tromaktiko: Αυτή είναι η λύση για τις παραλίες!

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αυτή είναι η λύση για τις παραλίες!



 Λίγες μέρες μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη του cretalive με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με τη...
διαχείριση των παραλιών και που όπως προκύπτει ανατρέπει   το καθεστώς παραχώρησης τους στους δήμους, επιστρέφοντας τις στο δημόσιο,  η αντίδραση κυβέρνησης και ΚΕΔΕ ήταν άμεση!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του cretalive μετά και τη δημοσιοποίηση του θέματος υπήρξε άμεση παρέμβαση για τη νομοθετική λύση του ζητήματος και το σχετικό προσχέδιο της σχετικής  ρύθμισης αφού επεξεργάστηκε από τους επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη. Όπως προβλέπει το σχέδιο οι παραλίες περνάνε οριστικά στο δημόσιο και αυτό με τη σειρά του, δια μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου θα προχωρήσει στους διαγωνισμούς και τα παραχωρητήρια προς τους ιδιώτες.

Στη σκέψη του υπουργείου είναι να μπουν στο παιγνίδι και οι δήμοι και οι διαγωνισμοί να γίνουν σε συνεργασία με την ΚΕΔ, και όλο το θέμα βρίσκεται στο ποσοστό που θα παραχωρηθεί προς τους δήμους, για εκμετάλευση  από αυτή τη συνεργασία! Η ΚΕΔΕ πιέζει για να υπάρχει πρόβλεψη για 50-50 μοίρασμα των εσόδων από τις παραχωρήσεις, το δημόσιο κάνει δεύτερες σκέψεις( υπό την πίεση και των δανειστών που θεωρούν πως στο θέμα της διαχείρισης των ακτών "χτύπησαν" φλέβα χρυσού) αλλά θεωρούν πως θα βρεθεί η μέση λύση ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι!

Από την άλλη υπάρχει έντονος προβληματισμός και από την πλευρά των δήμων για το αν  είναι εφικτή η λύση που προωθείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κρήτη και ο νομός Ηρακλείου με τις δεκάδες πλαζ και παραλίες και που οι 7 υπάλληλοι της ΚΕΔ τοπικά αδυνατούν να προκηρύξουν τους διαγωνισμούς που απαιτούνται σε αυτό το πιεστικό διάστημα, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να υπάρξει μπάχαλο το καλοκαίρι να είναι όλο και πιο ορατός!

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!