tromaktiko: Προς διαγραφή κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Προς διαγραφή κόκκινων επιχειρηματικών δανείων



Eταιρείες με δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ, βρίσκονται στην «ουρά» για να εφαρμόσουν το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης που οφείλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Κάποιες από αυτές εκτιμούν ότι...
μόνο η μερική διαγραφή χρέους και ένα ευρύτερο business plan θα τις διασώσει.

Τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά και τα «πράσινα» που βρίσκονται στα όρια της αδυναμίας εξυπηρέτησης είναι σχεδόν στο μισό του συνόλου των δανείων, καιη μόνη λύση είναι μια γενναία αλλαγή του καθεστώτος που ισχύει και το οποίο θα στηρίζεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και στον «νόμο Δένδια» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου η κυβέρνηση ζητά τριετή παράταση.

Τράπεζες, επιχειρηματίες και ΤτΕ ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν μια σειρά από ευέλικτες λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι έτοιμος, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η Πράξη της ΤτΕ για την αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί αναμένεται να είναι ουσιαστικά έτοιμη από τον Ιούνιο, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, πρέπει να γίνουν νόμος και κρίνονται απολύτως απαραίτητες για να υπάρξει ριζική αναδιάρθρωση των NPL’s αλλά και των NPE’s, είναι:

1. Ευέλικτες ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι τράπεζες να παρεμβαίνουν στις χρεωμένες επιχειρήσεις. Να έχουν οι τραπεζίτες τη δυνατότητα για πρωτοβουλίες διάσωσης των εταιρειών που χρωστούν.

2. Επιβολή στις επιχειρήσεις λύσεων που θα τις καταστήσουν βιώσιμες.

3. Προστασία για τους πιστωτές, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν ακόμη και σε «κούρεμα» δανείων για να μη βάλουν «λουκέτο» οι εταιρείες και να διασωθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα και το προσωπικό.

4. Πώληση δανείων σε ξένα funds τα οποία θα μπορούσαν να είναι «πακέτο» μη ληξιπρόθεσμα και ληξιπρόθεσμα, ώστε να γίνουν ελκυστικά και να πωληθούν σε υψηλότερες τιμές και οι τράπεζες να μη «γράψουν» μεγάλη ζημία.

5. Τιτλοποίηση δανείων. Οι τράπεζες πιέζουν ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τα προβληματικά δάνειά τους σε οχήματα SPV, τα οποία θα προχωρούν στην τιτλοποίηση.

Οι Θεσμοί ζητούν να πωλούνται ακόμη και «πράσινα» δάνεια, όπως έγινε στην Ιταλία, έτσι ώστε να εντάσσονται μαζί με τα «κόκκινα» στα πακέτα που θα μεταβιβάζονται αυξάνοντας την αξία τους.

6. Ελαστικές ρυθμίσεις για να μπορούν οι τράπεζες να μπαίνουν στις προβληματικές επιχειρήσεις και να επιβάλουν τις λύσεις βιωσιμότητας που προκρίνουν. Η διαγραφή χρεών είναι μία λύση, η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο μια άλλη με σκοπό την πώληση σε τρίτους όταν η επιχείρηση καταστεί βιώσιμη και κερδοφόρα. Ετσι οι τράπεζες αποκτούν ένα asset που έχει μελλοντική αξία.

Ειδικά το ζήτημα της διαγραφής οφειλών είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τις τράπεζες στο πλαίσιο μιας γενικότερης σχεδίασης για τη διάσωση των επιχειρήσεων.

7. Απομάκρυνση διοικητικών συμβουλίων που δεν συνεργάζονται και ανάληψη management από τρίτους.

8. Πρέπει να δοθεί ευελιξία στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης οι οποίες θα αναλάβουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.

9. Προκειμένου να μη δημιουργηθεί μια κλειστή αγορά στην οποία θα παίρνουν μέρος ελάχιστες εταιρείες διαχείρισης και θα υπάρξει ένα είδος «ολιγοπωλείου» ζητείται αλλαγή του νόμου σε ένα βασικό σημείο.

10. Ο «δεκάλογος» των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και μια σειρά από λύσεις οριστικής διευθέτησης του δανεισμού.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!