tromaktiko: Ασφαλιστικό:Τι έχει ήδη συμφωνηθεί και τι όχι.Όλες οι αλλαγές.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ασφαλιστικό:Τι έχει ήδη συμφωνηθεί και τι όχι.Όλες οι αλλαγές.



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών  
Συμφωνία υπάρχει στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, καθώς και...
στη μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τεθεί το 57ο έτος ηλικίας ως όριο για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Ζητούν δηλαδή (και φαίνεται πως το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να κλειδώσει τη συμφωνία θα το αποδεχθεί) οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω.Οι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για 3 έτη, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις συντάξεις για θανάτους που θα επέλθουν μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου. Σήμερα, βάσει των αλλαγών που πέρασαν το 2010, ο επιζών σύζυγος δικαιούται το 70% της σύνταξης του θανόντα. Εφόσον εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, το ποσό μειώνεται κατά 50%, μετά την πρώτη 3ετία και μέχρι τα 67. Από τα 67 και μετά, το 70% του δικαιούμενου ποσού απομειώνεται κατά 30%. Αν και οι δυο σύζυγοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι και ο επιζών επιλέξει να λάβει την σύνταξη του θανόντα, τότε τα χρόνια που θα διανύσει από τότε και στο εξής δεν προσμετρώνται ως συντάξιμα για την δική του σύνταξη.

Οι δανειστές διαφωνούν  στο θέμα της αύξησης των εισφορών, ενώ δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις και όσον αφορά τους συντελεστές αναπλήρωσης που θα καθορίσουν το τελικό ύψος των της ανταποδοτικής σύνταξης των νέων συνταξιούχων. Η ελληνική κυβέρνηση  επιμένει ότι πρέπει να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές έστω και κατά μία ποσοστιαία μονάδα, υποχωρώντας στην αύξηση κατά μιάμιση μονάδα που ήταν η αρχική επιθυμία. Θεωρείται ότι έτσι θα είναι μικρότερη η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις που φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτή έως τώρα (2% – 40% για συντάξεις από 150 ευρώ και άνω).

Οι δανειστές  συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39,1 μέχρι 42. Παραμένουν βέβαια έντονες οι διαφωνίες για τους ενδιάμεσους συντελεστές, καθώς το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που ζητούν οι θεσμοί δεν ξεπερνά το 40% (για την ανταποδοτική σύνταξη) ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει 45%.

Για τα προνοιακά επιδόματα των ΑμΕΑ, το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς πρώτα να υπάρξει η τελική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά όμως, οι θεσμοί επιμένουν να θέλουν σύνδεση των επιδομάτων αυτών, που χορηγούνται σε 182.000 δικαιούχους και κοστίζουν έως 700 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι δανειστές συμφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης,οι νέες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών,να λάβουν χώρα από το 2017.

 Το εύρος του κουρέματος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια. Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, οι περικοπές θα κυμανθούν από 10% έως 40% (μεσοσταθμικά 20%). Πάντως από τις περικοπές θα γλιτώσουν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.400 ευρώ ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40%. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου εργασίας από τους 1,2 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, μόνο 125.000 με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα θιγούν από τη μείωση των επικουρικών. Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, των τραπεζών (Εθνικής ,Alpha και πρώην ΕΤΒΑ), των ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κα.

- Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα επιφέρει μειώσεις έως και 20% (μεσοσταθμικά 10%) στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και περιμένουν ακόμα να εισπράξουν την παροχή (62.000 εκκρεμείς αιτήσεις).

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την προσάρτηση των 37 κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑ) και όχι στο νέο Ταμείο κύριας ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς και οι δύο παροχές στο εξής θα διέπονται από το ασφαλιστικό δόγμα « ό,τι έχεις δίνεις».

- Δεκτό έγινε από τους δανειστές και το σχέδιο ελάφρυνσης των εισφορών για τους νέους επαγγελματίες, η δυνατότητα μόνιμης εισφοράς στο 16% για τους αγρότες και οι εκπτώσεις μέχρι 50% για την τριετία 2017-2019 για τους αυτοαπασχολούμενους.

- Οι θεσμοί εντείνουν τις πιέσεις και για περικοπή των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να αντικαταστήσει σταδιακά το πολύπλοκο σύστημα επιδοματικής πολιτικής από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Συγκεκριμένα τα στελέχη του ΔΝΤ θέλουν τα επιδόματα να συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως έχει μετονομαστεί, κάτι που, σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους, δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη.
Οι δανειστές διαφωνούν με την πρόταση της κυβέρνησης,να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.Η κυβέρνηση προτείνει, οι εισφορές για τους ελέυθερους επαγγελματίες να υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Η πρόταση προβλέπει και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.Για να προστατέψει τα έσοδά του Ταμείου, η πρόταση θέτει κατώτατο όριο καθαρών εισοδημάτων στα 158,2 ευρώ.Οι αλλαγές αφορούν πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους οι οποίοι θα πληρώνουν από 158 έως 1.582 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί από από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει τα συγκεκριμένα ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ  και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του. Δεν αποσαφηνίζεται  τι ακριβώς θα γίνει με τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες, με τις μονοπρόσωπες ΕΠΕ, με τα μέλη διοικητικού συμβουλίου εταιρειών, με τους ασφαλισμένους που έχουν διπλή ιδιότητα (π.χ και μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες ). Την ίδια στιγμή,για τους ελεύθερους παγγελματίες προβλέπεται φορολόγηση με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς αφορολόγητο  και χωρίς να προστίθενται τα εισοδήματα από μισθούς - συντάξεις με τυχόν εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα ή μπλοκάκια.

Με τον τρόπο αυτόν, τα πρώτα 25.000 ευρώ εισοδήματος θα φορολογούνται με συντελεστή 22% αντί για 33% αλλά από τα 42.000 ευρώ και πάνω οι συντελεστές αυξάνονται κατακόρυφα (σε σχέση με το 33% πάνω από 50.000 ευρώ), με τον φόρο να υπολογίζεται και πάλι από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Έμποροι που δηλώνουν καθαρά κέρδη 5.000 ευρώ,   αν έχουν την επιχείρησή τους 15 χρόνια ,με τις νέες ρυθμίσεις, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες θα πληρώσουν το 27% των κερδών σε εισφορές στο ασφαλιστικό τους ταμείο.Με 10.000 κέρδη ευρώ , με τις νέες ρυθμίσεις,  προβλέπεται το 27% των καθαρών του κερδών, θα πληρώνει 2.700 ευρώ.Εάν αθροίσουμε το 27% των ασφαλιστικών εισφορών και το 26% του συντελεστή για τον φόρο εισοδήματος,   φθάνουν στο 52%.  
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!