Η έκθεση, η οποία γίνεται κατ’ εντολή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, βασίστηκε στα αποτελέσματα αναλύσεων σε περισσότερα από 35.000 δείγματα φρούτων και λαχανικών.
Και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια η φράουλα «εκτόπισε» το μήλο από την πρώτη θέση της «βρώμικης ντουζίνας». Οι λαχταριστές φράουλες είναι πιθανότατα -περισσότερο από κάθε άλλο φρέσκο φρούτο- μολυσμένες με υπολείμματα φυτοφαρμάκων ακόμα και όταν καθαρίζονται και συσκευάζονται.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, στο 98% των φραουλών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν κάποιας μορφής υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το EWG αναφέρει ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει 3,5 κιλά φρέσκων φραουλών κάθε χρόνο. Το πρόβλημα είναι ότι τα φρούτα αυτά περιέχουν χημικές ουσίες «που συνδέονται με καρκίνους και στειρότητα ή που έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη». Η οργάνωση προτείνει να τρώμε φράουλες, αλλά και τα υπόλοιπα «βρόμικα» φρούτα και λαχανικά που συμπεριλαμβάνονται ταν είναι προϊόντα οργανικής καλλιέργειας.
Η βρόμικη δωδεκάδα
- Φράουλες
- Μήλα
- Νεκταρίνια
- Ροδάκινα
- Σέλερυ
- Σταφύλια
- Κεράσια
- Σπανάκι
- Ντομάτες
- Πιπεριές
- Ντοματίνια
- Αγγούρια
- Αβοκάντο
- Καλαμπόκι
- Ανανάς
- Λάχανο
- Κατεψυγμένος αρακάς
- Κρεμμύδια
- Σπαράγγια
- Μάνγκο
- Παπάγια
- Ακτινίδιο
- Μελιτζάνα
- Πεπόνι χάνεϊντιου
- Γκρέηπφρουτ
- Πεπόνι Κανταλούπε
- Κουνουπίδι