Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Obesity, ο Δρ Ρόμπερτ Κονσιντιν και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ βοηθά τον εγκέφαλο να εστιάσει στα αρώματα των τροφών. Ωστόσο, διευκρινίζουν ότι η επίδραση είναι μέτριας έντασης και δεν αφορά όλους τους ανθρώπους. Οι ερευνητές προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν τον υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό κάνοντας εγκεφαλικές απεικονίσεις σε 35 υγιείς γυναίκες, σε εργαστηριακές συνθήκες, σε δύο διαφορετικές ημέρες.
Την πρώτη ημέρα, οι γυναίκες κατανάλωσαν ένα διάλυμα με αλκοόλ και την επόμενη ένα διάλυμα χωρίς αλκοόλ.
Μέσω των λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών παρατήρησαν την αιματική κυκλοφορία καθώς κάθε γυναίκα ήταν εκτεθειμένη σε αρώματα τροφών και άλλων οσμές. Εν συνεχεία τους προσέφεραν φαγητό.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα δύο τρίτα της ομάδας έφαγε περισσότερο φαγητό μετά την κατανάλωση του αλκοολούχου διαλύματος. Απ' την άλλη, το ένα τρίτο έφαγε περισσότερο μετά την κατανάλωση του απλού διαλύματος.
«Ο υποθάλαμος παράγει ορμόνες που βοηθούν στη διαχείριση διαφόρων σωματικών λειτουργιών, περιλαμβανομένης της πείνας. Και το αλκοόλ φαίνεται να κατευθύνει τον υποθάλαμο να προσέξει το φαγητό» εξηγεί ο Δρ Κονσιντιν.