Κι εμείς, τα αρρωστάκια του πεταλιού, τέτοια εποχή πετάμε τη σκούφια μας, καθώς δεν υπάρχει καλύτερο timing για να το ρίξουμε στις ποδηλατάδες. Όχι ότι όλο τον υπόλοιπο χρόνο μένουμε άπραγοι... Οι δυο ρόδες δεν σταματάνε να τσουλάνε ποτέ!
Ρόδες μικρές και μεγάλες, λοιπόν, λείες και τρακτερωτές, στενές και πιο φαρδιές, ο καθένας ανάλογα με τα γούστα του... Μιλώντας πάντως για γούστα: το θετικό της όλης υπόθεσης για τους ποδηλάτες, και ιδίως για αυτούς που μένουν Αθήνα, είναι πως έχουν στη διάθεσή τους μια σειρά από επιλογές προκειμένου να τα ικανοποιήσουν.
Μαζέψαμε, λοιπόν, με τη σειρά μας, 5 προτάσεις για ποδηλατοβόλτες μέσα στην πόλη οι οποίες μπορούν να ικανοποιήσουν από το αρχάριο πιτσιρίκι και τον μέσο ποδηλάτη, ως τους μάστερ του είδους.
1. Μέσα στην πόλη
Μπορεί ακόμη να μην έχουμε φτάσει στα επίπεδα διάφορων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, ωστόσο η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει και η Αθήνα μία πόλη ποδηλατοφιλική. Ο ποδηλατικός άξονας 11 περίπου χιλιομέτρων που συνδέει το Κέντρο της Αθήνας (και συγκεκριμένα το Γκάζι) με το Φαληρικό Δέλτα, ο μεγαλύτερος που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα η πρωτεύουσα, είναι μία από αυτές. Σχεδιασμένη παράλληλα με τη γραμμή του ΗΣΑΠ και με τμήματα του Ιλισσού, η διαδρομή περνάει μέσα από γειτονιές, πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμους, ενώ η ασφάλεια που παρέχει φαντάζει ιδανική για κάποιον που θέλει να τεστάρει το νέο City ποδήλατό του, διασχίζοντας τις αστικές γωνίες των Πετραλώνων, της Καλλιθέας, του Ταύρου και του Μοσχάτου.
2. Παρέα με το πιτσιρίκι σου
Είτε χρησιμοποιώντας την ασφαλή διαδρομή που προαναφέραμε, είτε απλά μεταφέροντας τα ποδήλατά σας με το αμάξι, δεν θα βρεις καλύτερο μέρος από την Πλατεία Νερού για να μάθεις στον μικρό σου τα μυστικά της ποδηλασίας. Βρίσκεται στο Φαληρικό Δέλτα και πέρα από την ομορφιά που προσφέρει το υδάτινο στοιχείο της περιοχής, η άπλα της είναι τόσο μεγάλη που δεν θα έχεις πραγματικά κανένα άγχος για το πού θα ποδηλατήσει ο βενιαμίν με το παιδικό ποδήλατο που μόλις του έχεις αγοράσει. Εννοείται πως στο προτεινόμενο αυτό μέρος δεν κυκλοφορούν μηχανοκίνητα οχήματα, ενώ ακόμη και οι πεζοί που θα συναντήσεις είναι τόσο λίγοι που δεν θα δυσκολέψουν τις πρώτες ορθοπεταλιές του.
3. Για μεγάλες ταχύτητες
Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα σε μια διαδρομή 3 περίπου χιλιομέτρων που ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και καταλήγει στο Γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, σπεύδουν να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους οι λάτρεις της ταχύτητας.
Η ήπια κυκλοφορία του τελευταίου, η καλή ασφαλτόστρωσή του και το γεγονός ότι μιλάμε ουσιαστικά για μία ευθεία που προσφέρει ορατότητα και δεν απαιτεί ελιγμούς και συνεχείς αυξομειώσεις ταχύτητας, έχει καθιερώσει το συγκεκριμένο τμήμα του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, ως τον πλέον δημοφιλή για τους λάτρεις της κούρσας.
