Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα The Washington Post, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο συνδυασμός του υψηλού ποσοστού ανεργίας με το υπερτιμημένο χρηματιστήριο προετοιμάζει το έδαφος για μία ακόμη σοβαρή αμερικανική οικονομική περιπέτεια. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ ξεπερνάει το 20%.
«Δεν βαδίζουμε προς μία οικονομική ύφεση σε μεγάλη ή μικρή κλίμακα και το ποσοστό ανεργίας δεν είναι 20%», δηλώνει ο Χαρμ Μπάντχολζ υπεύθυνος οικονομικών στη UniCredit Research, στη Νέα Υόρκη.
Το επίσημο ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 5% από το υψηλότερο ποσοστό του 10% που κατέγραψε η ανεργία τον Οκτώβριο του 2009, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης.
Ωστόσο ένα διαφορετικό ποσοστό που μετρά την ανεργία σε ευρύτερη βάση και περιλαμβάνει τους ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν αλλά δεν ψάχνουν, αλλά και αυτούς που εργάζονται με μερική απασχόληση (part-time) επειδή δε μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση, αγγίζει το 9,8%.
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μια από τις πιο δύσκολες της προεκλογικής του εκστρατείας για τον Τραμπ, καθώς βρέθηκε σε θέση άμυνας στην προσπάθειά του ν΄ αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα των δηλώσεών του για τις αμβλώσεις, μεταξύ άλλων αστοχιών στην προεκλογική του καμπάνια. Οι δηλώσεις που έκανε στην Post, είναι από τις πιο απαισιόδοξες που έχει κάνει για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς. «Νομίζω ότι καθόμαστε πάνω σε μια οικονομική φούσκα. Μια χρηματοοικονομική φούσκα» συμπλήρωσε.
Μερικοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά έχει υπερτιμηθεί, αλλά δε βλέπουν το γεγονός αυτό ως έναν προάγγελο μιας κατακλυσμικής οικονομικής κρίσης, η οποία θα ξεκίνησει από τις ΗΠΑ. «Κανένας δε μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί το χρηματιστήριο. Δε μπορώ να προβλέψω μία κατάρρευση της αγοράς, οπότε, δε μπορώ να μιλήσω για ύφεση. Δε βλέπω κάποιες από τις αιτίες που οδηγούν σε οικονομική ύφεση, εκτός κι αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στο χρηματιστήριο ή εκτός κι αν συμβεί κάποιο παγκόσμιο καταστροφικό γεγονός, το οποίο είναι πέρα από τη σφαίρα των οικονομικών» τονίζει ο Ρατζίβ Νταουάν, διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Προβλέψεων στο πανεπιστήμιο Georgia State University.
Από την άλλη μεριά, οικονομολόγοι όπως ο Σανγκ Γουον Σον καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο California State University τονίζει την πιθανότητα ξεσπάσματος μιας οικονομικής κρίσης με συμπτωματολογία ύφεσης σε ποσοστό μικρότερο του 10%. «Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα συμβεί εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώνεται εκτός των ΗΠΑ, κυρίως στην Κίνα και την Ευρώπη» τονίζει.
«Θα πρέπει να συμβεί μία συνολική οικονομική κατάρρευση» για να προκληθεί ύφεση, τονίζει ο Τζόελ Νάροφ διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας οικονομικών συμβούλων Naroff Economic Advisors με έδρα την Πενσυλβάνια. «Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την οριακή οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε και τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς η αμερικανική οικονομία έχει αντοχές και μπορεί ν' αντιμετωπίσει τις οικονομικές αδυναμίες που παρουσιάζονται σε άλλες περιοχές του κόσμου», τονίζει.
«Οι δηλώσεις Τραμπ υποβαθμίζουν την οικονομία μας» σημείωσε με κριτικό τόνο η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών.
Η πολιτική δυναμική του Τραμπ μεταξύ των ψηφοφόρων έχει προκαλέσει ανησυχία στους ηγετικούς κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Μερικοί από αυτούς συμμετέχουν σε κινήσεις προκειμένου ν' αποτρέψουν την εκλογή του Τραμπ ως προεδρικού υποψηφίου του κόμματος στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.
Ο Ρινς Πρίμπους πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε χθες ότι οι ψηφοφόροι φοβούνται για την οικονομική κατάστασή τους, όταν ρωτήθηκε σχετικά στην εκπομπή του CNN State of the Union. «Όταν οι άνθρωποι φοβούνται και είναι θυμωμένοι, μερικές φορές λένε πράγματα για τα οποία αργότερα μετανιώνουν» δήλωσε με νόημα ο Πρίμπους αναφερόμενος στη συνέντευξη του Τραμπ.
Παράλληλα, ο ίδιος υποβάθμισε σχόλια και πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων θα προσπαθήσουν να υπονομεύσουν τον Τραμπ, ανακοινώνοντας κάποιον άλλον που δε συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος στο συνέδριο του Ιουλίου. Ωστόσο, η κατάσταση για τους Ρεπουμπλικάνους θα είναι δύσκολη στην περίπτωση που κανένας από τους τρεις υποψηφίους δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τον αριθμό των εκλεκτόρων που απαιτούνται για την επιλογή του στο προεδρικό χρίσμα. «Νομίζω ότι ο υποψήφιός μας πρέπει να είναι κάποιος που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία» δήλωσε ο Πρίμπους, αναφερόμενος στις υποψηφιότητες του Τραμπ, του Γερουσιαστή Τεντ Κρουζ από το Τέξας, αλλά και του κυβερνήτη του Οχάιο Τζον Κέισικ.
Οι επόμενες προκριματικές εκλογές θα διεξαχθούν αύριο στο Ουισκόνσιν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του Κρουζ έναντι του Τραμπ.