tromaktiko: FAZ: "Η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο με τους πρόσφυγες..."

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

FAZ: "Η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο με τους πρόσφυγες..."Στις δύο αυτές περιοχές (Ειδομένη και Πλατεία Βικτωρίας) αντικατοπτρίζεται η κακοφωνία της ΕΕ στο προσφυγικό σύμφωνα...
με τον τύπο. Η FAZ αποκαλύπτει ότι οι Σύροι πιστεύουν ότι έχουν προσκληθεί στη Γερμανία από τη Μέρκελ.

 Η φωτογραφία με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να ρίξουν, μέσα σε ένα σύννεφο από δακρυγόνα, τον συρμάτινο φράχτη για να περάσουν στα Σκόπια βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων.

Τα δραματικά γεγονότα συνέπεσαν λίγες μόνο ώρες μετά την συνέντευξη της καγκελαρίου Μέρκελ στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, όπου θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι παραμένει πιστή στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων.   Βλέπει αυτές τις εικόνες η Ευρώπη;    «Η Αθήνα χάνει τον έλεγχο των προσφύγων» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην έγκυρη Frankfurter Allgemeine Zeitung που συνοδεύει και την φωτογραφία. «Θλιβερές εικόνες» σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασπάσουν το διαχωριστικό φράχτη στη μεθόριο. Το ότι έφτασαν τα πράγματα εκεί, ήταν αναμενόμενο. Και είχε προβλεφθεί, με την προσδοκία κυρίως της Βιέννης, ότι τέτοιες θλιβερές εικόνες θα προκαλούσαν αλλαγή απόψεων στο προσφυγικό. Συντελέστηκε αυτή η μεταβολή; Προς το παρόν υπάρχει μόνο ένας καταρράκτης αλληλοκατηγοριών», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα.

  Ο αρθρογράφος της Südwest Presse αναρωτιέται τι θα γίνει εάν και πάλι οι πρόσφυγες επιχειρήσουν να διασπάσουν το συνοριακό φράχτη. «Θα τους βάλουν στη φυλακή; Θα γίνει αιματοκύλισμα αόπλων στην καρδιά της Ευρώπης; Απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις θα πρέπει να δώσουν όλοι εκείνοι που εδώ και εβδομάδες διακηρύττουν ότι το παγκόσμιο πρόβλημα των προσφύγων δεν επιλύεται με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων».   Αλλά και η Landeszeitung από το Λίνενμπουργκ στρέφει τα πυρά της προς την Ευρώπη. «Αυτές οι εικόνες θα πρέπει να κάνουν να ντρέπονται όσοι βλέπουν την γηραιά ήπειρο ως νησίδα ευμάρειας», παρατηρεί η εφημερίδα.

 «Εάν παραμείνουν τα βαλκανικά κράτη σε αυτήν τη πολιτική περιχαράκωσης, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξουν νεκροί».  

«Η Μέρκελ με πλοία θα μας μεταφέρει στη Γερμανία»   Η άλλη πλευρά του δράματος εκτυλίσσεται στην Αθήνα, στην πλατεία Βικτωρίας, παλαιότερα στέκι ναρκομανών, ιεροδούλων και μεταναστών από την Α. Ευρώπη. Σήμερα τη θέση τους έχουν πάρει οι πρόσφυγες.

Ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung βρέθηκε εκεί και περιγράφει πως στην Ελλάδα της ύφεσης ορισμένοι θησαυρίζουν. «Send money Bagladesh, φωνάζει κάποιος, από 100 ως 500 ευρώ μόνο δύο ευρώ τα έξοδα αποστολής και οι άνθρωποι στέκονται ουρά έξω από το κατάστημα. Πιο κάτω στο Afghan Mobile Shop, όπου μπορεί κανείς να φορτίσει κινητά, να κάνει φωτοτυπίες και να βγάλει φωτογραφίες για διαβατήρια χρειάζεται να περιμένει για να κάνει τη δουλειά του. Για τα εμπορικά καταστήματα γύρω από την πλατεία Βικτωρίας οι πρόσφυγες είναι σωτηρία».

Ο Γερμανός συντάκτης μιλά με κάποιον Σύρο, που όπως λέει μέσω της Σμύρνης και της Χίου ήρθε στην Αθήνα και τώρα έχει εγκλωβιστεί στην πλατεία Βικτωρίας. «Εάν ήξερα ότι θα έκλειναν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ δεν θα ερχόμουν» παραδέχεται στον Γερμανό ανταποκριτή. «Εδώ η κατάσταση είναι χάλια, αλλά στην Τουρκία είναι ακόμη χειρότερα. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι προσπαθούν να μας βοηθήσουν, αλλά στην Τουρκία όλοι σκέπτονται το εαυτό τους».

 Ο Σύρος αποκαλύπτει σε ρεπορτάζ εφημερίδας ότι οι περισσότεροι στην πλατεία Βικτωρίας, όταν ξεκίνησαν, πίστευαν πως θα έρθει η Άνγκελα Μέρκελ με πλοία για να τους μεταφέρει στη Γερμανία. Ανάλογα μηνύματα δημοσιεύτηκαν και στο διαδίκτυο. «Το περασμένο Σεπτέμβριο η αστυνομία παρατήρησε ότι στα κινητά μιας ομάδας διασωθέντων στο Φαρμακονήσι υπήρχε ένα μήνυμα στα αραβικά με το γερμανικό θυρεό και την φωτογραφία της Μέρκελ που έγραφε ότι στις 3.9.2015 αποπλέει πλοίο του τέταρτου γερμανικού στόλου για να πάρει από την Τουρκία ένα μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων» αναφέρει ο Σύρος στη γερμανική εφημερίδα.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!