tromaktiko: Ελβετός υπουργός για Panama Papers: Καλά κάνουν οι υπουργοί και χρησιμοποιούν offshore

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ελβετός υπουργός για Panama Papers: Καλά κάνουν οι υπουργοί και χρησιμοποιούν offshore



«Καλά κάνουν οι πλούσιοι και χρησιμοποιούν offshore εταιρείες... για να μειώνουν την φορολογική τους επιβάρυνση», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας σχολιάζοντας την υπόθεση Panama Papers, αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους.

«Πρέπει να δημιουργούνται αυτές οι ευκαιρίες», επεσήμανε ο Ελβετός υπουργός, Ουέλι Μάουρερ, ο οποίος προέρχεται από το ξενοφοβικό ακροδεξιό κόμμα της Ελβετίας, Λαικό Κόμμα (SVP).

Εξηγώντας τον συλλογισμό του σε συνέντευξή του στη ελβετική εφημερίδα "Blick" είπε: «Oι πλούσιοι πληρώνουν περισσότερους φόρους από μένα. Δεν είμαι πλούσιος αλλά χωρίς τους πλούσιους θα έπρεπε να πληρώνω περισσότερους φόρους».

Όπως αναφέρει το Reuters, η Ελβετία είναι το κέντρο διαχείρισης της παγκόσμιας περιουσίας. Τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα περισσότερα απ΄αυτά προέρχονται από πελάτες αναδυόμενων οικονομιών.

Εν μέσω της θύελλας που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των Panama Papers ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας έρχεται να υπεραμυνθεί της χρήσης των offshore από τους οικονομικά ισχυρούς προκειμένου να μειωθεί η φορολογική τους επιβάρυνση. Ωστόσο την άποψη του Μάουρερ δεν συμμερίζεται ο επικεφαλής της αρμόδιας χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Ελβετίας Μαρκ Μπράνσον, ο οποίος δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας πρέπει να πατάξουν το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!