tromaktiko: Λάρισα: Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Λάρισα: Πολυπαραγοντική Ομάδα Αντιμετώπισης Λεμφοιδήματος



Η πρωτοβουλία της δημιουργίας της ομάδα μας ξεκίνησε από τον καθηγητή της αγγειοχειρουργικής ...
κ. Γιαννούκα και αποτελείται από αγγειοχειρουργούς, δερματολόγους, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγο, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, όλοι ανήκουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, δημιουργήθηκε και λειτουργούμε από το 2008.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την αναφορά της στην ΕΡΤ Λάρισας η κα Μαρία – Χριστίνα Παπαδοπούλου Φυσικοθεραπεύτρια και μέλος της ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και συνέχισε, λέγοντας, ότι ο ασθενής « αντιμετωπίζει οιδήματα, πρηξίματα των άνω και κάτω άκρων, τα οποία δεν οφείλονται σε πρόβλημα της καρδιάς, αλλά οφείλονται σε πρόβλημα του λεμφικού συστήματος. Μέχρι στιγμής έχουμε αντιμετωπίσει 540 περιστατικά, άτομα που δεν είναι μόνο από την περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά είναι από όλη την Ελλάδα, τα οποία μένουν κάθε καιρό μαζί μας. Το λεφμοίδημα των άνω άκρων κατεξοχήν οφείλεται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, επομένως αφορά γυναίκες και συμβαίνει γιατί αφαιρούνται οι λεμφαδένες, γίνεται και ακτινοθεραπεία οπότε το λεμφικό σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τη λέμφο και σιγά σιγά πρήζονται. Στα κάτω άκρα μπορεί να οφείλεται σε παχυσαρκία, σε φλεβική ανεπάρκεια, σε περιπτώσεις καρκίνου οπότε αφορά και άντρες και γυναίκες σε ποσοστά ίδια».

Όπως τόνισε η κα Παπαδοπούλου «ως ομάδα και ως οργανωμένο πρόγραμμα μέχρι στιγμής είμαστε το μοναδικό στη χώρα, έχουμε κάνει προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στην Κρήτη μέσα από μια δράση. Ευελπιστούμε ότι και εκεί θα δημιουργηθεί κάτι αντίστοιχο. Βέβαια η αντιμετώπιση λεμφοιδήματος γνωρίζουμε ότι γίνεται και σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας. Υπάρχουν συνάδελφοι φυσιοθεραπευτές που αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά».

Όσο για τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής επεσήμανε ότι «η αρχική εικόνα είναι ότι τα ρούχα σε ένα ή και στα δύο άκρα έχουν αρχίσει να στενεύουν, οι κάλτσες να αφήνουν σημάδι και νοιώθει τα πόδια του ή τα χέρια του πρησμένα. Τότε ξεκινάει η αξιολόγηση από τους αγγειοχειρουργούς για να δούμε αν είναι λεφμοίδημα. Υπάρχει βέβαια πρόγραμμα πρόληψης λεμφοιδήματος μετά από καρκίνο του μαστού, δηλαδή γυναίκες ή και άντρες που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού και χωρίς να υπάρχει κανένα σύμπτωμα, μπορούν να έρχονται να ενημερώνονται για το τι πρέπει να προσέχουν για να μην δημιουργηθεί. Το λεμφοίδημα είναι μόνιμο, το αντιμετωπίζουμε μέχρι ενός σημείου αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποτε δεν θα έχουμε. Υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθεί κάποιος, προσπαθούμε να μην έχουμε μεγάλη αναμονή στα ραντεβού μας και το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2413.502160».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!