωπικές σας διαφορές και ομαδοποιήσεις. Αφήστε και τα κόμματα έξω. Μη σας επηρεάζουν στην όποια δράση ή τελική σας απόφαση. Πέρασε η εποχή που τα τότε κόμματα της εξουσίας καπέλωναν οργανώσεις και οι εντεταλμένοι Υφυπουργοί δέσποζαν, με τους εδώ κομματάρχες τους.
Ως δημοσιογράφος, αλλά και ως Βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, είχα σοβαρότατες ενστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΑΕ, που εκπροσωπούσε μόνο το 4% - 5% της Ομογένειας, για να μην αναφερθώ στις Ερωτήσεις που έκανα μέσω του Κοινοβουλίου, αναζητώντας απόδοση λογαριασμού για τα χρήματα που του κατέβαλε το ελληνικό κράτος. Και μιλάμε για πολλά εκατομμύρια.
Το ΣΑΕ αλλιώς ξεκίνησε και δυστυχώς αλλιώς κατέληξε. Σχεδόν αυτοκαταργήθηκε. Αλλά επειδή η ύπαρξή του είναι Συνταγματική επιταγή, η κυβέρνησή μας το κτίζει σε νέες βάσεις.
Θέλουμε να εκπροσωπείται στο ΣΑΕ και ο τελευταίος Ομογενής. Αλλά και κορυφαίες, παγκόσμια γνωστές, ελληνικές προσωπικότητες. Αλλά και φιλέλληνες που δεν πρέπει να αγνοούμε.
Όταν θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, θα το βγάλουμε σε διαβούλευση για τις παρατηρήσεις σας και τις βελτιώσεις ή συμπλήρωση παραλείψεων.
Πάντως θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να εξουδετερώσουμε την κομματικοποίηση που γνωρίζαμε και επιπλέον, θα αποτρέψουμε να παριστάνει η Ελλάδα το «αφεντικό» του ΣΑΕ.
Είναι η χρυσή ευκαιρία για να αυτορυθμιστεί ο Ελληνισμός της Διασποράς, αν θέλει πράγματι να είναι χρήσιμος στη διατήρησή του στις χώρες που ζει και αν θέλει να είναι χρήσιμος και στην ίδια την Ελλάδα, όταν το καλούν οι περιστάσεις.
Έδρα η Θεσσαλονίκη, όπως και πριν, αλλά από δω και μπρος το ΣΑΕ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο.
Σε ότι αφορά το θέμα της ψήφου των Ομογενών, υπενθυμίζω ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ το έχουμε κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Είναι μία απαράδεκτη εκκρεμότητα ετών. Θέλουμε να ρυθμιστεί μέσα σε αυτή τη τετραετία. Όπως βλέπουμε τους Βουλευτές Επικρατείας, θέλουμε να βλέπουμε στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου και τον Βουλευτή που θα εκπροσωπεί την Ομογένεια της Αμερικής, τον Βουλευτή που θα εκπροσωπεί την Ομογένεια της Αυστραλίας, του Καναδά, των Ευρωπαϊκών χωρών, κλπ. Υπάρχουν πολλές σκέψεις, οι ΑΝΕΛ έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, θα τα συζητήσουμε με το Υπουργείο Εσωτερικών που έχει την αρμοδιότητα των εκλογικών νόμων».