Ο αν. υπουργός είπε, επίσης, ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι η σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας είναι απόλυτα αληθινή, υπογράμμισε ότι η φημολογούμενη πρόταση του ΔΝΤ για «πάγωμα» της αποπληρωμής των επιτοκίων μέχρι το 2040, μόνο όφελος μπορεί να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως «η Ελλάδα θυσιάστηκε προς όφελος μερικών τραπεζών».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νέο νομοσχέδιο, παραδέχτηκε ότι τα φορολογικά μέτρα είναι δύσκολα, αλλά –όπως επισήμανε– οι πολίτες μπορούν να τα αντέξουν με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει.
Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία και πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά, είναι οι δυνατότητες που θα έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετεί ελεύθερα, τουλάχιστον –όπως είπε– στα ζητήματα που δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση.
«Ότι είμαστε σε εποπτεία από το 2010 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να έχει εξασφαλιστεί ένας βασικός όρος, έστω περιορισμένος, της λαϊκής κυριαρχίας να μπορούμε να νομοθετούμε για πράγματα τα οποία είναι εκτός του δημοσιονομικού συμφώνου» είπε ο κ. Ξυδάκης.