Εάν και το μόνο που έχει κλείσει με τους δανειστές είναι η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% , πολλές είναι ακόμα οι εκκρεμότητες...
της διαπραγμάτευσης όπως το αφορολόγητο, τα κόκκινα δάνεια αλλά και οι έμμεση φόροι που φέρνουν σε απόγνωση την κυβέρνηση αφού "σκοτώνουν" το εισόδημα των πολιτών. Για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό η αύξηση των έμμεσων φόρων θα πρέπει να αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ ενώ η "αριστερή" κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει:
Αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε τρόφιμα τυποποιημένα, επισκευές, εισιτήρια, αγροτών, αναλώσιμα που έχουν συμφωνηθεί ότι θα φέρουν έσοδα 500 εκ.ευρώ.
Αύξηση του ειδικού φόρου στην βενζίνη 4.5% που θα φέρει πρόσθετα έσοδα 100 εκ. ευρώ.
Αύξηση στον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο που θα φέρει πρόσθετα έσοδα 25 εκ.ευρώ.
Αύξηση στο 24% ΦΠΑ της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ.
Επιβολή τέλους στην συνδρομητική τηλεόραση, ίντερνετ που θα φέρει έσοδα 30 εκατ. ευρώ.
Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωση των προϊόντων καπνού.
Αυξήσεις και αλλαγές στην φορολογία των αυτοκίνητων με αναπροσαρμογές στα τέλη ταξινόμησης, στο φόρο πολυτελείας και στα τέλη κυκλοφορίας.
Επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία.
Είναι αλήθεια πάντως ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης και πολύ συζητήσεις αφού η αυξήσεις θα οδηγήσουν τους πολίτες σε απόγνωση αφού οι αυξήσεις στα τρόφιμα στο ΦΠΑ θα πλήξουν την αγορά των τροφίμων, η αύξηση στις τιμές του καπνού θα ενισχύσει το λαθρεμπόριο ενώ το τέλος διανυκτέρευσης θα αποτρέπει τον τουρισμό! Όσο για τα τέλη στην συνδρομητική τηλεόραση χιλιάδες συνδέσεις θα διακοπούν ενώ θα γίνονται συνδέσεις στο εξωτερικό αφού η περιαγωγή καταργήθηκε.
Το δεδομένο πια είναι ένα ότι δύσκολα θα επιτευχθεί πρόοδος αφού στην συμφωνία επιδιώκετε να φθάσουμε τα.... 9 δις ευρώ όπου η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει επικοινωνιακά την "ήττα" σαν..."επιτυχία" !
Κόκκινα δάνεια, μείωση του αφορολόγητου, αύξηση των εισφορών με περικοπή των επικουρικών παραμένουν τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, με την τρόικα να διαφωνεί στα περισσότερα ενώ αν παραμείνουν ως έχει θα πρέπει τα μέτρα να... αυξηθούν!!!.
Θα χρειαστούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις....

