tromaktiko: Γιατί «καταστροφή» αντί π.χ. «έγκλημα» η κατάρριψη Su-24;

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Γιατί «καταστροφή» αντί π.χ. «έγκλημα» η κατάρριψη Su-24;



Μια οριακή αλλαγή στη φρασεολογία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών εντός της εβδομάδας προξένησε εντύπωση, εγείροντας το ερώτημα εάν η Ρωσία κάνει ένα μικρό βήμα...
πίσω, αφήνοντας ένα παράθυρο ανοιχτό σε ενδεχόμενη σταδιακή εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρωσικό Sputnik, η εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις με την Άγκυρα δεν θα αποκατασταθούν, έως ότου η Τουρκία αναγνωρίσει ότι η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 στη Συρία, ήταν «μια καταστροφή» («disaster», σύμφωνα με την αγγλόφωνη εκδοχή του σχετικού δημοσιεύματος).

Μάλιστα, τη συγκεκριμένη λέξη την επανέλαβε σε δυο-τρία σημεία της συνομιλίας της με τους δημοσιογράφους του μέσου, σα να ήθελε να διασφαλίσει ότι θα γίνει αντιληπτή από την Άγκυρα και ότι δεν θα θεωρηθεί ότι απλώς ειπώθηκε μία φορά, εκ παραδρομής.

Μέχρι στιγμής, εάν δεν μας απατά η μνήμη μας, η φρασεολογία που χρησιμοποιούνταν από ρωσικής πλευράς ήταν πολύ πιο δεικτική, σε τέτοιον βαθμό που εξισωνόταν με τη λέξη «έγκλημα», όχι τη λέξη «καταστροφή» που επιδέχεται περισσοτέρων ερμηνειών, ορισμένες εκ των οποίων αρκούντως βολικές για τη διπλωματία που αναζητά ευκαιρίες για να υλοποιήσει το απραγματοποίητο.

Το να αναγνωρίσει η Τουρκία ότι η κατάρριψη ήταν «καταστροφή» δεν είναι και κάτι απίθανο, αφού όντως κατέστρεψε τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες παρά τα προβλήματα, ήταν σε αρκετούς τομείς αμοιβαίως επωφελείς για τη Μόσχα και την Άγκυρα. Το να ζητήσει ο Ερντογάν «συγνώμη για το έγκλημα» είναι μια πολιτική στην οποία θα επέμενε η Μόσχα εάν δεν σκόπευε να εξομαλύνει σταδιακά τις σχέσεις.

Ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει την Άγκυρα και να επιχειρήσει να την «ευθυγραμμίσει» με τις διεθνείς προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία, δίνοντάς της και διέξοδο στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει εξαιτίας των ανοησιών των Ερντογάν και Νταβούτογλου, έχει ένα νόημα, αλλά και σαφή χρησιμότητα με το βλέμμα στραμμένο στον κύριο στόχο, το κλείσιμο δηλαδή όλων των μετώπων με τη Δύση για να προχωρήσει η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ας μην ξεχνάμε παράλληλα, ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ο μόνος που έχει μείνει απείραχτος, αφού οι αγοραπωλησίες φυσικού αερίου συνεχίζονται, καμία από τις δυο πλευρές δεν έχει υπαναχωρήσει στη συνεργασία της Rosatom με την τουρκική πλευρά για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, ενώ οι περίφημοι αγωγοί ήταν ένα θέμα που δεν θα προχωρούσε εάν δεν εξασφαλίζοντας ευρύτερες συναινέσεις από αυτές μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!