tromaktiko: Κλιμάκωση: To ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov προς την Συρία

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Κλιμάκωση: To ρωσικό αεροπλανοφόρο Kuznetsov προς την Συρία



Σε μια κίνηση γεμάτη ερωτηματικά για το μέλλον της Συρίας, η Ρωσική πλευρά αποφάσισε να αποστείλει το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov στην Συρία όπου θα αναλάβει και την... ηγετική θέση σαν ναυαρχίδα των Ρωσικών πολεμικών σκαφών που βρίσκονται ανεπτυγμένα πέριξ της Συριακής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.

Το Kuznetsov βρίσκονταν σε ελλιμενισμό από το 2014 για ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό. Τον Οκτώβριο του 2015 εκτέλεσε επιτυχημένες δοκιμές του συστήματος αεράμυνας 3Κ95 Kinzhal (ναυτική έκδοση του γνωστού Shorads Tor) στην Θάλασσα του Μπάρετς. Οι δοκιμές τέσταραν το αναβαθμισμένο σύστημα Kinzhal το οποίο αναλαμβάνει την αεράμυνα σημείου του πλοίου. Στο Kuznetsov φέρονται συνολικά 196 πύραυλοι 9M330 (Tor M) σε πακέτα των 8 πυραύλων. Κάθε φορά βρίσκονται διαθέσιμα προς βολή 8 βλήματα. Την τερματική αεράμυνα του πλοίου την αναλαμβάνει το σύστημα Kashtan CIWS το οποίο διαθέτει δύο εξάκαννα πυροβόλα 30χ165 mm ΑΟ-18 και 2Χ4 πυραύλους 3K87Kortik SAM. Ο πύραυλος Kortik είναι ίδιος με αυτόν του συστήματος AA Tunguska και έχει εμβέλεια 8 χλμ. Η εμβέλεια των πυροβόλων 30Χ165 mm φθάνει τα 4 χλμ (!). Ο ανθυποβρυχιακός οπλισμός περιλαμβάνει το ανυποβρυχιακό σύστημα UDAV-1 το οποίο φέρει 60 ρουκέτες RBU-12000. Οι τελευταίες είναι ικανές εκτός από την καταστροφή υποβρυχίων να αναχαιτίσουν και εισερχόμενες τορπίλλες με πιθανότητα πλήγματος 90% (Pk=0.9). Κατά σύγχρονων τορπιλλών με αυτόνομη καθοδήγηση το ποσοστό αυτό φθάνει το 76% (Pk=0.76). Μεγιστη εμβέλεια του συστήματος αυτού είναι τα 3000 μέτρα.



Οι σχεδόν 7 τόννοι βάρους του πυραύλου SSM P-700 Granit κινούνται με ταχύτητα 1,6 Μach σε χαμηλό υψόμετρο μεταφέροντας εκρηκτική κεφαλή 750 kg Ικανή να θέσει εκτός μάχης αντίπαλα αεροπλανοφόρα.

Τον οπλισμό του σκάφους συμπληρώνουν 12 γιγάντιοι πύραυλοι P-700 Granit οι οποίοι φέρουν πολεμική κεφαλή 750 kg ΗΕ (RDX) και ταξιδεύουν με ταχύτητα που κυμαίνεται από 1.6 Mach (σε χαμηλό ύψος) έως 2.5 Mach χάρις στους κινητήρες ramjet που διαθέτουν. Η εμβέλεια τους φθάνει τα 640 χλμ. Ενναλακτικά αντί της συμβατικής πολεμικής κεφαλής φέρεται πυρηνική κεφαλή 500 kT. Μια ιδιαιτερότητα του συστήματος είναι ότι υπάρχει δυνατότητα βολής salvo 4-8 πυραύλων οι οποίοι ταξιδεύουν σε χαμηλό ύψος μαζί προς την αντίπαλη ναυτική δύναμη. ¨Ενας από αυτούς υπερίπτανται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και χρησιμοποιώντας το ραντάρ του δίνει στοιχεία στους υπόλοιπους πυραύλους του πακέτου μέσω ζεύξης δεδομένων. Λειτουργεί έτσι σαν ανιχνευτής-spotter. Για να μην υπάρχει πιθανότητα κατάρριψής του, ο πύραυλος αυτός σε ρόλο ανιχνευτή εκτελεί ελιγμό pop-up σε μικρής διάρκειας χρονικά διαστήματα. Αν ο spotter καταστραφεί τότε την θέση αυτή αναλαμβάνει ένας πύραυλος από το υπόλοιπο πακέτο. Οι πύραυλοι αυτοί διαθέτουν και υβριδικό εξοπλισμό ESM αναγνωρίζοντας τις Ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές του αντιπάλου ώστε να αποφεύγουν τα εχθρικά δίκτυα αεράμυνας.

