tromaktiko: Συνεχίζονται από σήμερα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία...

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Συνεχίζονται από σήμερα οι επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία...



Από σήμερα ξεκινούν και πάλι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία για...
μετανάστες που είτε δεν ζήτησαν άσυλο, είτε αφού ζήτησαν το ανακάλεσαν. Πληροφορίες λένε πως 150 άτομα θα μεταφερθούν σήμερα στην Τουρκία με τη συνοδεία της αστυνομίας.

Καθώς το όλο σχέδιο εξαρτάται από την Τουρκία ανησυχία προκαλεί η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «Η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία να πάρει πίσω πρόσφυγες αν η ΕΕ δεν εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις». Το βασικό αίτημα της Άγκυρας είναι η άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας. Η απελευθέρωση της βίζας που από την συμφωνία προβλέπεται μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν είναι καθόλου βέβαιη καθώς δημιουργεί προβληματισμό σε μία σειρά ευρωπαικές χώρες ότι θα γεμίζουν με Κούρδους και Τούρκους μετανάστες.  Η συμφωνία προβλέπει ότι η Άγκυρα θα παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που περνάνε από το Αιγαίο για να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα υποδέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.

Όσο η Άγκυρα συνεχίζει το παζάρι η ροή προς τα ελληνικά νησιά είναι περιορισμένη και κυμαίνεται από 200-500 άτομα την ημέρα. Από την έναρξη της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου εκτιμάται ότι έχουν περάσει στην Ελλάδα περί τους 4.000 πρόσφυγες φθάνοντας τον συνολικό αριθμό μέσα στην χώρα γύρω στους 52.500.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!