tromaktiko: Γ. Σγουρός: "Να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας εθνική μεταναστευτική πολιτική και όχι βλέποντας και κάνοντας"

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Γ. Σγουρός: "Να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας εθνική μεταναστευτική πολιτική και όχι βλέποντας και κάνοντας"



Την ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου εθνικού σχεδιασμού με τη συμμετοχή όλων... των βαθμίδων διοίκησης του κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων όπου αυτό απαιτείται, προέταξε κατά τη σημερινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής, ο Γιάννης Σγουρός.

Ο κ. Σγουρός τόνισε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση του προβλήματος, διότι η προσέγγισή της ήταν εξαρχής αποσπασματική και υπενθύμισε ότι από το 2009 επί Νομαρχίας Αθηνών είχε ζητήσει δημόσια να χαραχτεί εθνική πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, όμως όλα τα κόμματα αντιμετώπισαν το πρόβλημα περιστασιακά.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις έστω συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Αττική, που επιβιώνουν χάρη στις συγκινητικές προσπάθειες κυρίως των εθελοντικών οργανώσεων και των απλών πολιτών που τείνουν χείρα βοηθείας.

Επέκρινε μάλιστα τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για έλλειψη προετοιμασίας, αφού όπως είπε «Η σημερινή σύσκεψη έγινε χωρίς να υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το προσφυγικό στην Αττική και χωρίς παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων Υπουργείων».

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επάρκεια το πρόβλημα ο κ. Σγουρός έθεσε μια σειρά από αυτονόητα ερωτήματα, όπως για το πόσοι είναι ακριβώς σήμερα οι πρόσφυγες στην Αττική, που διαβιούν, πόσοι αναμένεται να έρθουν τις επόμενες ημέρες από τα νησιά, πόσοι από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες και ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των οικονομικών μεταναστών, όλων δηλαδή εκείνων που εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα.

Ζήτησε να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων, τόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα όσο και ενδοπεριφερειακά στην Αττική για να αποφευχθούν φαινόμενα γκετοποίησης και ξενοφοβίας, αλλά και για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι πρόσβαση σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Παράλληλα τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει λόγο στην επιλογή των κέντρων εγκατάστασης προσφύγων και μην τα μαθαίνει εκ των υστέρων.

Κατέληξε ότι θα πρέπει να υπάρξει καθημερινός συντονισμός της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού πάνω σε αυτό το ζήτημα, ώστε να προληφθούν επικίνδυνες και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο μέλλον, ενώ πρότεινε η Περιφέρεια να συνδράμει οικονομικά από το αποθεματικό της για να αποκλιμακωθεί η κρίση. Τα σχετικά κονδύλια θα μπορούσαν να επιστραφούν εκ των υστέρων από το Υπουργείο Εσωτερικών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!