tromaktiko: Συντονιστικό Όργανο για το προσφυγικό, δημιουργεί η κυβέρνηση – Τι άλλο αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Συντονιστικό Όργανο για το προσφυγικό, δημιουργεί η κυβέρνηση – Τι άλλο αποφασίστηκε στη σύσκεψη με τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ



Τη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου για τη διαχείριση του προσφυγικού με... έδρα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και ΟΤΑ αποφάσισαν κατά τη σημερινή διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασία Θ. Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας, ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος, ο Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός, ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ Παπανικολάου ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Κώστας Δήμτσας ως Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Ηρακλής Γκότσης και αρκετοί εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και υπουργείων.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης σε συνεργασίας με τους ΟΤΑ θα υλοποιηθεί», ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο κ. Μουζάλας, ενώ ο Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι «θα οργανωθεί ένας μηχανισμός», προσθέτοντας ότι «εκπέμπουμε ένα μήνυμα σε παγκόσμιο επίπεδο ότι αυτός ο τόπος παραμένει τόπος πολιτισμού και ανθρωπισμού».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι αρμόδιοι υπουργοί ζήτησαν από τους προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ να υποδείξουν χώρους έστω και για πρόχειρα καταλύματα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών.

Κριτική από Πατούλη, Αγοραστό – Τι ζήτησαν

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τόνισαν η Κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι δε διαθέτει Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, προσθέτοντας ότι σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δυστυχώς δεν μας έκανε σοφότερους, καθώς δε δόθηκαν απαντήσεις σε συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα. Παράλληλα ζήτησαν χρηματοδότηση για να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης, σίτισης αλλά και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων/μεταναστών, ενώ υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες όπου αυτές προκύπτουν. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ αποκάλυψε ότι μέχρι σήμερα η προσφυγική κρίση έχει κοστίσει στην χώρα μας σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης πάνω από 1,7 δις ευρώ.

Ο Γ. Πατούλης έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ΚΕΔΕ το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης και ζήτησε να υπάρξει εκπροσώπηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣΔΑ προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

– Ο χρόνος παραμονής των προσφύγων – μεταναστών στα σημεία προσωρινής φιλοξενίας

– Ο ανώτατος αριθμός των προσφύγων – μεταναστών που θα φιλοξενηθούν σε κάθε ένα σημείο

– Οι ανάγκες ανά περιοχή

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από το υπουργείο να προσδιορίσει και να χαρτογραφήσει συγκεκριμένα τις ανάγκες που θα υπάρξουν για τη δημιουργία προσωρινών σημείων φιλοξενίας από τον Πειραιά μέχρι και την Ειδομένη.

Τέλος, ο Γ. Πατούλης εξερχόμενος από τη σύσκεψη αναφέρθηκε και στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί για φάρμακα. «Οι ανάγκες των ευάλωτων ομάδων έχουν αυξηθεί, το ιατρείο κοινωνικής αποστολής έχει κάνει μεγάλο αγώνα ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί ιδιαίτερα τώρα που είναι έντονο το προσφυγικό ρεύμα ώστε να συμβάλλουμε ως ιατρική κοινότητα μέσα από τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν», σημείωσε και έκανε έκκληση σε όσους έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν, είτε με φάρμακα, είτε με χρήματα στην προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Τόσο ο κ. Κουρουμπλής όσο και ο κ. Μουζάλας εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι ‘’θα τα καταφέρουμε’’.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!