tromaktiko: Σήμερα στην Αθήνα φτάνει η Ολυμπιακή Φλόγα

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Σήμερα στην Αθήνα φτάνει η Ολυμπιακή Φλόγα



“Το Αρχαίο Πνεύμα είναι αθάνατο σε κάθε εποχή και ευτυχώς έκδηλό σε ένα μεγάλο κομμάτι...
της σημερινής, εν κρίση, ζωής μας” αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας αποκλειστικά στο dotnews o Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας της Ελλάδας κ. Ισίδωρος Κούβελος με αφορμή και την άφιξη της φλόγας στην Αθήνα. Ο κ.Κούβελος μιλάει για το νόημα του αθάνατου αρχαίου πνεύματος στις σημερινές μνημονιακές εποχές, μέσω της διαχρονικής ρήσης του Θαλή του Μιλήσιου δίνει τη συνταγή για να ανακάμψουμε ως χώρα, τονίζει τη  σύγχρονη διάσταση του πολιτισμού και τέλος επισημαίνει τη σημασία που έχει η συμμετοχή αθλητών στους Αγώνες από εμπόλεμες ζώνες.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

-Αρχαίο πνεύμα αθάνατο και σε εποχές μνημονίου; Τι σημαίνει για την Ελλάδα της κρίσης το κορυφαίο γεγονός της αφής της Ολυμπιακής φλόγας;

Το Αρχαίο Πνεύμα είναι αθάνατο σε κάθε εποχή και ευτυχώς έκδηλό σε ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής, εν κρίση, ζωής μας.

Αυτό το πράγματι κορυφαίο γεγονός της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, στρέφει τα βλέμματα όλου του κόσμου εκεί όπου ξεκίνησαν όλα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία και στο Παναθηναϊκό Στάδιο, υπενθυμίζοντας την σπουδαία Ολυμπιακή Κληρονομιά που κληροδοτήσαμε στην Ανθρωπότητα.

Το τελετουργικό της Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής φλόγας έχει μια μοναδική συμβολική διάσταση με οικουμενική απήχηση, αλλά δεν παύει πέρα από τον συμβολισμό να προσεγγίζει εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο και να θεωρείται παγκοσμίως, ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα, ενισχύοντας τον Αθλητικό μας τουρισμό.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

-Στην αφετηρία του νέου σχεδιασμού για την αναβάθμιση και διεθνή προβολή των δράσεων που συνοδεύουν την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, βρίσκεται η διαχρονική ρήση του Θαλή του Μιλήσιου: «ο το μεν σώμα υγιής, τη δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος». Μπορεί να αποτελέσει αυτό πηγή προβληματισμού για να αντιστρέψουμε τη ροή του ποταμού και από τα συντρίμμια της κρίσης να χτίσουμε ξανά με εργαλείο τον πολιτισμό;

Τις ευδαίμων; Η διαχρονική απάντηση του Μιλήσιου Θαλή «ο το μεν σώμα υγιής, τη δε ψυχή εύπορος, τη δε φύσιν ευπαίδευτος» σε αυτό το διαχρονικό ερώτημα, νομίζω συνοψίζει όλα όσα χρειαζόμαστε για να βγει η χώρα από τις κρίσιμες ημέρες που βιώνει, αν οι νέες γενιές τροφοδοτούν και ενεργοποιούν τον νου, το σώμα και την ψυχή είναι βέβαιο ότι θα παράγουν και αν και οι μεγαλύτερες γενιές σταθούμε, αποβάλλοντας στάσεις του παρελθόντος, αρωγοί θα αναδείξουμε τις ταχύτερα τις λύσεις και τους τρόπους.

Βαθύτατα πιστεύω ότι ο πολιτισμός μας είναι το σημαντικότερο εργαλείο μας όχι με την αρχαιολατρική διάσταση, αλλά με μια σύγχρονη διάσταση στην οποία για παράδειγμα η ανάπτυξη του Αθλητισμού και η διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

-Στην αρχαιότητα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων σταματούσαν οι πόλεμοι. Στις μέρες μας σε πολλές γωνιές του πλανήτη μαίνονται συρράξεις. Στους Ολυμπιακούς του Ρίο θα συμμετάσχουν και αθλητές από αυτές τις γωνιές. Τι μήνυμα αποτελεί η Ολυμπιακή Φλόγα σήμερα για τα κράτη όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιες συγκρούσεις;

Έχοντας παρακολουθήσει όλες τις τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας των τελευταίων ετών και παρακολουθώντας την γενική πρόβα της φετινής διοργάνωσης σκέφτηκα ξανά και ξανά την επίκληση της Πρωθιέρειας στο θείο, παρακαλώντας να «χαρίσει ειρήνη σ’ όλους τους λαούς της Γης», πράγματι πόσο σπουδαίο θα ήταν να συνέβαινε. Όμως δυστυχώς ένα τελετουργικό όσο μοναδικό και αν είναι δεν μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια διπλωματία, που είναι ο σημαντικότερος δρόμος γα δοθούν λύσεις ειρηνευτικές, μπορεί όμως να φέρει σε επικοινωνία και επαφή την παγκόσμια αθλητική κοινότητα και το αίτημα για ειρήνη γίνει πιο ηχηρό. Η συμμετοχή αθλητών στους Αγώνες από εμπόλεμες ζώνες αποτελεί μια κορυφαία εκδήλωση ειρήνης και ισότητας, μια σημαντικότατη συμμετοχή για το Ολυμπιακό Κίνημα.

Σήμερα το απόγευμα στις 17.00 σύμφωνα με το πρόγραμμα η Ολυμπιακή φλόγα θα αφιχθή στο Παναθηναϊκό στάδιο
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!