4. Μέσα στο πράσινο
Αν βέβαια είσαι από εκείνους που η ποδηλατάδα στην άσφαλτο δεν βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους και αντ' αυτού νιώθεις περισσότερο ευχάριστα όταν η ρόδα σου πατάει χώμα, τότε δεν έχεις παρά να επιλέξεις κάποιο από τα μεγάλα πάρκα-άλση της πρωτεύουσας. Εκεί όπου τα στενά, χωμάτινα δρομάκια, με το μπόλικο πράσινο να τα "αγκαλιάζει", θα σε κάνουν να αισθανθείς ότι η απόδραση από την τσιμεντοποιημένη πόλη είναι μια δυνατότητα εύκαιρη και εύκολη. Εμείς, πάντως, όταν θέλουμε να νιώσουμε στο φουλ τη συγκεκριμένη αίσθηση, παίρνουμε το Trekking ποδήλατο και χανόμαστε μέσα στη μαγεία του Άλσους Συγγρού. Τα μονοπάτια και οι κυκλικές διαδρομές που θα βρεις, μπορούν να διαχωριστούν σε διάφορους βαθμούς δυσκολίας, οπότε είτε είσαι beginner είτε περισσότερο προχωρημένος, η πευκόφυτη έκταση των 700 στρεμμάτων θα σε καλύψει απόλυτα.
5. Για τους... βουνίσιους
Τέλος, κλείνουμε με τους pro της υπόθεσης. Εκείνους που δεν μπορούν να αποφασίσουν εάν αυτό που τους ιντριγκάρει περισσότερο είναι οι ορθοπεταλιές κατά την ανάβαση ή η αίσθηση της αδρεναλίνης που εκτοξεύεται κατά την κατάβαση ενός βουνού. Η περιτριγυρισμένη από βουνά πρωτεύουσα, προσφέρει πολλές επιλογές, ωστόσο εκείνη που θεωρούμε ιδανική είναι η επίσκεψη στον Υμηττό και συγκεκριμένα στη Μονή Καισαριανής. Από αυτό το απίστευτης ομορφιάς τοπίο, ξεχαρμανιάζεις από έγνοιες κι άγχη, καβαλάς το ποδήλατό σου και έχεις την επιλογή να ακολουθήσεις μια γκάμα διαδρομών με διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας.
Όλη η Ελλάδα, μια ορθοπεταλιά!
Κι αν η Αθήνα κάνει τα πρώτα της βήματα, κάποιες άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν προ πολλού ενσωματώσει την ποδηλατική κουλτούρα στην καθημερινότητά τους. Με άρτιους ποδηλατόδρομους που "απλώνονται" σε αρκετά χιλιόμετρα και με μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους να επιλέγει το ποδήλατο όχι μονάχα ως μέσο αναψυχής αλλά και ως το βασικό εργαλείο για τις μετακινήσεις τους.
Μεγάλη παράδοση φαίνεται πως έχει ο Κάμπος, καθώς τόσο η Καρδίτσα, όσο κι ο Βόλος με τη Λάρισα, μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της βιώσιμης κινητικότητας. Από κοντά ακολουθούν κι άλλες ποδηλατοφιλικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και το Ηράκλειο οι οποίες προσφέρουν το ερέθισμα στους κατοίκους να βγουν στους δρόμους και να ποδηλατήσουν με σχετική ασφάλεια.
Εκτός από το μήκος των ποδηλατικών τους δικτύων το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το αντίστοιχο της Αθήνας(!), πολλές από αυτές διαθέτουν αυτοματοποιημένα συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους δημότες να μετακινούνται μέσα στην πόλη έναντι μικρού αντιτίμου. Αν ανήκεις, όμως, σε εκείνους που δεν αρκείσαι σε μια ευκαιριακή ποδηλατάδα και ψάχνεσαι για το επόμενό σου ποδήλατο, το οποίο και θα χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση,
Όταν καβαλάς ένα ποδήλατο, σημασία δεν έχει μονάχα ο προορισμός και το ταξίδι. Πολύ μεγάλο ρόλο στο να μεγιστροποιήσεις την απόλαυση από τη χρήση του, παίζει η σωστή του συντήρηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς επίσης και η επιμελής αποθήκευσή του όταν δεν το χρησιμοποιείς.