Χάρη σε μια νέα εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, μπορείτε να επισκεφτείτε αυτά τα μέρη και να ταξιδέψετε στο χρόνο.
Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα smartphone και μια ειδική συσκευή εικονικής πραγματικότητας – για να μεταφερθείτε εικονικά στον Πύργο, για παράδειγμα, 750 χρόνια πριν, στο 1255, όπως τον αναπαρέστησε ο Andrew Feinberg, ένας από τους συνιδρυτές της Timelooper.
Αντί για μια πολυσύχναστη τουριστική περιοχή του Λονδίνου, ο Feinberg βλέπει μια μεσαιωνική αγορά και ένα πανίσχυρο φρούριο.
«Έχουμε επικαλύψει την υπάρχουσα υποδομή με την υποδομή του πύργου και του περιβάλλοντος χώρου στο Λονδίνο του 13ου αιώνα.
Για παράδειγμα, εκεί που βλέπετε ένα Starbucks μπορείτε να δείτε τον πύργο, όπως είναι σήμερα με την τάφρο χωρίς νερό. Όταν μεταφερθείτε πίσω στο χρόνο, θα δείτε πραγματικά την ιστορικά λεπτομερή αναπαράσταση του πύργου στο απόγειό του».
Η ενσωματωμένη ανίχνευση κίνησης στο smartphone επιτρέπει στους ταξιδιώτες του χρόνου φορώντας την ειδική συσκευή στο κεφάλι τους να περιηγηθούν στον εικονικό κόσμο.
Τα βίντεο είναι βασισμένα στην τοποθεσία , που σημαίνει ότι οι επισκέπτες πρέπει να επισκεφθούν τα μέρη για να ξεκλειδώσουν τις ιστορικές εμπειρίες.
Η εφαρμογή χρησιμοποιείται στην ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία του Λονδίνου.
Η τουριστική οδηγός Ρουθ Πόλινγκ δίνει τη συσκευή εικονικής πραγματικότητας στους επισκέπτες που συνοδεύει στην πλατεία Τραφάλγκαρ και τους επιτρέπει να δουν τι συνέβη στις 23 Σεπτεμβρίου του 1940, όταν μια βόμβα των Ναζί εξερράγη κοντά στην Στήλη του Νέλσονα.
«Νομίζω ότι είναι μια καθηλωτική εμπειρία. Η δουλειά μου είναι να αφηγούμαι.
Είμαι εδώ για να πλάθω τα πράγματα όπως ήταν παλιά και αυτή η εφαρμογή μου δίνει τη δυνατότητα να το κάνω καλύτερα ιδιαίτερα με τα μικρά παιδιά, δηλαδή ,να τα κάνω να ενδιαφερθούν με την ιστορία που διηγούμαι».
Στο καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, οι χρήστες της εφαρμογής Timelooper ταξιδεύουν εικονικά στη Μεγάλη πυρκαγιά του Λονδίνου πριν από 350 χρόνια, το 1666. (Η φωτιά έκαιγε για τέσσερις ημέρες, καταστρέφοντας πάνω από 13.000 σπίτια).
Η πρώτη έκδοση της εφαρμογής κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2015 και περιέγραφε τρεις περιοχές. Τον Απρίλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει η έκδοση με την Νέα Υόρκη.
Η τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας γνωρίζει τεράστια απήχηση σε πολλούς τομείς της τουριστικής βιομηχανίας.Χρησιμοποιείται ήδη σε θεματικά πάρκα και μουσεία για να κάνει μοναδική την εμπειρία των επισκεπτών.
Το Μουσείο Dali στη Φλόριντα χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα ώστε οι επισκέπτες να περπατήσουν σε ένα τοπίο που φιλοτέχνησε ο σουρεαλιστής Σαλβαντόρ Νταλί.
Μια εταιρία με την ονομασία YouVisit δημιούργησε πάνω από 300 θεματικά βίντεο εικονικής πραγματικότητας για μέρη όπως το Βατικανό και το Μεξικό.