tromaktiko: Γιάννενα: Σε πέντε άξονες η διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Γιάννενα: Σε πέντε άξονες η διαχείριση των στερεών αποβλήτων



Η  επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση των αστικών στερεών αποβλήτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή, προκειμένου να μειωθούν οι...
ποσότητες που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ), είναι ο στόχος του σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Ιωαννιτών, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινοβραδινή του συνεδρίαση.

Το σχέδιο συντάχθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στο νέο Περιφερειακό
Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) και να είναι έτσι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ.
Το σχέδιο  στηρίζεται στους παρακάτω πέντε άξονες (που αναλύονται σε επιμέρους δράσεις και υποδομές):

• Πράσινου Σημείου σε επίπεδο Δήμου και σε οκτώ μικρών Πράσινων Σημείων Συλλογής στην πόλη των Ιωαννίνων και στις πρώην έδρες των «Καποδιστριακών» Δήμων και ενός κινητού Εκπαιδευτικού Πράσινου Σημείου.

• Οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων (τροφίμων- πράσινων αποβλήτων) καθώς και η προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης

• Ενίσχυση/οργάνωση δράσεων πρόληψης – επαναχρησιμοποίησης υλικών καθώς και της διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών και λοιπών αποβλήτων.

• Οργάνωση/ ενίσχυση της χωριστής συλλογής χαρτιού και γυάλινων συσκευασιών, των ογκωδών αποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων.

• Λειτουργία ανταποδοτικής κάρτας δημότη και οργάνωση ολοκληρωμένης εκστρατείας ευαισθητοποίησης και δημοσιότητας και κατάλληλου μηχανισμού για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση της υπηρεσίας καθαριότητας.

Η Δημοτική Αρχή, υποστηρίζει ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει πλέον ένα σχέδιο δράσης, με χρονοδιαγράμματα, πλήρη κοστολόγηση και αναλυτικές περιγραφές προτεινόμενων δράσεων και υποδομών για να ξεκινήσει άμεσα την σταδιακή του υλοποίηση.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε αναλυτική συζήτηση και επί της αρχής εγκρίθηκε με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της Αριστεράς, ήτοι ο Δ. Δασούλας της Λαϊκής Συσπείρωσης και ο Σ. Μαλάμος της ΔΡΑΣΥ.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!