Στόχος του διαγωνισμού είναι η αναζήτηση δημιουργικών προσεγγίσεων μέσω των οποίων θα αξιοποιηθεί το δυναμικό των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ζωή των κρατών υποδοχής.
Την παρουσίαση της τελετής εγκαινίων ανέλαβε φέτος εν μέρει, ο δήμος του Άμστερνταμ και η δημοτική σύμβουλος κα Marijke Shahsavari-Jansen έκανε την εισαγωγή σε συζήτηση με κορυφαίους εμπειρογνώμονες σχετικά με το τοπίο της κοινωνικής καινοτομίας στον δήμο του Άμστερνταμ και στις Κάτω Χώρες.
Η κα Marijke Shahsavari-Jansen δήλωσε: «Η κοινωνική καινοτομία αποτελεί ισχυρή δύναμη για αλλαγή, όπως έχουμε διαπιστώσει από πρώτο χέρι εδώ στο Άμστερνταμ. Ο δήμος του Άμστερνταμ υποστηρίζει με ενθουσιασμό την έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2016 και ανυπομονώ να δω την καινοτομία να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της εν λόγω πρόκλησης και να αξιοποιείται ως πηγή για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση στα πλαίσια του διαγωνισμού».
Η πολυμορφία των λαών της Ευρώπης συνέβαλε στον σχηματισμό των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και της ευρωπαϊκής συλλογικής ταυτότητας. Επομένως, η μετατόπιση πληθυσμών και η μετανάστευση δεν αποτελούν απλώς πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τη δημιουργία νέων κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες αποτελούν εν δυνάμει επιχειρηματίες και φορείς καινοτομίας, αλλά, χωρίς την κατάλληλη στήριξη, οι δεξιότητες των νεοαφιχθέντων μπορεί να μείνουν αναξιοποίητες και οι ίδιοι ενδέχεται να περιθωριοποιηθούν.
Ο διαγωνισμός με θέμα «Μέλλον χωρίς αποκλεισμούς» στοχεύει στην εξεύρεση καινοτομιών σε προϊόντα, τεχνολογίες, υπηρεσίες και πρότυπα που μπορούν να υποστηρίξουν την υποδοχή και την ένταξη προσφύγων και μεταναστών, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ιδέες σχετικές με τους παρακάτω τομείς:
εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων·
απασχόληση και επιχειρηματικό πνεύμα·
πρόσβαση σε κατάλληλη στέγαση και στις υπηρεσίες υγείας·
ασφάλεια και ανθρώπινα δικαιώματα·
κοινοτική συνοχή και πολιτιστική πολυμορφία.
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε άτομα, ομάδες και οργανισμούς από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και από χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Ενθαρρύνονται ιδιαιτέρως οι αιτήσεις στις οποίες είναι επικεφαλής ή συνδημιουργοί πρόσφυγες ή μετανάστες.
Οι τρεις καλύτερες προτάσεις λύσεων θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ύψους 50.000 ευρώ έκαστη, τα οποία θα τους απονεμηθούν σε τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2016.
Μέσω του διαγωνισμού αναζητούνται εμπνευσμένες ιδέες, μεγάλες και μικρές, από ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη! Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στις 12.00 το μεσημέρι(ώρα Κεντρικής Ευρώπης).