Το αεροπλανοφόρο αντί καταπέλτη για την απογείωση αεροσκαφών χρησιμοποιεί ski-jump με κλιση 12 μοιρών. Συνολικά μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη 12 Su-33, 5 εκπαιδευτικά αεροσκάφη/ελαφράς επίθεσης Su-25 UBP μαζί με 4 ελικόπτερα έγκαιρης προειδοποίησης Ka-27 EW, 18 ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Ka-27 PL καθώς και 2 ελικόπτερα έρευνας και διάσωσής Ka-27 PS. Ιδιαίτερα ο ανθυποβρυχιακός στόλος των 18 ελικοπτέρων Kamov-27 είναι πολύ ισχυρός και μπορεί να υποστηρίξει και τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία γύρω. Δημιουργείται έτσι μια ανθυποβρυχιακή ασπίδα σε μεγάλη περιοχή γύρω του Kuznetsov.

H κίνηση αυτή της μεταφοράς της ισχυρότερης μονάδας του Ρωσικού Στόλου στο Συριακό μέτωπο έρχεται σε αντίθεση με τις συνομιλίες με ΗΠΑ και την επίτευξη εκεχειρίας τον παρών μήνα. Το αεροπλανοφόρο θα μεταβεί τους επόμενους μήνες στην Συρία ενώ στο τέλος του έτους 2016 είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει για να ολοκληρώσει τον εκσυγχρονισμό του ο οποίος έμεινε στην μέση. Το Ρωσικό Αεροπλανοφόρο λίγα έχει να προσφέρει για τις επιχειρήσεις ενάντια στην ISIS ή της Al-Nusra. Οι πύραυλοι SSM που διαθέτει είναι αντι-πλοικοί ενώ ακόμη και η αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική ειναι αεραμυνα σημειου μικρης εμβέλειας. Η μόνη ρεαλιστική χρήση των Su-33 θα ήταν αυτής των συμβατικών αποστολών βομβαρδισμού με απλές iron/cluster bombs. Το αεροσκάφος είναι επικεντρωμένο στον πόλεμο επιφανείας και στην παροχή αντιαεροπορικής κάλυψης σε αποστολές εναέριας περιπολίας/υπεροχής.

Το αεροπλανοφόρο ετοιμάζεται να μεταβεί στην Συρία μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι σε λιγότερο από τρεις μήνες. Τον Απριλιο του 2016 θα διενεργηθούν οι αμφιλεγόμενες εκλογές που έχει προκυρήξει ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσσαντ στα εδάφη του Συριακού καθεστώτος. Ο κίνδυνος πολιτικών αναταραρχών και αντίδρασης από τις αντίπαλες δυνάμεις του FSA και της ISIS αναμένεται να μεγιστοποιηθεί εκείνη την περίοδο και έπειτα.

Δεδομένου ότι η ISIS, ο FSA και οποιαδήποτε άλλη ένοπλη ομάδα που δραστηριοποιείται στο Συριακό Έδαφος δεν διαθέτει αεροσκάφη ή πλοία κατά των οποίων είναι σχεδιασμένο να επιχειρεί, το αεροπλανοφόρο Kuznetsov κατεβαίνει στη Συρία κατά ποιου εν δυνάμει εχθρού??




Τα αεροσκάφη Su-33 ειδικεύονται στις επιχειρήσεις TASMO φέροντας τους αντιπλοικούς πυραύλους KH-31 Krypton
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!